Vijesti - Marijine sestre na Srebrnjaku proslavile blagdan Gospe od čudotvorne medaljice

 

Marijine sestre na Srebrnjaku proslavile blagdan Gospe od čudotvorne medaljice

Marijine sestre na Srebrnjaku proslavile blagdan Gospe od čudotvorne medaljice Autor: ika
Objavljeno: 27. 11. 2023 - 11:18

Marijine sestre čudotvorne medaljice na zagrebačkom Srebrnjaku u ponedjeljak 27. studenoga svečano su proslavile blagdan svoje nebeske zaštitnice, Gospe od čudotvorne medaljice. Euharistijsko slavlje u samostanskoj kapeli predvodio je vlč. Darko Endrich, svećenik Vrhbosanske nadbiskupije na službi u Sarajevu, a koncelebrirao je vlč. Tomislav Petranović iz maksimirske Župe sv. Jeronima. 

Na misnom slavlju vlč. Endrich kazao je kako okupljeni u zajednici s Crkvom na osobit način iskazuju štovanje Bezgrešnoj Djevici od čudotvorne medaljice, sjećajući se njezina ukazanja i objave redovnici svetoj Katarini Laboure 1830. godine. Tada je Marija preko svoje odabranice Katarine prvi put obznanila svijetu svoje Bezgrešno Začeće, što će kasnije 1858. potvrditi u ukazanju svetoj Bernardici Soubiru.

„Izvanredan znamen tog Marijinog ukazanja jest čudotvorna medaljica izrađena prema uzorku što ga je sama Presveta Djevica pokazala svetoj Katarini Laboure rekavši joj i utješno obećanje: ‘Oni koji budu medaljicu nosili s pouzdanjem, primati će velike milosti, osobito ako ju budu nosili oko vrata’. Nakon tog milosnog događaja medaljica se ubrzo proširila, štovanje Božjeg naroda prema Bezgrešnoj Djevici, divno je poraslo. Mnogi koji su je častili noseći njezinu medaljicu i utječići joj se molitvenim zazivom: O Marijo, bez grijeha začeta, moli za nas koji se tebi utječemo’ iskusili su njezinu osobitu majčinsku zaštitu i veliko Božje milosrđe. Kako je utješno znati da svaki čas našeg života stoji pod majčinskom zaštitom i skrbi Blažene Djevice Marije. U kakvom god se stanju nalazili, kakav god nam stid branio da se pojavimo pred Bogom, ima nade da će nas Marija dovesti pred prijestolje Svevišnjega. Marija nije i ne može biti ravnodušna prema potrebama svoje djece. Po svome Sinu Marija majčinski gleda na svakoga od nas”, istaknuo je u homiliji vlč. Endrich.

„Naglasio je kako je Marija najmoćnija majka i da to dobro zna i cjelokupna povjest Crkve koja glasno i uvjerljivo svjedoči o Marijinoj moći. Kad god se činilo da će se Sveta Mati Crkva urušiti, pojavila se Gospa koja ju izdiže na sjajnim krilima svoje majčinske moći. Na svakoj stranici ove naše povjesti mi gledamo čudesa koja je izvela Marijina moć: izliječene bolesti, utješene boli, pobjeđena krivovjerja, zaustavljeni i ublaženi bičevi Božji, uklonjene nesreće, obraćeni okorjeli grešnici”, rekao je vlč. Endrich.

