Vijesti - Nagrada za životno djelo s. Anđeli Ćesić

 

Nagrada za životno djelo s. Anđeli Ćesić

Nagrada za životno djelo s. Anđeli Ćesić Autor: ika
Objavljeno: 25. 05. 2018 - 15:33

Na svečanoj sjednici Općinskog vijeća Župe dubrovačke održanoj u petak 25. svibnja uz Dan Općine dodijeljena su javna priznanja ovogodišnjim laureatima za postignuća važna za tu općinu. Među nagrađenim nagradu za životno djelo dobila je, na prijedlog župljana župe Svetog Ilara, s. Anđela Ćesić. Nagradu je s. Anđeli uručio načelnik Općine Silvio Nardelli. U obrazloženju nagrade navodi se kratko životni put redovnice te daje objašnjenje za dodjelu nagrade.

S. Anđela Ćesić rođena je 12. travnja 1953. godine u Posušju, u Bosni i Hercegovini. Srednju i visoku medicinsku školu završila je u Zagrebu gdje je 12 godina radila u dječjim vrtićima. U redovničku zajednicu službenica milosrđa (Ančela) stupila je polaganjem zavjeta 1972. godine, odlučujući se tako „na posvećen život u zajedništvu i traženju slave Božje te je pozvana na svako djelo milosrđa služeći čovjeku svog vremena preko odgovornog i tihog rada". U Župu dubrovačku došla je 1984. godine „i od tada pa sve do danas, dakle pune 34 godine svog životnog i radnog vijeka časna Anđela provela je u našoj Župi, posvećena radu u zdravstvu, patronažnoj i Božjoj službi", stoji u obrazloženju.

„Posebno je bila angažirana u obavljanju zadaća i aktivnosti patronažne medicinske sestre, svakodnevnom obilasku i kućnim posjetima obiteljima, te brizi o novorođenoj djeci na području Župe. Bezbroj je primjera njenog nesebičnog zalaganja. U pružanju pomoći najpotrebnijima u našoj Općini, starijima, bolesnima, nemoćnim i napuštenima posvetila je sve svoje vrijeme, pažnju i ljubav. Ona je uvijek tamo, na mjestu gdje je najteže i koje bi čovjek najradije zaobišao. Korisni savjeti i ugodni razgovori koje je podijelila s potrebitim osobama zasigurno su olakšali njihovim ukućanima nošenje tereta zdravstvenog stanja i poteškoća u kojima su se našli. S. Anđela posebno je ponosna na duh koji je utjecao na to da su se mnogi ispovjedili, pričestili nakon mnogo godina, a posebno je zanimljiv primjer sklapanja braka u crkvi dvoje ljudi u osamdesetim godinama života. Duh Sveti kroz časnu Anđelu progovorio je puno puta i dotaknuo živote mnogih naših sugrađana. Svojim velikim duhom, otvorenim srcem i ljubavlju prema čovjeku, sestra Anđela pokrenula je energiju suradnje i dobre volje svih institucija u pružanju pomoći potrebnim sugrađanima, a time i razvoju socijalne skrbi i promicanja brige o malom čovjeku u nevolji. Žitelji Župe dubrovačke ostaju joj zauvijek zahvalni za promicanje skrbi, za ljubav, odricanje i radost koju je darovala", navodi se u obrazloženju.

Uz s. Anđelu, Nagradu za životno djelo dobio je i Petar Ivelja iz Mlina, dugogodišnji sportski djelatnik, a godišnju nagradu Maro Barović, za iznimne sportske rezultate ostvarene u proteklom periodu.

 
 
Poveznice:
Povratak na sve vijesti
 

Najave događanja

 
Seminar za medicinske sestre redovnice

Ludbreg 8-10. listopada; voditelj: mons. Bože Radoš; tema: Gospodine, daj da ozdravim

Izdavaštvo

Dar vjernosti
Dar vjernosti
Vijesti 1 (2021)
Vijesti 1 (2021)
Nedjelja Dobroga Pastira 2021.
Nedjelja Dobroga Pastira 2021.
Posvećeni život (2020)
Posvećeni život (2020)
Zlatni jubilej naše Konferencije
Zlatni jubilej naše Konferencije
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)

Linkovi