Vijesti - Mons. Roko Glasnović blagoslovio spomen-obilježje

 

Mons. Roko Glasnović blagoslovio spomen-obilježje

Mons. Roko Glasnović blagoslovio spomen-obilježje Autor: ika
Objavljeno: 26. 11. 2023 - 11:13

25. obljetnica prijenosa tijela bl. Marije Propetog Isusa Petković

U povodu 25. obljetnice prijenosa tijela bl. Marije Propetog Isusa Petković iz Rima u Blato, dubrovački biskup Roko Glasnović je u nedjelju, 26. studenog 2023. blagoslovio u Blatu spomen-obilježje te predvodio misno slavlje u župnoj crkvi Svih svetih.

„Vjerujem da u našem srcu prvo i najveće mjesto treba biti za Isusa Krista, to je njegovo prijestolje gdje on želi biti – u našem srcu“, kazao je na početku mise biskup Glasnović u kontekstu svetkovine Isusa Krista Kralja svega stvorenja, o čemu je više govorio u propovijedi.

Naglasio je kako se smisao povijesti svijeta i čovjekova života razumije u odnosu s Isusom Kristom, a taj odnos ima presudnu ulogu u shvaćanju važnosti kršćanske ljubavi i građenja zajedništva s drugima.

Tumačeći kakav je to Krist kralj i kakvo je njegovo kraljevstvo biskup je zaključio kako je Isus „kralj koji vlada s drveta križa, za njega kraljevati znači služiti, on je kralj koji spašava i otkupljuje“.

Biskup je također govorio i o bl. Mariji Propetog Isusa Petković. Rekao je da su njezini zemni ostaci postali relikvije koje se časte te naglasio potrebu poznavanja života svetaca i blaženika kako bi ih se nasljedovalo na putu svetosti. Bl. Marija Propetog Isusa Petković je radila na izgradnji Božjeg kraljevstva iskazujući ljubav prema malenima, siromasima, bolesnima, grešnicima, starima i napuštenima, naglasio je.

Euharistijsko slavlje je započelo ulaznom procesijom iz samostanskog dvorišta prema župnoj crkvi koju su predvodili bratimi bratovština Svih svetih i Svete Vincence pod zaštitom Srca Isusova. U ulaznoj procesiji uz biskupa predvoditelja sudjelovali su župnik i kanonik Stolnog kaptola Dubrovačke biskupije don Željko Kovačević, župni vikar don Mišo Pecotić, đakon don Ivan Galjuf, ministranti, veliki broj redovnica kćeri milosrđa pristiglih iz krajeva u kojima djeluju, kao i predstavnici  političkih vlasti i članovi viteškog udruženja „Kumpanjija“. Slavlje su dodatno sviranjem na plokati uzveličali članovi Hrvatske glazbene udruge (HGU) „Sveta Vincenca“. Prije mise redovnice i štovatelji blaženice okupili su se u kripti Svetišta u kojoj „počivaju“ njezini zemni ostaci.

Župnik Kovačević je na početku mise pozdravio okupljene među kojima su bili i provincijalna predstojnica s. M. Mirjam Gadža,  kao i izaslanica časne majke, njezina zamjenica s. Dolly Jara te vrhovna savjetnica s. Vianeja Kustura. Nazočili su također načelnik Općine Blato Ante Šeparović s vijećnicima, dubrovačko-neretvanski župan Nikola Dobroslavić sa suradnicima i potpredsjednik Vlade Republike Hrvatske i ministar prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine Branko Bačić koji je u vrijeme „dolaska“ blaženičkih zemnih ostataka u Blato 1998. godine bio općinski načelnik. Na misi i svečanosti blagoslova pjevao je Mješoviti župni zbor pod vodstvom s. Danijele Škoro, a događaji su izravno prenošeni putem župne Facebook stranice i Radio Blata.

Blagoslov spomen-obilježja

„Kruna“ svečanosti bio je blagoslov spomen-obilježja. Spomen-obilježje blagoslovio je dubrovački biskup Roko Glasnović.

