Vijesti - Korizmeni susret kardinala Bozanića s redovnicama

 

Korizmeni susret kardinala Bozanića s redovnicama

Korizmeni susret kardinala Bozanića s redovnicama Objavljeno: 03. 04. 2014 - 23:00

Ja sam večeras ovdje s vama kao vaš nadbiskup, u prvom redu da vam odam priznanje za svjedočenje što ga vršite u Crkvi, u našem

Tradicionalni korizmeni susret zagrebačkog nadbiskupa kardinala Josipa Bozanića s redovnicama održan je u četvrtak, 3. travnja 2014. godine u dvorani "Vijenac" Nadbiskupijskoga pastoralnog instituta, u Zagrebu.

Susretom, koji je započeo molitvom Večernje, moderirala je s. Jasna Lučić, dopredsjednica Hrvatske konferencija viših redovničkih poglavara i poglavarica (HKVRPP), koja je i uputila riječ pozdrava kardinalu Bozaniću i okupljenim redovnicama.

U svom pozdravu zahvalila je Kardinalu na potpori koju kao nadbiskup pruža redovništvu i redovnicama u njihovim poslanjima.

Na početku svog obraćanja okupljenim redovnicama, Kardinal je podsjetio na prošlu, 2013. godinu kada se zbog odreknuća pape Benedikta XVI. i kasnije izbora novog pape Franje, nije održao korizmeni susret s redovnicama, navevši kako je izbor pape Franje Božji dar za Crkvu.

„Ja sam večeras ovdje s vama kao vaš nadbiskup, u prvom redu da vam odam priznanje za svjedočenje što ga vršite u Crkvi, u našem društvu i u svijetu. Zahvalu za vašu službu, prisutnost, za vaš dar našoj Crkvi u hrvatskom narodu, našoj Crkvi u gradu Zagrebu.“ – rekao je kardinal Bozanić.

Osvrnuo se zatim na prvu encikliku pape Franje – Svjetlo vjere (Lumen fidei), ističući njezino bogatstvo sadržaja za život vjernika. Svoje daljnje izlaganje, Kardinal je nastavio predstavljanjem Apostolske pobudnice pape Franje - Radost evanđelja (Evangelii gaudium).

Po Kardinalovom izlaganju, uslijedila je rasprava u kojoj su redovnice postavile nekoliko pitanja i iznijele svoja razmišljanja o redovništvu i izazovima redovničkih poslanja.

Kardinal je istaknuo da poslanje jedne redovnice ne prestaje njezinom mogućnošću za rad u nekom specifičnom zvanju ili obliku rada, nego se ono nastavlja do kraja života kroz molitvu i svjedočenje prisutnosti Boga u životu čovjeka, osobito u nemoći.

Na kraju rasprave, Kardinalu je s. Martina Koprivnjak, članica Vijeća HKVRPP-a i vrhovna glavarica Družbe sestara Naše Gospe, izrekla uskrsnu čestitku u ime redovnica istaknuvši : „Raduje nas najava da će 2015. godina biti Godina posvećenog života čiji je početak predviđen za 21. studenoga ove godine. Njeni ciljevi: 'Sa zahvalnošću se spomenuti nedavne prošlosti', 's nadom prigrliti budućnost' i 'sa strašću živjeti sadašnjost', traže i od nas redovnik/ca u Hrvatskoj pronalaženje vlastitih načina kako ćemo osvježiti življenje posvećenosti u današnjem svijetu i u Crkvi. Uzdamo se da ćete nam i Vi, uzoriti gospodine Kardinale, pomoći kroz radna tijela HBK da se što bolje uključimo u obilježavanje te Godine na planu opće Crkve, ali i Crkve u Hrvata.“

Na kraju svojeg obraćanja, s. Martina je Kardinalu uputila i čestitku prigodom skore 25. obljetnice biskupskog ređenja.

Kardinal je na kraju susreta još jednom okupljenim redovnicama zahvalio na daru susreta zazvavši na sve Božji blagoslov, izvijestio je Tiskovni ured Zagrebačke nadbiskupije.

 
 

Galerija slika:

Poveznice:
Povratak na sve vijesti
 

Najave događanja

 
Studijski dani za početnu formaciju

4. listopada - 21. prosinca 2023. 

Adventska duhovna obnova

17. prosinca 2023. u 15.30 sati
Crkva BDM Majke Crkve i sv. Maksimilijana Kolbea (Tomaševa 22, Zagreb - Trnovčica)
Tema: Ususret Svetoj godini - u molitvi, pokori i djelima milosrđa
Voditeljica: s. Nela Gašpar FDC

Stručni skup za djelatnike vjerskih vrtića

2. ožujka 2024. (Vrhovec 29, Zagreb)
Tema: Suodnos duhovnosti, riječi i pokreta
Prijave do: 2. veljače 2024. 

Korizmena duhovna obnova

17. ožujka 2024. u 15.30 sati

Susret HBK i HRK

Zagreb, 5. lipnja 2024.

Redovnički dani

Split, 20. - 21. rujna 2024.
Dubrovnik, 21. rujna 2024.
Zagreb, 27. - 28. rujna 2024.
Rijeka, 28. rujna 2024.
Đakovo, 5. listopada 2024.

Skupština HRK

9. - 10. listopada 2024.

Izdavaštvo

„Ecclesiae Sponsae Imago“
„Ecclesiae Sponsae Imago“
Nedjelja Dobroga Pastira 2022.
Nedjelja Dobroga Pastira 2022.
Vijesti 2 (2022.)
Vijesti 2 (2022.)
Posvećeni život (2020)
Posvećeni život (2020)
Zlatni jubilej naše Konferencije
Zlatni jubilej naše Konferencije
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)

Linkovi