Vijesti - Mons. Lucijan Avgustini, biskup Sapë i potpredsjednik BK Albanije, pohodio karmel u Brezovici

 

Mons. Lucijan Avgustini, biskup Sapë i potpredsjednik BK Albanije, pohodio karmel u Brezovici

Mons. Lucijan Avgustini, biskup Sapë i potpredsjednik BK Albanije, pohodio karmel u Brezovici Objavljeno: 26. 12. 2014 - 00:58

Mons. Lucijan Avgustini, biskup Sapë i potpredsjednik BK Albanije, posjetio je u petak 26. prosinca samostan bosonogih karmelićanki u Brezovici u pratnji vlč. Ivice Berdika, biskupovog kolege sa studija i župnika u Botincu. Biskup je predvodio svečanu Večernju Časoslova u čast sv. Stjepana, a nakon kratkog čitanja uputio je redovnicama nekoliko poticajnih misli.

„Bog je svjetlost koja je došla na svijet da čovjek ne ostane u tami. To je nakana i Puta svjetlosti u Jubilarnoj 500. obljetnici rođenja sv. Terezije Avilske, koja je vidjela pravo svjetlo i željela ga je donijeti svima koji žive u tami. Tako i vi možete svojom molitvom donijeti Božje svjetlo svima oko vas. To svjetlo ostavili su Crkvi i mučenici: posebno sv. Stjepan, kao i albanski mučenici. Albanija je mučenička zemlja. Krv mučenika pravo je bogatstvo za život vjere. Po mučenicima vidimo svjetlost koja nas osvjetljuje", istaknuo je između ostalog biskup Avgustini i zaželio redovnicama da poput sv. Stjepana, prvomučenika, koji je krvlju zasvjedočio svoju ljubav prema Kristu Gospodinu, i one budu svojim životom molitve svjedoci te Kristove ljubavi.

Nakon Večernje i biskupovog blagoslova, mons. Lucijan se susreo s karmelićankama u srdačnom razgovoru. Čestitao im je Božić i božićne blagdane, izručio im je pozdrave njihovih sestara u Albaniji, u Karmelu Sv. obitelji i sv. Mihaela arkanđela u Nënshatu, Shkoder, koji pripada njegovoj biskupiji, te ih izbliza upoznao s vjerskim i društvenim prilikama u Albaniji.

Tako je izrazio radost zbog prisutnosti Karmela u Albaniji od 2003. godine, koji već donosi nove plodove vjere i duhovnosti, a postao je i pravo hodočasničko mjesto. Tome su pridonijeli i karmelićani iz Italije koji su ove godine otvorili prvi muški Karmel, a on je u funkciji duhovnog centra s nakanom da produbi vjeru u albanskoj Crkvi i narodu. Posebni obol na tom području utisnuo je pastoralni pohod pape Franje, 26. rujna ove godine, koji je bio oduševljen vjerom, svjedočenjem, mladošću i međureligijskom suradnjom različitih konfesija na području Albanije.

Albanija se kulturno, vjerski i duhovno uzdiže zahvaljujući svestranoj djelatnosti domaće Crkve, kao i misionara iz Hrvatske, Italije i Njemačke. Trenutačno je u Albaniji 18% katolika, 20% pravoslavnih, 42% muslimana, 8% ateista i 12% ostalih. No, dosta brzo nakon pada željeznog komunizma duh materijalizma prodire i u Albaniju, osobito u veće gradove, primijetio je biskup Avgustini. Stoga je prisutnost Karmela važna i ohrabrujuća za budućnost Crkve u Albaniji i za njezin narod. (www.karmel.hr/hkvrpp)

 
 
Poveznice:
Povratak na sve vijesti
 

Najave događanja

 
Redovnički dani

Split, 16 -17. rujna 2022.
Dubrovnik, 17. rujna 2022.
Zagreb, 23-24. rujna 2022.
Rijeka, 24. rujna 2022.
Slavonski Brod, 8. listopada 2022.

Susret za medicinske sestre redovnice

Međugorje, 7-9. listopada 2022. 
Tema: Posvećeni život u promjeni epohe. Vjernost i vjerodostojnost
Voditelj: fra Mario Knezović OFM
Prijave do: 2. rujna 2022.
 

Skupština HRK

12. - 13. listopada 2022. godine u Samostanu hercegovačkih franjevaca (Avenija Gojka Šuška 2, Zagreb)

Susret sestara s privremenim zavjetima

Đakovo, 28-30. travnja 2023.
Tema: Sequela Christi: redovnički zavjeti
Voditelj: o. Srećko Rimac OCD

Izdavaštvo

Nedjelja Dobroga Pastira 2022.
Nedjelja Dobroga Pastira 2022.
Dar vjernosti
Dar vjernosti
Vijesti 4 (2021.)
Vijesti 4 (2021.)
Posvećeni život (2020)
Posvećeni život (2020)
Zlatni jubilej naše Konferencije
Zlatni jubilej naše Konferencije
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)

Linkovi