Program je započeo sviranjem HGU „Sveta Vincenca“, a zatim je učenica prvog razreda Marija Bačić izvela recitaciju koju je na taj dan prije šezdeset godina napisala bl. Marija Petković i kojom se obratila „svome Ljubljenome“.

Prigodne govore održali su: provincijalna predstojnica s. M. Mirjam Gadža, općinski načelnik Ante  Šeparović, dubrovačko-neretvanski župan Nikola Dobroslavić i potpredsjednik Vlade Republike Hrvatske i ministar prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine Branko Bačić.

Provincijalna predstojnica podsjetila je na događaj „dolaska“ zemnih ostataka blaženice u Blatu 21. studenog 1998. godine na kojem su se okupile njezine „duhovne kćeri“ i hodočasnici. „Danas, 25. godina kasnije, ponovno smo ovdje kako bismo spomen-obilježjem ovjekovječili dan povratka majke Marije u njezino Blato, u kuću maticu gdje je sve počelo“, kazala je provincijalna predstojnica. Zahvalila je i svim osobama koje su pridonijele ostvarenju tog projekta.

Načelnik Šeparović, koji je i predsjednik Odbora za štovanje bl. Marije, kazao je kako se Blato tih dana s ponosom prisjeća tog događaja prije 25. godina te naglasio kako Blato u vrijeme rođenje blaženice 1892. godine nije ni slutilo da će imati prvu hrvatsku blaženicu i „da će njena požrtvovna djela trajno ostati u našoj svakodnevnici učeći nas kako živjeti bolje“.

Župan Dobroslavić je izrazio zadovoljstvo zbog sudjelovanja na otvaranju spomenika i istaknuo kako je Blato „dalo“ cijeloj Hrvatskoj i svijetu blaženicu što pokazuje kako je to mjesto prožeto duhovnošću. Poželio je da tako i ostane.

Potpredsjednik Vlade Bačić je podijelio svoja sjećanja na te dane od prije 25 godina kada je župnik u Blatu bio don Josip Barišić, s kojim je bio nazočan u trenutku „dolaska“ tijela blaženice u Dubrovnik, pa onda u Blato. Spomenuo se i tadašnjeg dubrovačkog biskupa Želimira Puljića kao i činjenice da je svega par mjeseci nakon dolaska papa Ivana Pavla II. u Hrvatsku, kada je blaženim proglasio kardinala Stepinca, tijelo blaženice „stiglo“ u Blato. Istaknuo je i neke misli iz propovijedi pape Ivana Pavla II. pri proglašenju blaženom Marije Propetog Isusa Petković.

Prigodni program je vodila članica zbora mladih „Stope“ Petra Mašković, a sudjelovali su i HGU „Sveta Vincenca“ te mješoviti župni zbor. Na kraju su, uz pjesmu blaženici, blatska djeca u zrak pustila bijele balone.

Središnje mjesto spomen-obilježja čini veliki kameni križ s korpusom i natpisom INRI, te potpisom bl. Marije Propetog Isusa Petković uz njezinu misao: „Iz boli križa podignimo svoj pogled u nebo.“

Zemljište za podizanje spomen-obilježja darovala je obitelj Ilka i Jele Protić. Spomen-obilježje je projektirao Josip Vidović koji je i nadzirao izvođenje radova, a akademski kipar Petar Ujević je izradio korpus. Spomen-obilježje sufinancirano je sredstvima Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije, Dubrovačko-neretvanske županije, Općine Blato te donacijama vjernika.

Na završetku svečanosti napravljena je i zajednička fotografija svih sudionika s biskupom ispred blagoslovljenog spomen-obilježja te je nastavljeno druženje u dvorištu obitelji Mandurić.

Predstavljanje poruka bl. Marije Propetog Isusa Petković

Dvodnevni program obilježavanja Dana provincije Krista Kralja započeo je dan ranije promocijom poruka bl. Marije u samostanskoj dvorani sv. Franje u Blatu. Poruke su priredile  i predstavile s. M. Emila Barbarić i doc. dr. Katica Knezović. U okviru programa izveden je i prigodni recital iz života blaženice. Nastupila je i Meri Cetinić s Ines Novaković, te pjevačke skupine „Stope“ i „Diverso“. Na završetku promocije nazočnima su se obratile provincijalna predstojnica Gadža i zamjenica časne majke u Rimu Jara.

