Vijesti - Nadbiskup Devčić primio generalnog vizitatora franjevaca trećoredaca

 

Nadbiskup Devčić primio generalnog vizitatora franjevaca trećoredaca

Nadbiskup Devčić primio generalnog vizitatora franjevaca trećoredaca Objavljeno: 10. 01. 2013 - 12:06

Generalni vizitator franjevaca trećoredaca Jose Antonio Martorell posjetio je 10. siječnja riječkog nadbiskupa Ivana Devčića. Time je i započela vizitacija samostana sv. Franje Hrvatske provincije franjevaca trećoredaca glagoljaša sv. Jeronima u Rijeci na Pehlinu a nakon Rijeke posjetit će i sve ostale samostane. 

Nadbiskupa je upitao za mišljenje o životu i djelovanju troje franjevaca trećoredaca u jedinom samostanu u Riječkoj nadbiskupiji te o njihovoj suradnji u dijecezanskom pastoralu. Nadbiskup je izrazio zadovoljstvo njihovim djelovanjem i upravljanjem župom na Pehlinu te podsjetio i na potrebu gradnje crkve u toj župi. Franjevci trećoreci poseban doprinos daju i u Ordinarijatu jer jedan od njih, fra Milan Šokčević, djelatnik je Interdijecezanskog ženidbenog suda. 

U sljedećih mjesec dana vizitator će posjetiti svih 15 samostana Hrvatske provincije te desetak župa kojima trećoredci upravljaju. U okviru redovitih vizitacija svake 4 godine, porazgovarat će sa svakim od 66 zavjetovane franjevačke braće od kojih su 62 svećenici. 
 
U razgovoru s nadbiskupom Devčićem objasnio je da je njegov zadatak analizirati stanje i djelatnosti svakog samostana, utvrditi žive li trećoredci vjerno svoju redovničku karizmu i poštuju li pravila reda. "Redovnici, za razliku od biskupijskih svećenika, imaju i svoja posebna pravila i način života. Moraju uvijek imati na umu da su oni prije svega redovnici, franjevci trećoredci, i to se mora očitovati i u njihovom načinu življenja i djelovanja." Svoja će zapažanja nakon toga proslijediti generalnoj upravi u Rimu, a nakon Uskrsa u Zagrebu će se održati kapitul Hrvatske provincije na kojemu će biti izneseni zaključci i smjernice te potvrđena nova uprava provincije i samostana u Hrvatskoj. 
 
Prisjetio se i svoja prethodna četiri posjeta Hrvatskoj koju je ocijenio kao izuzetno lijepu i perspektivnu zemlju. "Ja sam iz Mallorce i na vašoj sam obali vidio mnoga mjesta koja me podsjećaju na moje u Španjolskoj", rekao je, izrazivši zadovoljstvo što ima priliku posjetiti sve samostane trećoredaca u Hrvatskoj. (ika)
 
 
Poveznice:
Povratak na sve vijesti
 

Najave događanja

 
Susret HBK i HRK

2. lipnja 2023. u sjedištu HBK (Ksaverska cesta 12a, Zagreb)

Hodočašće vrtića Zagrebačke metropolije

 3. lipnja 2023., Marija Bistrica

Redovnički dani

Tema: Duhovnost pustinje za obnovu Bogu posvećenog života
Split
, 22-23. rujna 2023.
Dubrovnik, 23. rujna 2023.
Zagreb, 29-30. rujna 2023.
Rijeka, 30. rujna 2023.
Đakovo, 7. listopada 2023.

Seminar za medicinske sestre redovnice

6. - 8. listopada 2023., Duhovni centar Gospe Karmelske (Šetalište Dražica 2, Krk)

Izborna skupština HRK

11. - 12. listopada 2023., Samostan hercegovačkih franjevaca (Avenija Gojka Šuška 2, Zagreb)

Izdavaštvo

Nedjelja Dobroga Pastira 2022.
Nedjelja Dobroga Pastira 2022.
Dar vjernosti
Dar vjernosti
Vijesti 1 (2022.)
Vijesti 1 (2022.)
Posvećeni život (2020)
Posvećeni život (2020)
Zlatni jubilej naše Konferencije
Zlatni jubilej naše Konferencije
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)

Linkovi