Vijesti - Nastavljeni 14. dani hrvatskih svetaca i blaženika

 

Nastavljeni 14. dani hrvatskih svetaca i blaženika

Nastavljeni 14. dani hrvatskih svetaca i blaženika Autor: ika
Objavljeno: 27. 05. 2022 - 17:19

Pretprogramom i misom koju je u čast hrvatskih isusovačkih duhovnih velikana bl. Ivana Merza, sluga Božjih Petra Barbarića i o. Ante Gabrića te mučenika o. Petra Perice predvodio provincijal Hrvatske pokrajine Družbe Isusove doc. dr. sc. o. Dalibor Renić, te okruglim stolom „Svetost i obrazovanje“, u Križevcima su u petak 27. svibnja nastavljeni 14. dani hrvatskih svetaca i blaženika.

Time je proslavljena i 400. obljetnica kanonizacije utemeljitelja Družbe Isusove Ignacija Lojolskog.

Svečanost je započela predstavljanjem hrvatskih isusovačkih duhovnih velikana koje su izveli studenti Fakulteta filozofije i religijskih znanosti Sveučilišta u Zagrebu uz autorstvo i mentorstvo imenovanoga dekana FFRZ-a prof. dr. sc. o. Ivana Šestaka i uz sudjelovanje asistenta Ante Belića. Životopisno su prikazana sva četvorica slavljenih isusovačkih svetih ljudi, predstavljanje je popraćeno prigodnom prezentacijom te glazbenim odabirom vezanim uz slavljene svete isusovačke uzore.

Zatim je o. Renić predvodio misno slavlje. Koncelebrirali su župnik križevačke Župe sv. Ane i dekan Križevačkoga dekanata preč. Stjepan Soviček kao domaćin, dekan Fakulteta filozofije i religijskih znanosti o. Ivan Koprek, imenovani dekan FFRZ-a Ivan Šestak, profesor FFRZ-a o. Mikolaj Martinjak, postulator bl. Ivana Merza i o. Petra Barbarića o. Božidar Nagy te glavni urednik Radio Marije o. Stjepan Fridl. U propovijedi se uvodno o. Renić pitao kako se nositi sa stalnom smjenom različitih osjećaja, s izmjenom radosti i žalosti. Govorio je o savjetima utemeljitelja Ignacija koji je istovremeno bio i veliki radnik i tražitelj Boga. Dobiti odgovor na pitanje što i kako raditi i graditi jako je važno, naglasio je propovjednik ističući da Bog govori kroz ljudsko srce. Prisjetio se utjehe, vremena kada čovjeku sve u životu ide jako dobro i suhoće koja je teška, ali koja uvijek prođe pa je u tome vremenu dobro ne donositi nikakve odluke, osobito ne krupne, životne. Podsjetio je da su sveci bili opterećeni jedino djelima ljubavi. „Bog je budućnost, uvijek nam daje novu priliku, a prema prošlosti se treba odnositi u zahvali za ono gdje je Bog bio na djelu“, rekao je provincijal Renić. Pobrojio je imenom i one svete isusovce koji nisu bili Hrvati, ali su djelovali u Hrvatskoj te istaknuo da će većina svetih isusovaca ostati nepoznata široj javnosti. Glazbeni obol euharistiji dali su glazbenici Alan Hržica i Helena Iljić.

Nakon mise održan je okrugli stol „Svetost i obrazovanje“. Sudjelovali su križevački grkokatolički biskup Milan Stipić, izabrani rektor Sveučilišta u Zagrebu prof. dr. sc. Stjepan Lakušić, dekan i prodekanica FFRZ-a prof. dr. sc. o. Ivan Koprek i doc. dr. sc. Ines Skelac. Kroz program je vodio profesor FFRZ-a dr. sc. Dan Đaković.

Rasprava se vodila oko pitanja je li moguća svetost u odgojno-obrazovnom procesu u suvremenom vremenu 21. stoljeća. Izabrani rektor Sveučilišta u Zagrebu prof. Lakušić predstavio je Sveučilište i govorio o aktualnom stanju i perspektivama te zaključio da predanost i posvećenost poslu u znanosti, obrazovanju i odgoju trebaju biti imperativ svakom profesoru. Profesori FFRZ-a dali su svoje viđenje svetosti u znanstveno-nastavnom procesu i zaključili kako se studentima svetost treba svjedočiti u svakodnevici odgojno-obrazovnog procesa te ih kroz obrazovni proces odgajati za življenje svetosti, a biskup Stipić dao je nekoliko savjeta podijelivši i svoja iskustva iz školskih dana te osjećaje koji su se pritom u njemu probudili.

Cjelokupan program iz križevačke župne crkve Sv. Ane mogao se pratiti preko facebooka portala prigorski.hr, Hrvatskoga katoličkog radija i Radio Marije.

 
 
Poveznice:
Povratak na sve vijesti
 

Najave događanja

 
Studijski dani za početnu formaciju

1. ožujka - 18. svibnja 2023.

Korizmena duhovna obnova

26. ožujka 2023. u 15.30 sati, Crkva sv. Leopolda Mandića (Ulica sv. Leopolda Mandića 41, Zagreb)
Tema: Ispit savjesti
Voditelj: fra Slaven Brekalo OFM

Susret provincijalnih poglavarica

21. - 23. travnja 2023., Marijin dvor (Lužnički odvojak 3, Zaprešić)
Voditelj: o. Jeronim Adam Marin 

Susret sestara s privremenim zavjetima

28. - 30. travnja 2023., Samostan Milosrdnih sestara sv. Križa (Kralja Tomislava 22, Đakovo)
Tema: Sequela Christi: redovnički zavjeti
Voditelj: o. Srećko Rimac OCD
Prijave do: 28. ožujka 2023.

Susret sestara koje vrše poslanje unutar samostana

26. - 28. svibnja 2023. 
Marijin dvor (Lužnički odvojak 3, Zaprešić)
Tema: Božji spasenjski dolazak i čovjekovo "danas"
Voditeljica: s. Silvana Fužinato SCJ

Susret HBK i HRK

2. lipnja 2023. u sjedištu HBK (Ksaverska cesta 12a, Zagreb)

Hodočašće vrtića Zagrebačke metropolije

 3. lipnja 2023., Marija Bistrica

Redovnički dani

Tema: Duhovnost pustinje za obnovu Bogu posvećenog života
Split
, 22-23. rujna 2023.
Dubrovnik, 23. rujna 2023.
Zagreb, 29-30. rujna 2023.
Rijeka, 30. rujna 2023.
Đakovo, 7. listopada 2023.

Seminar za medicinske sestre redovnice

6. - 8. listopada 2023., Duhovni centar Gospe Karmelske (Šetalište Dražica 2, Krk)

Izborna skupština HRK

11. - 12. listopada 2023., Samostan hercegovačkih franjevaca (Avenija Gojka Šuška 2, Zagreb)

Izdavaštvo

Nedjelja Dobroga Pastira 2022.
Nedjelja Dobroga Pastira 2022.
Dar vjernosti
Dar vjernosti
Vijesti 1 (2022.)
Vijesti 1 (2022.)
Posvećeni život (2020)
Posvećeni život (2020)
Zlatni jubilej naše Konferencije
Zlatni jubilej naše Konferencije
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)

Linkovi