Od 21 sat započelo je cjelonoćno euharistijsko klanjanje u samostanskoj kapelici Krista Kralja. Klanjanje je predvodio u prvom satu đakon Galjuf koji je i izložio Presveti Oltarski Sakrament u nazočnosti župnika i župnog vikara, a završilo je ujutro u 7 sati blagoslovom i Jutarnjom molitvom časoslova. U nedjelju ujutro upriličena je molitva na groblju gdje „počivaju“ zemni ostatci pokojnih sestara kćeri milosrđa.

 
 
Poveznice:
Povratak na sve vijesti
 

Najave događanja

 
Redovnički dani

Split, 20. - 21. rujna 2024.
Dubrovnik, 21. rujna 2024.
Zagreb, 27. - 28. rujna 2024. (Crkva Sv. Mati slobode, don Petra Šimića 1)
Rijeka, 5. listopada 2024.
Đakovo, 5. listopada 2024.
Tema: Ususret Svetoj godini: pomireni s Bogom i međusobno

Skupština HRK

9. - 10. listopada 2024.
Samostan Karmelićanki Božanskog Srca Isusova (Vrhovec 29, Zagreb) 

Seminar za medicinske sestre redovnice

Đakovo, 11. - 13. listopada 2024.
Tema: Ususret Svetoj godini - u molitvi, pokori i djelima milosrđa
Voditelj: br. Jakov od Križa (Milić) OCD
Prijave do: 11. rujna 2024.

Stručni skup za djelatnike vjerskih vrtića

Zagreb, 1. ožujka 2025. 
Prijave do: 1. veljače 2025.

Susret poglavarica mjesnih zajednica

7. - 9. ožujka 2025.
Duhovni centar Biskup fra Paškal Buconjić (Potoci 1, Mostar, BiH)

Tema: Oprost – milost i zadatak Svete godine
Voditelj: s. Dominika Anić SSFCR
Prijave do: 7. veljače 2025.          

Duhovne vježbe za više redovničke poglavarice

29. ožujka – 5. travnja 2025. (Pastoralni centar sv. Vinka Paulskog, Novigrad na Dobri 17, Duga Resa)
Voditelj: p. Mirko Nikolić SJ
Prijave do: 28. veljače 2025. 

Susret sestara koje vrše poslanje unutar samostana

9. – 11. svibnja 2025.
(Franjevački samostan, Košljun)
Tema: Oprost – milost i zadatak Svete godine
Voditelj: s. Krista Mijatović SCSC
Prijave do: 9. travnja 2025.

Susret za tajnice i ekonome

16. – 18. svibnja 2025.
(Kuća molitve - Masna Luka, Park Blidinje, BiH)
Tema: Oprost – milost i zadatak Svete godine
Voditelj: o. Mirko Nikolić SJ
Prijave do: 16. travnja 2025.

Studijsko-rekreativni dan za redovničke pripravnice

Gospić - Krasno, 27. svibnja 2025.

Susret poglavarica mjesnih zajednica

30. svibnja - 1. lipnja 2025.
Duhovni centar Biskup fra Paškal Buconjić (Potoci 1, Mostar, BiH)
Tema: Oprost – milost i zadatak Svete godine
Voditelj: s. Dominika Anić SSFCR
Prijave do: 30. travnja 2025.   

Izdavaštvo

„Ecclesiae Sponsae Imago“
„Ecclesiae Sponsae Imago“
Nedjelja Dobroga Pastira 2022.
Nedjelja Dobroga Pastira 2022.
Vijesti 4 (2023.)
Vijesti 4 (2023.)
Posvećeni život (2020)
Posvećeni život (2020)
Zlatni jubilej naše Konferencije
Zlatni jubilej naše Konferencije
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)

Linkovi