Vijesti - Milosrdnice proslavile svetkovinu svog utemeljitelja

 

Milosrdnice proslavile svetkovinu svog utemeljitelja

Milosrdnice proslavile svetkovinu svog utemeljitelja Objavljeno: 27. 09. 2013 - 21:29

U petak, 27. rujna, Družba sestara milosrdnica sv. Vinka Paulskoga, proslavila je svetkovinu svog duhovnog utemeljitelja sv. Vinka Paulskoga. Svetkovini je prethodila trodnevnica od 24. do 26. rujna koju je predvodio vlč. Ivan Grbešić, duhovnik Međubiskupijskog sjemeništa na Šalati. Za vrijeme trodnevnice, prije svete mise, odvijao se duhovni program za sve prisutne štovatelje sv. Vinka, koji su pripremali sjemeništarci sa Šalate, najmlađi članovi Družbe sestara milosrdnica, djevojke iz internata, Udraga sv. Vinka te profesorice i učenice Ženske opće gimnazije.

Na sam blagdan sv. Vinka svečano euharistijsko slavlje u 18,30 sati, u crkvi sv. Vinka Paulskoga, predvodio je mons. Josip Mrzljak, varaždinski biskup u koncelebraciji petnaestak svećenika. Na misi se okupio velik broj redovnica milosrdnica na čelu s vrhovnom glavaricom s. Miroslavom Bradica, nekoliko redovnica drugih družbi grada Zagreba te velik broj vjernika i štovatelja sv. Vinka Paulskoga.

U propovijedi je biskup Mrzljak pojasnio pojam svetosti. Rekao je da su nam sveci, pa tako i sv. Vinko Paulski, stavljeni za primjer i uzor nasljedovanja Krista. Jer svi smo mi pozvani na svetost a samo je jedan put kojim se postiže svetost. To je put poniznosti, ljubavi i služenja. U tome nam je primjer sv. Vinko koji je ozbiljno shvaćao Božju Riječ i u licu bližnjega prepoznao živoga Krista. Sveci su ljudi koji nam i danas govore i koji nas zagovaraju kod Boga.

Biskup Mrzljak nas je također podsjetio i na encikliku pape Franje „Svjetlo vjere“ rekavši da bez svjetla vjere nećemo moći slijediti pravi put koji vodi do svetosti. Zato je papa Benedikt XVI. i proglasio Godinu vjere, da bismo učvrstili svoju vjeru i znali slijediti pravi put a to je put kršćanskog života. 

Na kraju svoje propovijedi biskup nas je podsjetio da se nalazimo u predvečerje jednog važnog događaja na planu naše domovine a to je proglašenje hrvatskog blaženika i mučenika, svećenika Miroslava Bulešića. On nam također pokazuje primjer kako treba biti jak u vjeri. „Molimo da nam svi ovi sveci pomognu da i mi hrabro idemo putem svetosti, da u svom bližnjemu, poput sv. Vinka, znamo prepoznati lice Krista.“ 

Na misi je pjevao zbor sestara milosrdnica pod ravnanjem dirigentice s. M. Vlaste Tkalec i orguljašice s. M. Elizabete Peršić. 

 
 
Poveznice:
Prethodni članak:
Susret redovnica u Dubrovniku
Slijedeći članak:
Generalni kapitul sestara...
Povratak na sve vijesti
 

Najave događanja

 
Susret HBK i HRK

2. lipnja 2023. u sjedištu HBK (Ksaverska cesta 12a, Zagreb)

Hodočašće vrtića Zagrebačke metropolije

 3. lipnja 2023., Marija Bistrica

Redovnički dani

Tema: Duhovnost pustinje za obnovu Bogu posvećenog života
Split
, 22-23. rujna 2023.
Dubrovnik, 23. rujna 2023.
Zagreb, 29-30. rujna 2023.
Rijeka, 30. rujna 2023.
Đakovo, 7. listopada 2023.

Seminar za medicinske sestre redovnice

6. - 8. listopada 2023., Duhovni centar Gospe Karmelske (Šetalište Dražica 2, Krk)

Izborna skupština HRK

11. - 12. listopada 2023., Samostan hercegovačkih franjevaca (Avenija Gojka Šuška 2, Zagreb)

Izdavaštvo

Nedjelja Dobroga Pastira 2022.
Nedjelja Dobroga Pastira 2022.
Dar vjernosti
Dar vjernosti
Vijesti 1 (2022.)
Vijesti 1 (2022.)
Posvećeni život (2020)
Posvećeni život (2020)
Zlatni jubilej naše Konferencije
Zlatni jubilej naše Konferencije
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)

Linkovi