Napomenuo je da upravo u svom ukazanju svetoj Katarini, Gospa daje čudotvornu medaljicu svojoj djeci kao znak njezine trajne prisutnosti i brige i preko nje očituje bezbroj veličanstvenih čudesa, od fizičkih ozdravljenja do svetačkih obraćenja. „Ulazna pjesma i ulomak misnog čitanja stavljaju nam pred oči lik žene odjevene u Sunce, kojoj je Mjesec pod nogama, a na glavi vijenac od dvanaest zvijezda. U njemu prepoznajemo blistav lik u kojem se Bezgrešna objavila svetoj Katarini kakav nalazimo na čudotvornoj medaljci. Pisac knjige Otkrivenja, govoreći o znamenju velikom na nebu, slikovitim izričajima nagovješta ulogu žene Djevice koju je Bog predodredio da bude majkom Njegova Sina, Spasitelja svijeta. Zbog toga, bila je ona već od prvoga časa svoga začeća urešena sjajem svetosti i obdarena puninom milosti, tako da je nikada i nikakva sjena grijeha nije zahvatila. Nakon što je Marija prihvatila vjerom, ufanjem i ljubavlju volju Očevu, Bezgrešna rađa Krista Otkupitelja i zajedno s Njim, satirući glavu zmiji, pobjeđuje grijeh svijeta”, kazao je u homiliji vlč. Endrich.

Bezgrešna Djevica je nerazdvojivo i svim srcem povezana s Kristom naučava Crkva, a tu povezanost simbolizira znak križa koji na medaljci izrasta iz slova „M“. Znak su njihova sjedinjenja i dva srca ucrtana podno inicijala Marijina imena: Isusovo Srce okrunjeno trnjem i Marijino Srce koje je probodeno mačem boli te zajedno s Kristom za nas trpjelo. „Vijenac od dvanaest zvjezda objašnjava se kao znak Crkve utemeljen na dvanaestorici apostola na čelu s Petrom i simbol je putujuće Crkve u čijem je središtu Bezgrešna koja se ni nakon svog uznesenja na Nebo nije odrekla svog poslanja i zagovaranja. Prema ukazanju i objavi same Djevice, snopovi zraka što izviru iz Njezinih ispruženih ruku označuju milosti koje Ona prosiplje na sve koji ju zazivaju”, objasnio je u homiliji vlč. Endrich.

Bog koji nam je po Mariji darovao svoga Sina, hoće da nam po Nebeskoj Majci dolaze sve milosti, kazao je vlč. Endrich pa dodao: „Čudom u Kani Galilejskoj, pokazala se Marijinim posredstvom Kristova svemoć. Majčino srce otvoreno za sve potrebe i neprilike ljudske djece, dirnuto milosrdem upozorava Sina,, vina nemaju”. Svojim zagovorom požuruje majka čas i izaziva prvo Isusovo čudo pozivajuć se na ljudsku bijedu. Ono što se na samom početku Isusova javnog djelovanja zbilo u Kani Galilejskoj, trajno se nastavlja. Divna djela, što ih Svesilni učini Mariji, uvjek objavljuju slavu Božju. I medaljica Bezgrešne, to jest, kako ju je narod prozvao, ‘čudotvorna medaljica’ čudesno je znamenje neizmjerne Majčine ljubavi i spasonosnog utjecaja na siromašni i grijehom ranjeni ljudski rod“.

Dodao je da nam Marija trajno donosi Isusa i da je uz nas u svim našim potrebama – i u onim običnima, svakidašnjima: u potrebama posla, dužnosti i staleža. „Nije to tek pobožna misao, već čudesna stvarnost. Možda ćete od danas biti pažljiviji i nastojati da svjesnije primate pohode Marijine, trsiti se da ih priželjkujete i u svom srcu osjećate njezin moćni zagovor. Nosite s pouzdanjem čudotvornu medaljicu, svima ju preporučujte. Budite apostoli Bezgrešne. Mnogi sveci su živo štovali Bezgrešnu preko čudotvorne medaljice i postizali brojna čudesa s pouzdanjem u nju. Neka nam svima Bezgrešna isprosi obilje milosti preko svoje čudotvorne medaljice“, zaključio je vlč. Endrich.

Svetkovini je prethodila trodnevna duhovna priprava, od četvrtka 23. do subote 25. studenog. Prvog dana trodnevnice misno slavlje slavio je dominikanac fra Anto Gavrić, drugog dana vlč. Mario Antonio Čirko, a trećeg salezijanac don Danijel Vidović. Misno je slavlje, osim Marijinih sestra, okupilo i velik broj štovatelja Gospe od čudotvorne medaljice.

