Vijesti - Molitva i post za posvećenje svećenika i nova duhovna zvanja

 

Molitva i post za posvećenje svećenika i nova duhovna zvanja

Molitva i post za posvećenje svećenika i nova duhovna zvanja Autor: ika
Objavljeno: 11. 06. 2015 - 15:11

„Besplatno primiste, besplatno i dajte"

Dan uoči svetkovine Srca Isusova četvrtak, 11. lipnja u Dubrovačkoj biskupiji je u znaku molitve i posta za posvećenje svećenika i molitve za nova duhovna zvanja. Središnji molitveni program održan je u crkvi sv. Ignacija u Dubrovniku, a sastojao se od mise, euharistijskog klanjanja za zvanja, prigodnog predavanja i zajedničkog posnog objeda.

Govoreći o ovom posebnom danu za Dubrovačku biskupiju, biskup Uzinić istaknuo je primjer Barnabe, čiji spomendan se u Crkvi slavi ovaj dan, kao primjer Bogu potpuno posvećene osobe. Spomenuo je i neke preduvjete da bi osobe Bogu posvećenog života zaista to i bile, a to su: čestitost, otvorenost Duhu Svetomu i dar razlučivanja. Ne možemo biti posvećeni Bogu, ako nismo kao ljudi čestiti, rekao je biskup i dodao da osobe pune Duha Svetoga mogu prepoznati druge koji im u ispunjenju Božjeg poslanja mogu pomoći. 

Rekao je da u svećeničkom i redovničkom životu treba voditi računa o Isusovim riječima „Besplatno primiste, besplatno i dajte", ali i o onim riječima da je radnik u vinogradu Gospodnjem vrijedan svoje plaće. Što znači da treba imati dovoljno za život, ali se ne bogatiti. 

Biskup je naveo i neke misli iz pisma kardinala Benjamina Stelle, pročelnika Kongregacije za kler, uz Dan posvećenja svećenika koji se na blagdan Srca Isusova već nekoliko godina slavi na razini opće Crkve, a koji se u Dubrovačkoj biskupiji počeo slaviti i prije toga. U toj poruci za Dan posvećenja svećenika preporuča se, uz ostalo, razmatrati papinu propovijed na Veliki četvrtak u kojoj je papa razmišljao i o umoru svećenika u njihovom zvanju. Govoreći o tri vrste umora u svećeničkom životu, čija specifičnost treba biti suosjećanje kako s onima koji se raduju tako i s onima koji su tužni i pate, svećenicima se događa umor od naroda, od neprijatelja i od samoga sebe. Kao odmor od tog umora treba pustiti Isusa u svoj život, da i njima Isus opere noge kao što ih je prao svojim učenicima. 

Rekavši kako se nalaze u vremenu prije godišnjih odmora, biskup Uzinić preporučio je okupljenim svećenicima, redovnicima i redovnicama da njihovi odmori ne budu poput odmora koje sugerira potrošačko društvo nego da to budu odmori s Kristom. 

Na kraju je biskup spomenuo da se ove godine navršava 250 godina od kad se u Dubrovačkoj (nad)biskupiji počelo slaviti svetkovinu Srca Isusova. Ovu svetkovinu je za opću Crkvu proglasio papa Pio XI., a među prve tri biskupije u svijetu u kojima se svetkovina počela još ranije slaviti je tadašnja Dubrovačka nadbiskupija. Za Dubrovačku nadbiskupiju slavljenje svetkovine odobreno je 10. srpnja 1765. godine, a 13. kolovoza iste godine dekret o tome je svečano proglašen u Dubrovniku. Zanimljivo je spomenuti i da je prva kapelica posvećena Srcu Isusova kapelica koja se tada gradila uz Pucićevu palaču. 

„Godina posvećenog života, dar i poticaj" bio je naslov duhovnog razmišljanja koje je okupljenim svećenicima, redovnicima, redovnicama, novacima i vjernicima održao salezijanac don Ante Guberac. Don Ante je podsjetio na tri glavna cilja Godine posvećenog života, koje je istaknuo u svom pismu papa Franjo, a to su: sa zahvalnošću gledati na prošlost, živjeti sadašnjost osluškujući što Duh Sveti govori Crkvi te s nadom prigrliti budućnost. Naveo je i očekivanja Pape od redovnika i redovnica te istaknuo važnost vjernosti karizmi pojedine redovničke zajednice. Govoreći o slabom odazivu mladih koji bi u ovom vremenu počinjali živjeti svoje svećeničko ili redovničko zvanje don Ante je rekao kako je pogrešan pristup predstavljati mladima samostanski život kao nešto gdje će oni biti potpuno sretni i zadovoljni nego je potrebno istaknuti kako oni u takvom načinu života mogu ispuniti svoje životno poslanje na koje ih Bog poziva. 

