Vijesti - Misionarka iz Brazila gostovala u Donjem Miholjcu

 

Misionarka iz Brazila gostovala u Donjem Miholjcu

Misionarka iz Brazila gostovala u Donjem Miholjcu Autor: ika
Objavljeno: 13. 08. 2022 - 15:50

S. Beatrica Krstačić, redovnica Družbe Milosrdnih sestara Svetog Križa gostovala je u subotu 13. kolovoza u Donjem Miholjcu te se susrela s Misijskom skupinom u Pastoralnom centru „Ivan Vajda“.

S. Beatrica u Donji Miholjac došla je na poziv s. Petrinke Tuković, voditeljice donjomiholjačke Misijske skupine te je djelovanje Milosrdnih sestara Svetog Križa u misijama u Brazilu. Donjomiholjčani već više godina pomažu školovanje siromašne djece u Brazilu kroz prodaju svojih rukotvorina ili izravnim donacijama nekih obitelji pa je susret bio prigoda saznati nešto više o životu na tim prostorima.

Susretu su nazočili i donjomiholjački dekan i župnik preč. Josip Antolović i mons. Vlado Škrinjarić, župnik u Podravskoj Moslavini koji je i jedan od donatora. Preč. Antolović pozdravio je s. Beatricu i iskazao radost što je „ponovo s nama“, a dobrodošlicu je u ime Misijske zajednice izrekla Blanka Vidak. Uz pomoć fotografija, s. Beatrica dokumentirala je rad brazilske misionarske zajednice koja trenutačno ima 28 sestara te je rekla: „Činimo što i koliko možemo jer nas je sve manje. Preko vaše molitve i pomoći mi možemo učiniti da se podigne konkretan čovjek. U Brazilu djelujemo 60 godina. Prisutni smo i u Amazoniji od koje bismo mogli štošta naučiti, npr. o solidarnost među domorodačkim Indijancima koji sve međusobno dijele, nikoga ne ostavljaju nezbrinutog u selu“.

Pojasnila je da je Brazil zemlja velikih socijalnih razlika s puno siromašnih koji traže posao, a zbog takve situacije puno se ljudi bori s depresijom. Stoga su organizirani tečajevi grupne terapije koji su polučili dobar uspjeh, a pomažu i župniku u pastoralu. Misionarska zajednica radi sa starijim osobama – okuplja ih na molitvu i ručni rad te se ne osjećaju odbačenima. Tu je i župna kateheza, posjećuju se siromašne obitelji i donosi im se materijalna pomoć, organiziraju se dopunske pouke školskoj djeci, radi se s djecom u dječjim vrtićima koja su iz siromašnih obitelji te ih se nastoji naučiti čitati i pisati kako bi im kasnije bilo lakše u školi. Sestre su prisutne i u pastoralu zatvorenika, organiziraju obroke za ljude koji su izgubili vlastiti dom, koji povremeno rade, ali im to nije dovoljno da bi se mogli prehraniti te žive na ulici. S. Beatrice istaknula je kako život u Brazilu nije jeftin, pa hranu prikupljaju volonteri katoličkih misija kojima bolje stojeći građani rado daju donacije namirnica jer su katoličke misije na dobrom glasu, stoga im vjeruju.

U zajednici Milosrdnih sestara Sv. Križa u Brazilu postoje i pridruženi članovi zajednice. Oni prolaze vrijeme priprave i daju obećanje na dvije godine; ostaju u svojim zvanjima te materijalno i duhovno pomažu potrebitima. „Da nema laika, Crkva bi u Latinskoj Americi bila duhovno vrlo siromašna jer je najviše drže laici. Važno je biti prisutan u velikodušnosti i dobronamjernosti, a ne se pitati dajem li puno ili malo. Hvala Miholjčanima na velikodušnom radu, uvijek ste u molitvi s nama“, zaključila je s. Beatrica.

 
 
Poveznice:
Povratak na sve vijesti
 

Najave događanja

 
Studijski dani za početnu formaciju

4. listopada - 21. prosinca 2023. 

Adventska duhovna obnova

17. prosinca 2023. u 15.30 sati
Crkva BDM Majke Crkve i sv. Maksimilijana Kolbea (Tomaševa 22, Zagreb - Trnovčica)
Tema: Ususret Svetoj godini - u molitvi, pokori i djelima milosrđa
Voditeljica: s. Nela Gašpar FDC

Stručni skup za djelatnike vjerskih vrtića

2. ožujka 2024. (Vrhovec 29, Zagreb)
Tema: Suodnos duhovnosti, riječi i pokreta
Prijave do: 2. veljače 2024. 

Korizmena duhovna obnova

17. ožujka 2024. u 15.30 sati

Susret HBK i HRK

Zagreb, 5. lipnja 2024.

Redovnički dani

Split, 20. - 21. rujna 2024.
Dubrovnik, 21. rujna 2024.
Zagreb, 27. - 28. rujna 2024.
Rijeka, 28. rujna 2024.
Đakovo, 5. listopada 2024.

Skupština HRK

9. - 10. listopada 2024.

Izdavaštvo

„Ecclesiae Sponsae Imago“
„Ecclesiae Sponsae Imago“
Nedjelja Dobroga Pastira 2022.
Nedjelja Dobroga Pastira 2022.
Vijesti 2 (2022.)
Vijesti 2 (2022.)
Posvećeni život (2020)
Posvećeni život (2020)
Zlatni jubilej naše Konferencije
Zlatni jubilej naše Konferencije
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)

Linkovi