Vijesti - Mons. Uzinić: Ne bojte se ostvariti svoje snove!

 

Mons. Uzinić: Ne bojte se ostvariti svoje snove!

Mons. Uzinić: Ne bojte se ostvariti svoje snove! Autor: ika
Objavljeno: 24. 05. 2021 - 08:51

Svečano euharistijsko slavlje u salezijanskoj Župi Marije Pomoćnice u Rijeci u ponedjeljak 24. svibnja, na blagdan njezine zaštitnice, predvodio je riječki nadbiskup koadjutor Mate Uzinić.

Pozdravnu riječ nadbiskupu, svećenicima i hodočasnicima uputio je župnik don Tunjo Blažević koji je, između ostaloga, istaknuo da „u ovom vremenu iskušenja i pandemije koronavirusa više nego ikad trebamo se utjecati zagovoru Marije, Pomoćnice kršćana“.

Tumačeći u propovijedi evanđeoski ulomak o svadbi u Kani Galilejskoj, mons. Uzinić je kazao da u slici svadbe možemo vidjeti ne samo trenutak u kojemu se dvoje mladih predaju jedno drugome i u ljubavi sanjaju zajedničku budućnost, nego i sliku Crkve koja ima san nastaviti Isusovo djelo u prostoru i vremenu. To je zadaća Crkve. No, u tom ulomku možemo otkriti i Božji san koji On ima s čovjekom. Taj san je onaj koji je Bog želio ostvariti u Isusu iz Nazareta, ali istovremeno je to i Isusov san i tu veliku ulogu ima Marija.

Ona na svadbi ne želi poremetiti san dvoje ljudi i zato prilazi svome Sinu i posreduje za njih govoreći: „Vina nemaju“. Tu postaje ‘pomoćnica’, ali i potiče Sina da krene s realizacijom Božjeg sna s njime, rekao je nadbiskup. Marijin poticaj za Isusa je bio ‘okidač’ jer ne samo da je na svadbi pomogao paru u ostvarenju njihova sna, nego je započeo ono zbog čega je došao na zemlju. Moglo je započeti njegovo poslanje i ostvarenje onoga sna da nakon muke i smrti bude podignut iz groba i postane Krist i Gospodin za sve koji u njega vjeruju, pojasnio je propovjednik.

Riječki nadbiskup koadjutor u nastavku je objasnio zbog čega je temu ‘sna’ stavio u središte propovijedi, kazavši da je i sv. Ivan Bosco, utemeljitelj salezijanske družbe, puno sanjao. Kao primjer pročitao je jedan njegov san iz djetinjstva u kojemu mu se ukazala Marija Pomoćnica kršćana. Taj san važan je u životu Ivana Bosca jer je usmjerio njegov život – da svojom blagošću i mudrošću mijenja ljude i nastavi ono djelo koje je Isus započeo u Kani Galilejskoj, a on u konkretnom vremenu i situaciji nastavio pokazujući djeci i mladima izlaz iz teške situacije, ali i nešto važnije – pomogao im da imaju snove i da ih mogu ostvariti. To je važno u odnosu sa svakim mladim čovjekom – pomoći mu sanjati bolji svijet, bolju Crkvu, bolju budućnost i pomoći mu to ostvariti. Zato je Marija Pomoćnica bila značajna u don Boscovu životu jer mu je pomogla ostvariti snove, a kasnije mu bila u pomoći da drugima on pomogne sanjati i ostvarivati svoje snove u izazovnom vremenu industrijske revolucije kada su mnoga djeca bila prepuštena ulici, rekao je mons. Uzinić.

U kontekstu današnjeg vremena propovjednik je uputio dvije važne poruke okupljenim vjernicima. Prvu je uputio mladima: „Sanjajte i ne odustajte od svojih snova!“ Apostrofirao je dio apostolske pobudnice pape Franje „Christus vivitʺ, istaknuvši ohrabrujuće riječi Svetoga Oca upućene mladima: „Riskirajte, čak i ako to znači griješiti. Ne prolazite kroz život umrtvljeni i ne promatrajte svijet kao turisti.“ (143)

Važna je poruke da sanjate i ne bojite se ostvariti snove. Jedan od velikih problema danas jest da mnogi mladi ne žele zajednički u braku dijeliti svoje snove, ne žele donijeti odluku nego je propuštaju za budući trenutak, a kada on dođe, čini se da je kasno, upozorio je propovjednik. „Nemojte prestati sanjati i neka vas Marija Pomoćnica potakne da realizirate svoje snove. Mnogi traže bolji život. Zbog toga su mnogi napustili našu Rijeku i Hrvatsku. Ali, možemo i ovdje stvoriti bolji život. Imamo potencijal, ali nemojmo očekivati od drugih da nam to naprave. Krenite od sebe. Počnite ostvarivati svoje snove.“

Drugu poruku uputio je starijima, ohrabrivši ih da nikada nije kasno ostvariti snove. Možda se ne mogu realizirati na način kako je to bilo moguće prije, ali ne treba odustati od svojih snova. Osim toga, uvijek možemo dati svoj doprinos na način  da ne gušimo snove mladih, nego im pomognemo u ostvarenju njihovih snova.

Zaključujući propovijed istaknuo je da je Marija Pomoćnica kršćana jedna od nas i kao takva pokazala nam je kako Božji snovi mogu postati stvarnost. Zbog toga je izdvojena da nas zagovara jer je utkala Božje snove u naše snove. Ona nas želi pratiti na našim životnim putevima i potaknuti nas da sanjamo i ostvarimo svoje snove, ali da ti naši snovi budu usklađeni s Božjim snom. Činila je to oduvijek ponavljajući onu najvažniju rečenicu kojom se voda u Kani Galilejskoj pretvorila u vino, naši padovi u uspjehe, neostvareni snovi u ostvarene. „Sve što vam rekne, učinite!“ – to je Marija rekla u Kani. To je rekla na poseban način u snu sv. Ivanu Boscu, a to ponavlja i nama danas. „Sve što vam rekne, učinite!“

 
 
Poveznice:
Povratak na sve vijesti
 

Najave događanja

 
Susret za medicinske sestre redovnice

Međugorje, 7-9. listopada 2022. 
Tema: Posvećeni život u promjeni epohe. Vjernost i vjerodostojnost
Voditelj: fra Mario Knezović OFM
Prijave do: 2. rujna 2022.
 

Redovnički dani

Slavonski Brod, 8. listopada 2022.

Skupština HRK

12. - 13. listopada 2022. godine u Samostanu hercegovačkih franjevaca (Avenija Gojka Šuška 2, Zagreb)

Škola za novakinje

Zimski semestar 2022/2023
13. listopada - 23. prosinca 2022.

Adventska duhovna obnova

11. prosinca 2022.

Susret sestara s privremenim zavjetima

Đakovo, 28-30. travnja 2023.
Tema: Sequela Christi: redovnički zavjeti
Voditelj: o. Srećko Rimac OCD

Redovnički dani

Split, 22-23. rujna 2023.
Dubrovnik, 23. rujna 2023.
Zagreb, 29-30. rujna 2023.
Rijeka, 30. rujna 2023.
Đakovo, 7. listopada 2023.

Izdavaštvo

Nedjelja Dobroga Pastira 2022.
Nedjelja Dobroga Pastira 2022.
Dar vjernosti
Dar vjernosti
Vijesti 4 (2021.)
Vijesti 4 (2021.)
Posvećeni život (2020)
Posvećeni život (2020)
Zlatni jubilej naše Konferencije
Zlatni jubilej naše Konferencije
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)

Linkovi