Okupljeni u crkvi Sv. Ignacija molili su za posvećenje svećenika i Bogu posvećenih osoba, a preporučeno je i da se na sutrašnju svetkovinu Srca Isusova ta molitva moli u župama i crkvama u biskupiji. 
„Naša posvećenost se ne može dogoditi ako nam je netko nameće, nego ako je mi sami želimo promatrajući Presveto Srce Isusovo i učeći od njega. Ako tom Presvetom Srcu Isusovu dopustimo da dotakne našu ljudskost i učini je čestitom, a onda u vjeri nas ispuni Duhom Svetim i osposobi za poslanje koje Bog ima s nama u našem svijetu i vremenu", poručio je biskup Uzinić.

 
 
Poveznice:
Povratak na sve vijesti
 

Najave događanja

 
Studijski dani za početnu formaciju

28. veljače - 23. svibnja 2024.

Susret sestara koje vrše poslanje unutar samostana

19. - 21. travnja 2024. (Split - Kamen, Sv. Mihovila 43)
Tema: Ususret Svetoj godini - u molitvi, pokori i djelima milosrđa
Voditelj: p. Vatroslav Halambek SJ
Prijave do: 19. ožujka 2024.

Stručni skup za tajnice i ekonome

26. - 28. travnja 2024. (Lužnica, Lužnički odvojak 3)
Voditelji: s. Dijana Mihalj MVZ, prof. Ivan Milotić i p. Siniša Štambuk SJ
Prijave do: 26. ožujka 2024.

Susret sestara s prvim zavjetima

10. - 12. svibnja 2024. (Masna Luka, Park prirode Blidinje, BiH)
Tema: Bogu posvećene osobe i život s medijima
Voditelji: fra Andrija Majić OFM i prof. Danijel Labaš
Prijave do: 10. travnja 2024.

Studijsko-rekreativni dan za redovničke pripravnice

Krk, 23. svibnja 2024.
Prijave do: 23. travnja 2024.

Stručni skup za više redovničke poglavarice

4. - 5. lipnja 2024. (Zagreb, Slavoljuba Bulvana 4)
Tema: Posvećeni život pred izazovima zlostavljanja
Voditelji: s. Dijana Mihalj MVZ, don Đuliano Trdić i don Tomislav Kutleša
Prijave do: 4. svibnja 2024. 

Susret HBK i HRK

Zagreb, 5. lipnja 2024.

Susret poglavarica mjesnih zajednica

7. - 9. lipnja 2024. (Livno - BiH, Savezne Republike Njemačke 5)
Tema: Autoritet u Kristovu duhu
Voditelj: p. Mirko Nikolić SJ
Prijave do: 7. svibnja 2024.

Redovnički dani

Split, 20. - 21. rujna 2024.
Dubrovnik, 21. rujna 2024.
Zagreb, 27. - 28. rujna 2024.
Rijeka, 5. listopada 2024.
Đakovo, 5. listopada 2024.
Tema: Ususret Svetoj godini: pomireni s Bogom i međusobno

Skupština HRK

9. - 10. listopada 2024.

Seminar za medicinske sestre redovnice

Đakovo, 11. - 13. listopada 2024.
Tema: Ususret Svetoj godini - u molitvi, pokori i djelima milosrđa
Voditelj: br. Jakov od Križa (Milić) OCD
Prijave do: 11. rujna 2024.

Izdavaštvo

„Ecclesiae Sponsae Imago“
„Ecclesiae Sponsae Imago“
Nedjelja Dobroga Pastira 2022.
Nedjelja Dobroga Pastira 2022.
Vijesti 4 (2023.)
Vijesti 4 (2023.)
Posvećeni život (2020)
Posvećeni život (2020)
Zlatni jubilej naše Konferencije
Zlatni jubilej naše Konferencije
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)

Linkovi