Vijesti - Molitveni hod ususret Stadlerovim obljetnicama

 

Molitveni hod ususret Stadlerovim obljetnicama

Molitveni hod ususret Stadlerovim obljetnicama Autor: ika
Objavljeno: 24. 05. 2022 - 18:23

Peta postaja molitvenog hoda ususret 180. obljetnici rođenja i krštenja sluge Božjega Josipa Stadlera, prvog vrhbosanskog nadbiskupa, koja će biti proslavljena 24. siječnja iduće godine, bila je u utorak 24. svibnja u župi Svete obitelji u Slavonskom Brodu. Misno slavlje predvodio je župnik David Sluganović.

Na misi kao i na molitvi krunice, koja je joj je prethodila, uz domaće župljane sudjelovale su Stadlerove duhovne kćeri Služavke Maloga Isusa, koje žive i djeluju u samostanu u Brodskom Vinogorju kao i domaće redovnice Krvi Kristove.

Predstavljajući život i djelo sluge Božjega Josipa Stadlera, utemeljitelja Družbe Služavki Maloga Isusa, s. M. Kristina Adžamić istaknula je kako molitvenim hodom žele osvježiti spomen na toga duhovnog velikana sveta života, koji je rođen i kršten 24. siječnja 1843. godine u Župi Gospe Brze Pomoći u Slavonskom Brodu u obitelji Marije i Đure Stadler. Za svećenika je zaređen 1868. godine, a 1881. imenovan je prvim vrhbosanskim nadbiskupom u Sarajevu. Na blagdan Bezgrešnog začeća Blažene Djevice Marije, 8. prosinca 1918., napustio je ovaj svijet i prešao u Kraljevstvo nebeskog Oca, ostavivši iza sebe djela koja i danas govore o njemu kao duhovnom velikanu hrvatske povijesti, rekla je s. Kristina. Okupljene je pozvala da im svetost Stadlerova života bude poticaj, njegov nauk pouzdan oslonac, a zagovor čvrsta zaštita i sigurna okrjepa u svim potrebama.

Kako je taj molitveni hod u svibnju, kada se posebno časti Blažena Djevica Marija i toga dana se slavila Marija Pomoćnica kršćana s. Kristina je istaknula slugu Božjega Josipa Stadlera kao velikog štovatelja BDM. Izdvojila je nekoliko misli iz njegova govora o BDM koji je sadržan u poslanici svećenstvu i vjernicima Banjolučke biskupije iz 1884. godine.

„Nitko ne može k Isusu bez Marije. Isus, naš Gospodin, došao je na ovaj svijet po Mariji, i mi imamo pristup Isusu samo po Mariji. A i sada na nebu, naš Gospodin Isus jest sin Marijin, kao što je na zemlji bio poslušan Mariji, tako i sada njezine molbe prima kao zapovijed, jer joj ne može uskratiti ono što od njega traži, budući da to uvijek odgovara njegovoj svetoj volji.  Blažena Djevica Marija naša je posrednica kod Isusa, kao što je Isus naš posrednik kod Oca nebeskog. Ako hoćemo k Isusu, valja nam ići k Mariji. Predati sebe i sve svoje u ruke Marije jest pobožnost Mariji najmilija. Poučava nas sluga Božji Josip Stadler, te svjedoči, kada tako sebe posvetimo Mariji odričemo se đavla, svijeta, grijeha, samih sebe, i predajemo se Isusu po rukama Marije. I nebeski Otac je svijetu dao Isusa po rukama Marije, ni sin nije drukčije čovjekom postao, nego po Mariji, ni Duh Sveti ne daje svojih milosti nego po rukama Marije. Ako se sve tri božanske osobe služe Marijom da bi nam darovale Isusa i sve druge darove, nismo li upravo i mi dužni posvetiti se Mariji. Za darove koje smo od Boga primili po Mariji, Bogu po Mariji i zahvalimo. Mi to upravo činimo kada sve svoje misli, sve svoje želje, sva svoja dobra i sebe po Mariji Bogu prikažemo. Kad njoj dajemo nužno Isusu dajemo, kad nju hvalimo i slavimo, hvalimo i slavimo Isusa. Stadler zaključuje ovaj govor poticajem da sebe i sve svoje po rukama Marije Isusu predamo. Ne prestanimo nikada govoriti i prikazivati sebe Mariji molitvom: O Gospođo moja, o Majko moja, tebi se sasvim prikazujem,“, navela je s. Kristina.

Naglasivši kako sestre SMI svakodnevno mole za Stadlerovo proglašenje blaženim, vjernicima je podijelila sličice s kratkim Stadlerovim životopisom i molitvom koju su zajedno molili za njegovo proglašenje blaženim. Vjernike je pozvala da im se pridruže i molitvom prate, na idućoj molitvenoj postaji, koja će 24. lipnja, kada Crkva slavi Presveto Srce Isusovo i Rođenje Ivana Krstitelja, biti u brodskoj župi Sv. Leopolda Mandića na Mikrorajonu.

