Vijesti - Misionar iz Ruande na misi kod osječkih kapucina

 

Misionar iz Ruande na misi kod osječkih kapucina

Misionar iz Ruande na misi kod osječkih kapucina Autor: ika
Objavljeno: 17. 01. 2016 - 08:49

fra Ivica Perić

Franjevac Bosne Srebrene misionar u Ruandi fra Ivica Perić tijekom kraćeg posjeta Hrvatskoj pohodio je 17. siječnja Kapucinski samostan sv. Jakova u Osijeku i u crkvi slavio nedjeljnu misu uz propovijed o misijskom djelovanju u župi Kivumu te se susreo s utemeljiteljima Humanitarne udruge "Srce za Afriku" sa sjedištem u Osijeku i vjernicima.

U dobrodošlici fra Dragutina Brezovca čulo se kako je Ivica Perić, gvardijan Franjevačkog samostana u Kabgayu biskupiji i ravnatelj Školskog centra "Otac Vjeko", naslijedio fra Vjeku Ćurića, znamenitoga prvog misionara iz BiH, koji je došao 1983. u Ruandu, utemeljio župu u Kivumu i ubijen je u 41. godini u Ruandi 31. siječnja 1998. godine. Ćurićevo misijsko poslanje već 13 godina u Kivumu nastavlja fra Ivica, koji je prije dolaska u Ruandu 13 godina bio misionar u Ugandi, a danas je rado viđen gost u Osijeku, gdje je 2011. tiskana knjiga "Naš čo'ek u Africi – Hrvatski misionar u kraljevstvu planinskih gorila" osječkog bračnog para Željka Garmaza i Maje Sajler Garmaz, koja govori o Perićevu misionarskom putu u Africi i čiji je prohod od prodaje namijenjen ostvarenju humanitarnih planova Centra otac Vjeko, poglavito za gradnju srednjih škola i druge projekte vezane uz "Srce za Afriku". 

"Fratrima je dodijeljeno mjesto Kivumu (četrdesetak kilometara udaljeno Kigalija) koje je bilo filijala župe Cheza i od 1983. počinju graditi samostan, dok je crkva postojala. Kasnije, 1999. otvorena je srednja Tehnička škola. U Ruandi je obvezno i besplatno osnovnoškolsko obrazovanje, ali ne i topli obrok. Plaćamo ga za tisuću osnovaca. Novinari Željko i Maja Garmaz pisali su o misijskom životu i pokrenut je val donatora. Sa skupljenih 300.000 eura prvi dio Tehničke škole je povećan i, od prvotnih 27 đaka, u 2015. godini imali smo 467 učenika koji dobiju topli obrok u školi (stoji 2,5 kune jer je proizveden u vlastitom vrtu). Dogodine sa domaćim učiteljima planiramo školovati više od 600 djece, a sljedećih godina oko tisuću. Zahvaljujući donatorima naše škole su najopremljenije u Ruandi. Do sada je srednju Tehničku i srednju Zanatsku (strukovnu) školu završilo 1255 učenika i za toliko je obitelji osigurana budućnost jer svi školovani nađu posao kao električari, stolari, varioci, zidari, krojači. Imamo sigurnost, imamo budućnost. Prvi dio nove zgrade otvoren je prije dvije godine i imali smo prve državne ispite. Sigurno ne bismo puno učinili bez vaše pomoći i pomoći dobrih ljudi. Zahvaljujući vama Ruanđani su mogli osjetiti što znači kršćansko dostojanstvo. Molimo za vas i vi molite za nas, posebno u Godini milosrđa da imaju dostojanstvo i budućnost u životu", poručio je Perić, koji je uz misu približio Osječanima i život u Africi: župa Kivumu ima 30.000 kršćana (od 35.000) stanovnika, a gotovo polovina ljudi hrani se jednim obrokom svakog drugog ili trećeg dana jer nema dovoljno plodnog zemljišta na kojemu bi uzgojili hranu (tropsko voće i povrće), a natalitet je velik. To je problem prenapučenosti, otkriva Perić te priča o Ruandi, jednoj od najmanjih afričkih država (veličine polovine Hrvatske) s 11 milijuna stanovnika, smještenoj na 1900 metara nadmorske visine gdje postoje dvije kišne i dvije sušne sezone s dvije godišnje berbe, a traje "vječno proljeće" s temperaturama od 18 do 28 Celzijevih stupnjeva te dan i noć traju po 12 sati. 

