Vijesti - Na tribini “Upoznajmo redovnike i redovnice s kojima živimo” predstavile se Isusove male sestre

 

Na tribini “Upoznajmo redovnike i redovnice s kojima živimo” predstavile se Isusove male sestre

Na tribini “Upoznajmo redovnike i redovnice s kojima živimo” predstavile se Isusove male sestre Autor: IKA/hkvrpp/foto: M. Belošević
Objavljeno: 28. 04. 2015 - 20:25

Bratsku ljubav stavljaj iznad svih pravila

Druga u nizu tribina "Upoznajmo redovnike i redovnice s kojima živimo" koju u Godini posvećenog života organizira Narodno sveučilište Dubrava i Hrvatska konferencija viših redovničkih poglavara i poglavarica održana se u utorak 28. travnja u Kulturnom centru Dubrava. U toj prigodi Isusove male sestre predstavila je m. s. Vesna Zovkić.

Pozdravljajući okupljene, predsjednik HKVRPP-a fra Jure Šarčević, OFMCap., istaknuo je kako se u nizu inicijativa koje se događaju u Godini posvećenog života događa i ta tribina, koja je "doista originalna, jer se tiče lokalne zajednice". Izrazio je radost prisutnosti velikog broja zainteresiranih, ali i redovnica više družbi, pa i onih koje ne djeluju na području Dubrave.

Govoreći o samim Isusovim malim sestrama, podsjetio je kako su sestre ranije djelovale u Dubravi iz koje su otišle na Trnje. No, kad su se vratile, o. Šarčević čuo je vrlo znakovitu reakciju stanovnika Dubrave - "vratilo nam se evanđelje". Mi, redovnici, trebali bismo donositi evanđelje, a sestre su nam primjer u tome, rekao je.

Moderatorica i jedna od inicijatorica tribine dr. Lucija Franić Novak pojasnila je raznog pokretanja toga niza, te izrazila radost što je "Isus s redovnicima ušao u tu kulturnu ustanovu".

Predstavljajući Isusove male sestre koje je osnovala m.s. Magdalena, citirala je nekoliko njezinih misli. Govoreći pak o m.s. Vesni naglasila je kako se ona nakon dvanaest godina vratila iz Afrike, te djeluje u zajednici u Dubravi. U tom vidu pročitala je nekoliko njezinih misli, osvrta na godine koje je provela u Africi gdje se brinula u teško oboljelima, umirućima. Posebno znakovite su riječi: "Pokraj umirućih imala sam osjećaj kao da se osoba na neki način odvaja od svoga religioznog okvira koji ju je podržavao tijekom života, i da se čovjek sam, ličen svega, približava svom Stvoritelju. Ne umire musliman, ni kršćanin, umire čovjek".

Samu zajednicu temeljenu na duhovnosti malog brata Karla m. s. Vesna predstavila je multimedijalnom prezentacijom koja je uz niz misli nasljedovanja Isusa, dala i poticaje za svakodnevno življenje i svjedočenje evanđelja u susretu s drugima. Citirala je također riječi m.s. Magdalene: "Bratsku ljubav stavljaj iznad svih pravila, kao najveće pravilo jer to je Gospodinova zapovijed. Budi mala sestra i prijateljica svih: kršćana ili nekršćana, sretnih ili nesretnih, bogatih ili siromašnih iz koje god sredine dolazili. Svi ste vi braća, jer imate jednog Oca. Željela bih da vjerujete da može postojati pravo prijateljstvo, duboka privrženost između bića koja nisu ni iste religije, ni iste rase, ni iz iste sredine. Isus je umro da razasutu djecu Božju skupi u jedno".

U drugom dijelu tribine razvio se razgovor između sudionika i malih sestara. M.s. Vesni pridružile su se i druge sestre bratstva iz Dubrave m.s. Josipa, m.s. Maria Grazia i m.s. Denise.

Kako su njih sve tri strankinje, bila je prigoda čuti i počecima djelovanja u Hrvatskoj, a posebice u Zagrebu, gdje su od početka dobro prihvaćene. Tomu su posvjedočili i mnogobrojni posjetitelji njihova bratstva. Prisutne je posebno zanimala prisutnost sestara u muslimanskom svijetu te je istaknuta sličnost sa sv. Franjom koji je i sam pohodio sultana Malik-al-Kamila, a braću poticao na odlazak u muslimanski svijet.

Na kraju je najavljeno da će se na trećoj tribini, 26. svibnja, predstaviti franjevci kapucini.

 
 

Galerija slika:

Poveznice:
Povratak na sve vijesti
 

Najave događanja

 
Susret za medicinske sestre redovnice

Međugorje, 7-9. listopada 2022. 
Tema: Posvećeni život u promjeni epohe. Vjernost i vjerodostojnost
Voditelj: fra Mario Knezović OFM
Prijave do: 2. rujna 2022.
 

Redovnički dani

Slavonski Brod, 8. listopada 2022.

Skupština HRK

12. - 13. listopada 2022. godine u Samostanu hercegovačkih franjevaca (Avenija Gojka Šuška 2, Zagreb)

Škola za novakinje

Zimski semestar 2022/2023
13. listopada - 23. prosinca 2022.

Adventska duhovna obnova

11. prosinca 2022.

Susret sestara s privremenim zavjetima

Đakovo, 28-30. travnja 2023.
Tema: Sequela Christi: redovnički zavjeti
Voditelj: o. Srećko Rimac OCD

Redovnički dani

Split, 22-23. rujna 2023.
Dubrovnik, 23. rujna 2023.
Zagreb, 29-30. rujna 2023.
Rijeka, 30. rujna 2023.
Đakovo, 7. listopada 2023.

Izdavaštvo

Nedjelja Dobroga Pastira 2022.
Nedjelja Dobroga Pastira 2022.
Dar vjernosti
Dar vjernosti
Vijesti 4 (2021.)
Vijesti 4 (2021.)
Posvećeni život (2020)
Posvećeni život (2020)
Zlatni jubilej naše Konferencije
Zlatni jubilej naše Konferencije
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)

Linkovi