Vijesti - Molitveni hod ususret 180. obljetnici rođenja sluge Božjega Josipa Stadlera

 

Molitveni hod ususret 180. obljetnici rođenja sluge Božjega Josipa Stadlera

Molitveni hod ususret 180. obljetnici rođenja sluge Božjega Josipa Stadlera Autor: ika
Objavljeno: 24. 02. 2022 - 13:42

Druga postaja molitvenog hoda ususret 180. obljetnici spomena rođenja i krštenja sluge Božjega Josipa Stadlera, prvog vrhbosanskog nadbiskupa, koja će biti proslavljena 24. siječnja iduće godine, bila je u četvrtak, 24. veljače u župi Duha Svetoga u Malom Parizu u Slavonskom Brodu.

Večernje misno slavlje, na kojem su uz domaće župljane sudjelovale i Stadlerove duhovne kćeri Služavke Maloga Isusa, koje djeluju u svom samostanu u Slavonskom Brodu, predvodio je župnik Florijan Kvetek, a koncelebrirao je župni vikar Dominik Nedeljković.

Nazvavši nadbiskupa Stadlera apostolom kršćanske ljubavi u prigodnoj homiliji župnik Kvetek je naglasio kako je uz to što je bio graditelj, pisac, teolog i filozof, utemeljitelj Družbe Služavki Maloga Isusa, kulturni preporoditelj Bosne i Hercegovine iznad svega bio otac siromaha kojima je posvetio cijeli svoj život, što je vidljivo iz njegovog izrečenog načela sažetog u rečenici: „Imaj prema Bogu srce djetinje, prema bližnjemu srce materinje, a prema sebi srce sudačko“. Posvijestio je kako je ovaj velikan Katoličke Crkve snagu za krepostan život i rad kojim je ostvarivao herojska djela dobrote i ljubavi darivajući ih svome narodu, posebno najpotrebitijima crpio iz obilne molitve. „Živio je vrlo skromno i siromašno. Nije napisao oporuku, jer nije imao ništa ostaviti iza sebe. Sve što je imao već za života je dijelio drugima, najprije onima kojima je bilo najpotrebitije. Imao je nježnu djetinju pobožnost kojom bijaše odan osobi Spasiteljskoj, njegovoj Presvetoj Majci i sv. Josipu, svojem zaštitniku. Kao takav Stadler je pozitivno djelovao na druge. Bio je čovjek molitve, koja je prethodila njegovim nastojanjima i planovima. Središnje mjesto njegove pobožnosti i duhovnosti zauzimao je sakramentalni život, a u njemu centralno mjesto presveta euharistija. Što je drugima propovijedao i sam je živio. Napisao je deset poslanica puku i svećeništvu o euharistiji i potrebi česte pričesti koja je nužna za spasenje, a prema Stadleru svagdanja je pričest najbolji i najkraći put kojim se postizava spasenje duše“, rekao je uz ostalo župnik Kvetek o služi Božjem Josipu Stadleru.

Predstavljajući na kraju mise život i djelo sluge Božjega Josipa Stadlera, utemeljitelja svoje družbe Služavka Maloga Isusa s. M. Kristina Adžamić istaknula je kako tim molitvenim hodom žele osvježiti spomen na toga duhovnog velikana sveta života, koji je rođen i kršten 24. siječnja 1843. godine u župi Gospe Brze Pomoći u Slavonskom Brodu u obitelji Marije i Đure Stadlera, približiti vjernicima njega kao budućeg blaženika i svetca, kojemu se mogu obraćati u potrebama i preporučiti se njegovu zagovoru.

Najavila je i sljedeću postaju molitvenog hoda kada će 24. ožujka misu s nakanom za proglašenja sluge Božjega Stadlera blaženim slaviti u župnoj crkvi Josipa Radnika, a potom svakoga 24. u mjesecu u drugoj župi Slavonskobrodskog dekanata. Svoja razmišljanja završila je zajedničkom molitvom s pukom za proglašenje blaženim Brođanina Stadlera.

Misi je prethodila krunica koju su predmolile sestre Služavke Maloga Isusa.

 
 
Poveznice:
Povratak na sve vijesti
 

Najave događanja

 
Susret HBK i HRK

2. lipnja 2023. u sjedištu HBK (Ksaverska cesta 12a, Zagreb)

Hodočašće vrtića Zagrebačke metropolije

 3. lipnja 2023., Marija Bistrica

Redovnički dani

Tema: Duhovnost pustinje za obnovu Bogu posvećenog života
Split
, 22-23. rujna 2023.
Dubrovnik, 23. rujna 2023.
Zagreb, 29-30. rujna 2023.
Rijeka, 30. rujna 2023.
Đakovo, 7. listopada 2023.

Seminar za medicinske sestre redovnice

6. - 8. listopada 2023., Duhovni centar Gospe Karmelske (Šetalište Dražica 2, Krk)

Izborna skupština HRK

11. - 12. listopada 2023., Samostan hercegovačkih franjevaca (Avenija Gojka Šuška 2, Zagreb)

Izdavaštvo

Nedjelja Dobroga Pastira 2022.
Nedjelja Dobroga Pastira 2022.
Dar vjernosti
Dar vjernosti
Vijesti 1 (2022.)
Vijesti 1 (2022.)
Posvećeni život (2020)
Posvećeni život (2020)
Zlatni jubilej naše Konferencije
Zlatni jubilej naše Konferencije
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)

Linkovi