Tijekom susreta s Osječanima, baš kod kapucina gdje je Ivica Perić rado dolazio na mise godine 1982. dok je bio na odsluženju vojnoga roka u Osijeku, istaknuto je kako je Centar "Otac Vjeko" osnovan u spomen i zahvalnost fra Vjeki. Rečeno je kako je tijekom ruandskog rata, u kojemu je ubijeno oko milijun ljudi, fra Vjeko boravio u Kivumu spašavajući od smrti tisuće muškaraca, žena i djece. Zbog toga je taj franjevački redovnik poznat u svijetu, primjerice film 'Shooting Dogs' govori o njegovu životu, a producent David Belton fra Vjeku je okarakterizirao kao afričkog Oscara Schindlera. Danas u pastoralu u Kivumu rade petorica franjevaca (Ivica Perić, gvardijan iz BiH, Juvenal iz Ruande, Innocent, vikar iz Ruande, Mathias, župnik iz Ugande i Fredrick iz Kenije) čiji je život u zajednici utemeljen na molitvi i služenju ljudima. Više o misiji u Kivumu, svakodnevnom darivanju oko 600 obroka, početku izgradnje još jedne srednjoškolske zgrade (prema projektu arh. Višnje Kljajić) i drugim projektima može se doznati na web stranici http://www.vjeko-rwanda.info/, kao i na Facebook stranici Srce za Afriku. U veljači 2013. fra Ivica Perić i bračni par Garmaz primili su nagradu Ponos Hrvatske, Osječko-baranjska županija nagradila ih je Poveljom humanosti, a ruandska Vlada medaljom za pomoć u poboljšanju školstva.

 
 
Poveznice:
Slijedeći članak:
Novi broj “Vox...
Povratak na sve vijesti
 

Najave događanja

 
Studijski dani za početnu formaciju

28. veljače - 23. svibnja 2024.

Studijsko-rekreativni dan za redovničke pripravnice

Krk, 23. svibnja 2024.
Prijave do: 23. travnja 2024.

Stručni skup za više redovničke poglavarice

4. - 5. lipnja 2024. (Zagreb, Slavoljuba Bulvana 4)
Tema: Posvećeni život pred izazovima zlostavljanja
Voditelji: s. Dijana Mihalj MVZ, don Đuliano Trdić i don Tomislav Kutleša
Prijave do: 4. svibnja 2024. 

Susret HBK i HRK

Zagreb, 5. lipnja 2024.

Susret poglavarica mjesnih zajednica

7. - 9. lipnja 2024. (Livno - BiH, Savezne Republike Njemačke 5)
Tema: Autoritet u Kristovu duhu
Voditelj: p. Mirko Nikolić SJ
Prijave do: 7. svibnja 2024.

Redovnički dani

Split, 20. - 21. rujna 2024.
Dubrovnik, 21. rujna 2024.
Zagreb, 27. - 28. rujna 2024.
Rijeka, 5. listopada 2024.
Đakovo, 5. listopada 2024.
Tema: Ususret Svetoj godini: pomireni s Bogom i međusobno

Skupština HRK

9. - 10. listopada 2024.

Seminar za medicinske sestre redovnice

Đakovo, 11. - 13. listopada 2024.
Tema: Ususret Svetoj godini - u molitvi, pokori i djelima milosrđa
Voditelj: br. Jakov od Križa (Milić) OCD
Prijave do: 11. rujna 2024.

Izdavaštvo

„Ecclesiae Sponsae Imago“
„Ecclesiae Sponsae Imago“
Nedjelja Dobroga Pastira 2022.
Nedjelja Dobroga Pastira 2022.
Vijesti 4 (2023.)
Vijesti 4 (2023.)
Posvećeni život (2020)
Posvećeni život (2020)
Zlatni jubilej naše Konferencije
Zlatni jubilej naše Konferencije
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)

Linkovi