Vijesti - Liturgijska proslava završetka Jubileja 400 godina kapucina u Zagrebu

 

Liturgijska proslava završetka Jubileja 400 godina kapucina u Zagrebu

Liturgijska proslava završetka Jubileja 400 godina kapucina u Zagrebu Autor: kapucini.hr
Objavljeno: 28. 10. 2018 - 22:16

Svečano euharistijsko slavlje u povodu završetka obilježavanja proslave 400. obljetnice dolaska franjevaca kapucina u Zagreb, dana 28. listopada predvodio je zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić u crkvi sv. Leopolda Bogdana Mandića u Zagrebu s početkom u 11 sati.

Sve nazočne na početku je pozdravio provincijal Hrvatske kapucinske provincije fra Jure Šarčević. Posebno je zahvalio zagrebačkome nadbiskupu koji je „osobno želio predvoditi slavljeničku misu, izraziti svoju blizinu i uputiti svoju pastirsku riječ u ovoj svečanoj prigodi“. Provincijale je podsjetio na dopis bl. Kardinala Alojzija Stepinca kojim kapucinima povjerava župu sv. Mihaela Arkanđela, na periferiji grada Zagreba, u Dubravi. Nadbiskup Stepinac je naveo sedam razloga radi kojih povjerava kapucinima župu na istočnoj strani grada. Rekao je, između ostaloga, da će kapucini najbolje razumjeti te siromašne ljude, jer su i sami siromašni, istaknuo je o. Šarčević. Također je podsjetio na dolazak relikvija sv. Leopolda Bogdana Mandića u travnju 2016. godine u Zagreb te na riječi kardinala Bozanića koji je kazao da je tih dana hrvatski narod pokazao svoju katolički dušu.

U uvodu u euharistijsko slavlje u kojem su koncelebrirali provincijali redovničkih zajednica, svećenici-kapucini te drugi svećenici, kardinal Bozanić rekao je okupljenima da 400. obljetnica djelovanja kapucina u Zagrebu poziva na uzdizanje hvale Svevišnjem Bogu. „Ovdje smo kako bismo zahvalili Gospodinu za sve što je učinio po redovnicima ocima kapucinima u Hrvatskoj. Zahvalimo stoga na daru kapucina“, rekao je kardinal u uvodu u misno slavlje.

Na početku homilije istaknuo je da je današnja proslava čin vjere i otajstva navještaja Božje riječi i slavlja sakramenta euharistije po kojem vjernici ulaze u zajedništvo s Isusom. „Mi smo došli ovamo zahvaliti Bogu, ali i slušati Riječ Božju te stoga dopustimo toj Riječi da nas vodi“, rekao je nadbiskup Bozanić. Tumačeći evanđeoski odlomak tridesete nedjelje kroz godinu kardinal Bozanić istaknuo je da se svaki vjernik može prepoznati u liku slijepog prosjaka Bartimeja. „On je bio slijep prosjak. Nije vidio perspektivu. Nije vidio obzorje i smisao svoga života. Oko njega bilo je mnoštvo koje ga je ušutkivalo dok je vapio za Isusom. Mnoštvo koje je htjelo da se pomiri sa svojom situacijom. I da prihvati da za njega nema izlaza“, istaknuo je kardinal, dodajući da se radi o mentalitetu koji tvrdi da nema perspektive i širi beznađe, da je stanje bezizlazno. „Možda smo i mi dio takvog mnoštva koje ne vidi izlaz, smisao, koje ne vidi svjetlo“, upitao je propovjednik okupljene.

Nadalje je istaknuo da čovjek u životu često doživljava vlastitu sljepoću te da je nužno približiti se Isusu, poput slijepog prosjaka, i zamoliti ga da otvori oči i perspektivu. „Isusovi pratitelji su željeli da Bartimej zašuti, ali Isus je suprotno reagirao. Rekao je ‘neka dođe k meni’. Zatim su se i oni koji su ga željeli ušutkati promijenili te mu javili da ga Isus želi susresti“, rekao je kardinal Bozanić.

„Četiri glagola sažimlju današnji evanđeoski odlomak: slušati, izaći, otvoriti se i slijediti“, upozorio je nadbiskup. Zaustavivši se na liku Bartimeja, naglasio je da taj slijepi prosjak čuje da Isus prolazi, ali da je i otvoren glasu koji mu govori u nutrini. Slušajući nutarnju potrebu svoga srca prihvatio je Isusov poziv i zato je izašao iz sebe. „Valja nam izaći, ne pomiriti se, ne vjerovati da rješenja nema“, istaknuo je kardinal.

Bartimejevo raspoloženje posebno se očituje u tome da „on baci sa sebe ogrtač, skoči i dođe Isusu“, nastavio je kardinal. Kad je čuo da Isus prolazi, Bartimej je bacio ogrtač, simbol onoga što ga je vezivalo. „Izašao je iz onog starog svijeta i došao Isusu“, istaknuo je nadbiskup Bozanić.

Osvrćući se na život čovjeka današnjice kardinal Bozanić rekao je da je često puta zatvoren u svoje slijepilo. „Mislimo da nije moguće drugačije. Uvjeravaju nas da je sve crno, naopako, i to počinjemo prihvaćati, vjerovati, zatvarati se i omatati ogrtačem. Ali nas Isus zove i otvara nam nove horizonte. Ne možemo reći da je slijepac dobio rješenja za sva svoja pitanja ali je sve počeo gledati drugim očima. Očima vjere koja su sposobna, ne samo vidjeti nego i nasljedovati. Slijediti Isusa i na taj način mijenjati svijet. To je Evanđelje. To je naša vjera. Nema bezizlaznih situacija. Ali je potrebno osluškivati, ustati se, susresti se i slijediti Gospodina“, istaknuo je kardinal.

