Vijesti - Korizmeni susret redovnica s Kardinalom

 

Korizmeni susret redovnica s Kardinalom

Korizmeni susret redovnica s Kardinalom Objavljeno: 16. 03. 2006 - 00:52

Osmi korizmeni susret redovnica s Kardinalom Josipom Bozanićem održan je u četvrtak, 16. ožujka u dvorani zagrebačkoga Međubiskupijskog sjemeništa na Šalati. Susret je započeo svečano pjevanom liturgijom časova večernje molitve. Ove godine kardinal Bozanić podijelio je s redovnicama svoje razmatranje prve enciklike Benedikta VI. "Bog je ljubav".

S. Emila Barbarić, predsjednica Hrvatske unije viših redovničkih poglavarica, zahvalila je kardinalu Bozaniću na dolasku te je istaknula da se redovnice tom prvom Papinom enciklikom osjećaju izazvane da prepoznaju ponudu ljubavi i da na nju odgovore. Predsjednica HUVRP u ime svih okupljenih pozvala je Kardinala da njegov nagovor o enciklici bude jedno ohrabrenje koje redovnice mogu iskusiti od mjesne Crkve i koje je njima potrebno. Kardinal Bozanić je odgovorio: "Ovim susretom želim zapravo naglasiti kako je vaša služba, odnosno vaše zvanje i poslanje potrebno za ovu konkretnu zagrebačku Crkvu. Ova bi Crkva bila u svojoj biti siromašnija bez vas."

Na početku svoga razmatranja Kardinal se prisjetio kako su protekle konklave za izbor pape Benedikta XVI. i kazao je da su brzi izbor pape kardinali shvatili kao Božji dar: "Bog je predobar prema nama i stalno nam udjeljuje velike pape".

Govoreći o nastupnoj enciklici pape Benedikta VI., Kardinal je istaknuo kako se uvijek očekuje koju će temu nastupna enciklika nositi. Mnogi su bili iznenađeni odabirom naslova, tematike nove enciklike: "Sveti Otac je zapravo ovom enciklikom želio upozoriti na ono bitno u kršćanskoj vjeri", primijetio je kardinal Bozanić. Kršćanstvo Boga definira kao ljubav, čime započinje i prva enciklika pape Benedikta XVI. "Upravo to što se Bog nama objavljuje kao ljubav usmjerava na nekoga a ne na nešto, usmjerava na ljubav. Biti kršćanin nije samo prihvaćanje određene etike norme, zakona i morala, nego u prvom redu biti čovjek koji dolazi u odnos s osobom, s osobom Božjom. Ono što je bitno za moju vjeru jest da je nasuprot mene Netko, a ne nešto, Netko tko mene sluša, razumije i taj Netko mene ljubi."
 
Prvi dio enciklike upućuje na jedinstvo Božje ljubavi u stvaranju i povijesti spasenja, a drugi dio enciklike govori o karitasu koji je ljubav Crkve kao zajednice. Upozoravajući na to jedinstvo ljubavi o kojem govori enciklika, Kardinal se poslužio riječima sv. Augustina: "Ako vidiš ljubav na djelu, vidiš Trojstvo." Sljedeće na što je usmjerio pozornost jest Papino razmatranje nad povezivanjem koje učinio Isus Krist: "Isus Krist je združio zauvijek ljubav prema Bogu i ljubav prema čovjeku. Vjernik kršćanin to više ne može podijeliti i jedno potvrđuje drugo", kazao je Kardinal.
 
Kada govori o karitasu, onda Papa naglašava kako je to očitovanje Crkve, djelovanje Crkve, on je sastavni dio Crkve. Prema uzoru na prvu Crkvu, danas Crkva mora biti otvorena prema potrebnima, ali i prema svima, a ne samo zatvorena u svoje krugove. Kardinal je nadalje upozorio kako treba jasno razlikovati što je zadaća civilnih institucija države, a što Crkve. Dok se civilne institucije moraju brinuti za pravednost da čovjek može živjeti na dostojanstven način, na Crkvu spada da promiče načela pravednosti, Crkva se ne smije umarati upozoravajući na nepravdu u društvu, ali ne smije preuzeti političku ulogu u društvu. Crkva stoga nudi karitas u konkretnom obliku, tamo gdje je to potreba. Kardinal je na kraju izrazio želju: "Neka i nama enciklika bude od pomoći da svoj odnos prema Bogu učvrstimo u onom prijateljstvu ljubavi, da ga očitujemo u ljubavi prema drugima".
 
Redovnice je nakon predavanja zanimalo kako konkretno, u svom sadašnjem djelovanju, one mogu uklopiti Papin zahtjev za karitasom. Kardinal Bozanić je naglasio kako je upravo ono što redovnice svakodnevno čine karitas na koji papa Benedikt XVI. poziva i da se ne smije zaboraviti kako je karitas u najužem smislu riječi povezan i nerazdvojiv od molitve. Karitas je svjedočenje ljubavi i nema mjesta gdje bi se ona ne mogla svjedočiti. (GK)
 
 
Poveznice:
Povratak na sve vijesti
 

Najave događanja

 
Redovnički dani

Split, 16 -17. rujna 2022.
Dubrovnik, 17. rujna 2022.
Zagreb, 23-24. rujna 2022.
Rijeka, 24. rujna 2022.
Slavonski Brod, 8. listopada 2022.

Susret za medicinske sestre redovnice

Međugorje, 7-9. listopada 2022. 
Tema: Posvećeni život u promjeni epohe. Vjernost i vjerodostojnost
Voditelj: fra Mario Knezović OFM
Prijave do: 2. rujna 2022.
 

Skupština HRK

12. - 13. listopada 2022. godine u Samostanu hercegovačkih franjevaca (Avenija Gojka Šuška 2, Zagreb)

Susret sestara s privremenim zavjetima

Đakovo, 28-30. travnja 2023.
Tema: Sequela Christi: redovnički zavjeti
Voditelj: o. Srećko Rimac OCD

Izdavaštvo

Nedjelja Dobroga Pastira 2022.
Nedjelja Dobroga Pastira 2022.
Dar vjernosti
Dar vjernosti
Vijesti 4 (2021.)
Vijesti 4 (2021.)
Posvećeni život (2020)
Posvećeni život (2020)
Zlatni jubilej naše Konferencije
Zlatni jubilej naše Konferencije
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)

Linkovi