Vijesti - Nadbiskup Barišić predvodio molitveno bdijenje za duhovna zvanja

 

Nadbiskup Barišić predvodio molitveno bdijenje za duhovna zvanja

Nadbiskup Barišić predvodio molitveno bdijenje za duhovna zvanja Autor: smn.hr
Objavljeno: 10. 05. 2019 - 09:55

Gospodine hvala ti što si nas pozvao i pomozi nam da prihvatimo tvoju volju za naš život

Uoči nedjelje Dobrog Pastira 12. svibnja, koja je ujedno svjetski dan molitve za duhovna zvanja, u organizaciji Povjerenstva za promicanje duhovnih zvanja Hrvatske redovničke konferencije, Vijeća za pastoral duhovnih zvanja Franjevačke provincije Presvetog Otkupitelja i Ureda za pastoral duhovnih zvanja Splitsko-makarske nadbiskupije održano je u petak, 10. svibnja, u crkvi Gospe od Zdravlja molitveno bdijenje za duhovna zvanja.

Svetu misu je predvodio splitsko-makarski nadbiskup i metropolit mons. Marin Barišić, predsjednik Vijeća HBK za sjemeništa i duhovna zvanja. U koncelebraciji su bili provincijal Franjevačke provincije Presvetog Otkupitelja fra Marko Mrše, predstojnik Ureda za pastoral duhovnih zvanja Splitsko-makarske nadbiskupije i rektor Centralnog bogoslovnog sjemeništa u Splitu don Jure Bjeliš te ostali svećenici. Euharistijsko slavlje svojim je pjevanjem uveličao zbor Nadbiskupske klasične gimnazije „Don Frane Bulić“.

„Gospodin je često u evanđelju tražio ribare i pastire jer je u njihovu životu prisutna dinamika. Tražeći ribare i pastire i nas želi naučiti koliko je dinamika važna za naš život, a u potpunosti je moguće živjeti dinamiku našega života, samo ako se susretnemo s Njim. Jedinorođenac je postao čovjekom, ušao je u našu stvarnost. Njegovo poslanje je središnji događaj povijesti. Cijela povijest se vrti oko raspetog i uskrslog Isusa Krista. On je htio plan spasenja podijeliti s nama i dati dostojanstvo našem životu.  Njegov glas među nama svjedoči da nismo izgubljeni i upućuje poziv svakom od nas“, rekao je mons. Barišić u uvodnom dijelu homilije.

Osvrćući se na važnost Božje riječi u našem životu, naglasio je kako smo danas puno puta pasivni i indiferentni te ne želimo dopustiti Njegovoj riječi da dođe do našega srca i da nas oblikuje. „Ako želimo rasti primamo Njegov glas, a ako smo zatvoreni onda se od nas odbija Njegova riječ. Uvijek je bio problem susreta Kristove riječi sa čovjekom. Vidimo u Djelima apostolskim kako ljudi  žele protjerati Božju riječ iz svoje sredine i iz svoga života. Ali oni koji je primaju osjećaju radost i novost. Učenici koji su trebali trpjeti, radosni su jer su trpjeli zbog Božje riječi. Možda se mi danas ne želimo nikome zamjeriti prihvaćajući istinu koja dolazi od Njega. Riječ Božja koja nas želi susresti je dinamična i želi promijeniti i ljubavlju oblikovati naš život“. U nastavku homilije, nadbiskup je pojasnio kako Dobri Pastir poznaje i ljubi svoje ovce, za svaku od njih ima posebno mjesto i poslanje u ovom svijetu, a da bismo to poslanje mogli prepoznati i živjeti, potrebno je dobro upoznati svoga Pastira.

Zaključujući homiliju istaknuo je kako trebamo moliti za nova svećenička, redovnička, ali i sva ostala zvanja koja će u lađu svoga života primiti Gospodina i živjeti život s njim. „Velika je stvar otkriti Gospodinovu volju za naš život. To je moguće učiniti samo u dimenziji molitve, tišine i zajedništva. Naš je život molitva i stavljanje sebe unutar zajednice. Gospodine hvala ti što si nas pozvao i pomozi nam da prihvatimo tvoju volju za naš život, kako bismo mogli biti tvoji istinski svjedoci u življenju dara života“.

Na kraju euharistijskog slavlja, framaši Gospe od Zdravlja su poklonili sliku „Krista Kralja“ mons. Barišiću, zahvalivši mu za svu pastirsku i očinsku brigu u njihovom radu.

 
 
Poveznice:
Povratak na sve vijesti
 

Najave događanja

 
Studijski dani za početnu formaciju

1. ožujka - 18. svibnja 2023.

Susret provincijalnih poglavarica

21. - 23. travnja 2023., Marijin dvor (Lužnički odvojak 3, Zaprešić)
Voditelj: o. Jeronim Adam Marin 

Susret sestara s privremenim zavjetima

28. - 30. travnja 2023., Samostan Milosrdnih sestara sv. Križa (Kralja Tomislava 22, Đakovo)
Tema: Sequela Christi: redovnički zavjeti
Voditelj: o. Srećko Rimac OCD
Prijave do: 28. ožujka 2023.

Susret sestara koje vrše poslanje unutar samostana

26. - 28. svibnja 2023. 
Marijin dvor (Lužnički odvojak 3, Zaprešić)
Tema: Božji spasenjski dolazak i čovjekovo "danas"
Voditeljica: s. Silvana Fužinato SCJ

Susret HBK i HRK

2. lipnja 2023. u sjedištu HBK (Ksaverska cesta 12a, Zagreb)

Hodočašće vrtića Zagrebačke metropolije

 3. lipnja 2023., Marija Bistrica

Redovnički dani

Tema: Duhovnost pustinje za obnovu Bogu posvećenog života
Split
, 22-23. rujna 2023.
Dubrovnik, 23. rujna 2023.
Zagreb, 29-30. rujna 2023.
Rijeka, 30. rujna 2023.
Đakovo, 7. listopada 2023.

Seminar za medicinske sestre redovnice

6. - 8. listopada 2023., Duhovni centar Gospe Karmelske (Šetalište Dražica 2, Krk)

Izborna skupština HRK

11. - 12. listopada 2023., Samostan hercegovačkih franjevaca (Avenija Gojka Šuška 2, Zagreb)

Izdavaštvo

Nedjelja Dobroga Pastira 2022.
Nedjelja Dobroga Pastira 2022.
Dar vjernosti
Dar vjernosti
Vijesti 1 (2022.)
Vijesti 1 (2022.)
Posvećeni život (2020)
Posvećeni život (2020)
Zlatni jubilej naše Konferencije
Zlatni jubilej naše Konferencije
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)

Linkovi