Spominjući se stoljetne kapucinske prisutnosti u Zagrebu, zagrebački nadbiskup je naglasio da su franjevci kapucini nastojali slijediti Isusa kroz svijetli primjer svoga služenja. Posvjedočio je da je proslava kapucinske obljetnice zapravo započela 2016. dolaskom relikvije sv. Leopolda u Zagreb gdje su mu se toliki približili u katedrali i u ovoj crkvi, mnoštvo koje je tražilo svjetlo i blizinu čovjeka koji je naviještao Božje milosrđe, da je Bog dobar.

Kardinal je podsjetio okupljene da je zagrebačkom Dubravom hodao i p. Tomislav J. Šagi Bunić, koji je zadnjih godina svog života na svom džemperu imao zašiven citat Mt 25,40 – „Što god učiniste jednomu od ove moje najmanje braće, meni učiniste!“ – u kojem je prepoznao put za kršćane u današnjem vremenu. „O. Tomislav Šagi Bunić nam je govorio da moramo ozbiljnije shvatiti taj Isusov poziv. Boga se susreće pomažući čovjeku. To je poruka i ovog današnjeg slavlja“, rekao je kardinal. Podsjetio je i na riječi Šagi Bunića da „ima puno demona a da je jedan demon, demon vladanja. Upravo je to suprotno od onoga što nam govori Isus. Demon vladanja zarobljuje čovjeka, na razne načine. Od toga daj glas mojoj stranci, do toga ako ćeš biti u mojoj grupi, dobit ćeš a inače nećeš. To su demoni koji zatvaraju čovjeka u ropstvo. Molimo danas Krista koji otvara oči da i nama otvori oči za slobodu služenja, da možemo vidjeti nove perspektive i da nikad ne pomislimo da je stanje bezizlazno. Za svakog čovjeka na ovoj zemlji dok god živi postoji prilika za izlazak iz svoje sljepoće, susrest s Isusom i započeti novi život“, zaključio je nadbiskup.

Prije blagoslova kardinal se posebno obratio mladima u župi, rekavši da se kršćanin kojemu je Krist otvorio oči ne miri sa zlom u sebi ni oko sebe. „Kršćanin kojemu je Krist otvorio oči se ne zatvara i za njega nema bezizlaznih situacija. On zna da Krista može slijediti samo čineći dobro braći i sestrama koje susreće na svojem životnom putu“, rekao je kardinal Bozanić, ukazavši da je upravo zatvaranje u stav bezizlaznosti najveća napast hrvatskog društva danas. „Najveća je napast povjerovati onim prorocima koji govore da je oko nas sve loše i crno. Otvorimo oči za dobro u našoj sredini i pomozimo svima koji žele slijediti Krista na svome putu. Ocima kapucinima želim da nasljeduju svoje svijetle uzore, sv. Leopolda koji je naviještao Božje Milosrđe koje svakom čovjeku na ovom svijetu daju priliku da se promjeni i o. Tomislava Šagi Bunića koji je propovijedao civilizaciju ljubavi”, potaknuo je na kraju mise zagrebački nadbiskup.


Uz druge uzvanike iz vjerskoga, političkoga, društvenoga i kulturnoga života, misnome slavlju nazočio je i izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora akademik Željko Reiner, potpredsjednik Hrvatskog sabora, te gradonačelnik Grada Zagreba Milan Bandić koji su na kraju misnoga slavlja Hrvatskoj kapucinskoj provinciji u povodu proslave uručili Medalju Hrvatskog sabora i Medalju Grada Zagreba. Na kraju mise provincijal Šarčević uručio je prigodne darove s likom sv. Leopolda Bogdana Mandića kardinalu Bozaniću, akademiku Reineru i gradonačelniku Bandiću.

Liturgijsko pjevanje predvodio je združeni zbor kapucinskih župa sv. Mihaela Arkanđela i župe sv. Leopolda B. Mandića pod ravnanjem Petre Hrvačić i Ivana Bete, a pjevane su skladbe istaknutoga kapucinskoga skladatelja o. Anselma Canjuge.

Svečana proslava 400. obljetnice dolaska franjevaca kapucina u Zagreb, u sklopu koje je održan i znanstveni dvodnevni simpozij, završio je prigodnim koncertom klasične duhovne glazbe u 20 sati u crkvi sv. Leopolda Mandića. Na koncertu je nastupila Barbara Garić – sopran te Javor Valjak na orguljama.

 
 
Poveznice:
Povratak na sve vijesti
 

Najave događanja

 
Redovnički dani

Tema: Duhovnost pustinje za obnovu Bogu posvećenog života
Šumanovci, 7. listopada 2023. 
Rijeka, 14. listopada 2023.

Studijski dani za početnu formaciju

4. listopada - 21. prosinca 2023. 

Seminar za medicinske sestre redovnice

6. - 8. listopada 2023., Duhovni centar Gospe Karmelske (Šetalište Dražica 2, Krk)

Izborna skupština HRK

11. - 12. listopada 2023., Dominikanski samostan - Peščenica (Ivanićgradska ulica 71, Zagreb)

Izdavaštvo

„Ecclesiae Sponsae Imago“
„Ecclesiae Sponsae Imago“
Nedjelja Dobroga Pastira 2022.
Nedjelja Dobroga Pastira 2022.
Vijesti 2 (2022.)
Vijesti 2 (2022.)
Posvećeni život (2020)
Posvećeni život (2020)
Zlatni jubilej naše Konferencije
Zlatni jubilej naše Konferencije
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)

Linkovi