Župnik Sluganović je na kraju misnoga slavlja zahvalio Služavkama Maloga Isusa što čuvaju spomen na svoga utemeljitelja. Prisjetio se i njihove zauzetosti kada su pred strahotama Domovinskoga rata iz Bosne i Hercegovine došle u rodni grad svoga utemeljitelja točnije u župu u Brodskom Vinogorju gdje su i same, kako je rekao, jele izbjeglički kruh, ali svesrdno pomagale izbjeglima, starijima i bolesnima. Podsjetivši svoje župljane na veličinu i djelo sluge Božjega Josipa Stadlera vjernike je pozvao da po njegovim zaslugama mole za nova duhovna zvanja u župi i Crkvi. Sestre su, kao i ostalim župama, i toj župi darovale fotografiju svoga utemeljitelja dok je bio mladić – klerik – rimski student. Ona je toga dana krasila oltar i tu će ostati još neko vrijeme kako bi vjernici molili za njegovo proglašenje blaženim.

 
 
Poveznice:
Povratak na sve vijesti
 

Najave događanja

 
Studijski dani za početnu formaciju

28. veljače - 23. svibnja 2024.

Stručni skup za djelatnike vjerskih vrtića

2. ožujka 2024. (Zagreb, Vrhovec 29)
Tema: Suodnos duhovnosti, riječi i pokreta
Prijave do: 26. veljače 2024. 

Vijećanje redovničkih odgojitelja

7. - 9. ožujka 2024. (Zagreb, Granešina 3)
Tema: Odgoj za osobno i zajedničko razlučivanje Božje volje u redovničkoj zajednici
Voditelji: s. Stjepanka Stanić MVZ i p. Tvrtko Barun SJ
Prijave do: 7. veljače 2024.

Duhovne vježbe za više redovničke poglavarice

9. - 16. ožujka 2024. (Veli Lošinj, Kaciol 38)
Voditelj: o. Jeronim Adam Marin OSB

Susret sestara koje vrše poslanje unutar samostana

19. - 21. travnja 2024. (Split - Kamen, Sv. Mihovila 43)
Tema: Ususret Svetoj godini - u molitvi, pokori i djelima milosrđa
Voditelj: p. Vatroslav Halambek SJ
Prijave do: 19. ožujka 2024.

Stručni skup za tajnice i ekonome

26. - 28. travnja 2024. (Lužnica, Lužnički odvojak 3)
Voditelji: s. Dijana Mihalj MVZ, prof. Ivan Milotić i p. Siniša Štambuk SJ
Prijave do: 26. ožujka 2024.

Susret sestara s prvim zavjetima

10. - 12. svibnja 2024. (Masna Luka, Park prirode Blidinje, BiH)
Tema: Bogu posvećene osobe i život s medijima
Voditelji: fra Andrija Majić OFM i prof. Danijel Labaš
Prijave do: 10. travnja 2024.

Studijsko-rekreativni dan za redovničke pripravnice

Krk, 23. svibnja 2024.
Prijave do: 23. travnja 2024.

Stručni skup za više redovničke poglavarice

4. - 5. lipnja 2024. (Zagreb, Slavoljuba Bulvana 4)
Tema: Posvećeni život pred izazovima zlostavljanja
Voditelji: s. Dijana Mihalj MVZ, don Đuliano Trdić i don Tomislav Kutleša
Prijave do: 4. svibnja 2024. 

Susret HBK i HRK

Zagreb, 5. lipnja 2024.

Susret poglavarica mjesnih zajednica

7. - 9. lipnja 2024. (Livno - BiH, Savezne Republike Njemačke 5)
Tema: Autoritet u Kristovu duhu
Voditelj: p. Mirko Nikolić SJ
Prijave do: 7. svibnja 2024.

Redovnički dani

Split, 20. - 21. rujna 2024.
Dubrovnik, 21. rujna 2024.
Zagreb, 27. - 28. rujna 2024.
Rijeka, 5. listopada 2024.
Đakovo, 5. listopada 2024.
Tema: Ususret Svetoj godini: pomireni s Bogom i međusobno

Skupština HRK

9. - 10. listopada 2024.

Seminar za medicinske sestre redovnice

Đakovo, 11. - 13. listopada 2024.
Tema: Ususret Svetoj godini - u molitvi, pokori i djelima milosrđa
Voditelj: br. Jakov od Križa (Milić) OCD
Prijave do: 11. rujna 2024.

Izdavaštvo

„Ecclesiae Sponsae Imago“
„Ecclesiae Sponsae Imago“
Nedjelja Dobroga Pastira 2022.
Nedjelja Dobroga Pastira 2022.
Vijesti 4 (2023.)
Vijesti 4 (2023.)
Posvećeni život (2020)
Posvećeni život (2020)
Zlatni jubilej naše Konferencije
Zlatni jubilej naše Konferencije
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)

Linkovi