 
 
Poveznice:
Povratak na sve vijesti
 

Najave događanja

 
Studijski dani za početnu formaciju

28. veljače - 23. svibnja 2024.

Stručni skup za djelatnike vjerskih vrtića

2. ožujka 2024. (Zagreb, Vrhovec 29)
Tema: Suodnos duhovnosti, riječi i pokreta
Prijave do: 26. veljače 2024. 

Vijećanje redovničkih odgojitelja

7. - 9. ožujka 2024. (Zagreb, Granešina 3)
Tema: Odgoj za osobno i zajedničko razlučivanje Božje volje u redovničkoj zajednici
Voditelji: s. Stjepanka Stanić MVZ i p. Tvrtko Barun SJ
Prijave do: 7. veljače 2024.

Duhovne vježbe za više redovničke poglavarice

9. - 16. ožujka 2024. (Veli Lošinj, Kaciol 38)
Voditelj: o. Jeronim Adam Marin OSB

Susret sestara koje vrše poslanje unutar samostana

19. - 21. travnja 2024. (Split - Kamen, Sv. Mihovila 43)
Tema: Ususret Svetoj godini - u molitvi, pokori i djelima milosrđa
Voditelj: p. Vatroslav Halambek SJ
Prijave do: 19. ožujka 2024.

Stručni skup za tajnice i ekonome

26. - 28. travnja 2024. (Lužnica, Lužnički odvojak 3)
Voditelji: s. Dijana Mihalj MVZ, prof. Ivan Milotić i p. Siniša Štambuk SJ
Prijave do: 26. ožujka 2024.

Susret sestara s prvim zavjetima

10. - 12. svibnja 2024. (Masna Luka, Park prirode Blidinje, BiH)
Tema: Bogu posvećene osobe i život s medijima
Voditelji: fra Andrija Majić OFM i prof. Danijel Labaš
Prijave do: 10. travnja 2024.

Studijsko-rekreativni dan za redovničke pripravnice

Krk, 23. svibnja 2024.
Prijave do: 23. travnja 2024.

Stručni skup za više redovničke poglavarice

4. - 5. lipnja 2024. (Zagreb, Slavoljuba Bulvana 4)
Tema: Posvećeni život pred izazovima zlostavljanja
Voditelji: s. Dijana Mihalj MVZ, don Đuliano Trdić i don Tomislav Kutleša
Prijave do: 4. svibnja 2024. 

Susret HBK i HRK

Zagreb, 5. lipnja 2024.

Susret poglavarica mjesnih zajednica

7. - 9. lipnja 2024. (Livno - BiH, Savezne Republike Njemačke 5)
Tema: Autoritet u Kristovu duhu
Voditelj: p. Mirko Nikolić SJ
Prijave do: 7. svibnja 2024.

Redovnički dani

Split, 20. - 21. rujna 2024.
Dubrovnik, 21. rujna 2024.
Zagreb, 27. - 28. rujna 2024.
Rijeka, 5. listopada 2024.
Đakovo, 5. listopada 2024.
Tema: Ususret Svetoj godini: pomireni s Bogom i međusobno

Skupština HRK

9. - 10. listopada 2024.

Seminar za medicinske sestre redovnice

Đakovo, 11. - 13. listopada 2024.
Tema: Ususret Svetoj godini - u molitvi, pokori i djelima milosrđa
Voditelj: br. Jakov od Križa (Milić) OCD
Prijave do: 11. rujna 2024.

Izdavaštvo

„Ecclesiae Sponsae Imago“
„Ecclesiae Sponsae Imago“
Nedjelja Dobroga Pastira 2022.
Nedjelja Dobroga Pastira 2022.
Vijesti 4 (2023.)
Vijesti 4 (2023.)
Posvećeni život (2020)
Posvećeni život (2020)
Zlatni jubilej naše Konferencije
Zlatni jubilej naše Konferencije
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)

Linkovi