Vijesti - Korizmena duhovna obnova za svećenike i redovnike u Dubrovniku

 

Korizmena duhovna obnova za svećenike i redovnike u Dubrovniku

Korizmena duhovna obnova za svećenike i redovnike u Dubrovniku Autor: ika
Objavljeno: 21. 02. 2018 - 15:16

Korizmena duhovna obnova za svećenike i redovnike održana je u srijedu 21. veljače u Biskupskom sjemeništu u Dubrovniku. Predvoditelj duhovne obnove bio je don Marko Stanić, dekan Pelješkoga dekanata i župnik župe Pomoćnice Kršćana u Orebiću.

U prigodnom razmatranju dekan Stanić potaknuo je svećenike da promišljaju o odgovoru na pitanje jesu li sretni, te ih podsjetio na lijepe strane svećeničkog poziva, ali i na poteškoće i nerazumijevanja s kojima se u praksi susreću. 

Ustvrdio je kako „postoji sreća u življenju svećeničkog i redovničkog poziva i ta sreća jest i mora biti izvor našeg propovijedanja: i riječju i životom. Nije riječ o neograničenom veselju niti o neumornoj dobroćudnosti. To je radost koja uključuje sposobnost i ražalostiti se". Ta je sreća svjedočanstvo suživota s Bogom. 

Potičući na razmišljanje o osobnom odgovoru, predavač je kazao: „Jeste li sretni? Ovo bi pitanje zapravo trebalo glasiti: Jesi li sretan? I kao da čujem odgovore, gromoglasni huk odgovora, pokrijepljenih životom i godinama provedenim u raznim župama, raznim samostanima, manjim i većim mjestima, ovdje u našoj biskupiji ili diljem domovine i svijeta, ovdje od Vitaljine i Dubravke do Dola i Lastova". 

Dodao je kako svećenici i redovnici, kao i drugi ljudi, žive i od njihovih vlastitih priča jer su svoj život od trenutka ređenja utkali u život i povijest biskupije ili redovničke zajednice i tako je njihov život dobio novu dimenziju. „Tako smo stvorili posebnost, koja u zajedništvu s drugima, prepričava vlastiti hod i tvori posebnu obitelj, prepoznatljivu po različitim velikim i malim osobnostima i odzvanja melodijom sviranom različitim glazbalima i notama, ali zajedno daju odgovor na pitanje: tko su to oni, za koje Isus hoće da budu 'sol zemlje i svjetlo svijeta'?! Tko su i kakvi su to 'oni'"? 

Potom je naglasio značenje toga biti sol i biti svijetlo, te svećenike kroz tekst fra Žarka Relote suočio sa svakodnevnim poteškoćama u življenju svećenstva „u odnosu na druge" jer su se očekivanja od svećenika toliko promijenila da autor teksta tvrdi kako je stvarno „došao u krizu identiteta i uistinu više ne znam kako živjeti svoje svećeništvo". Primjerice da se umjesto osobnog razgovora sa svećenikom o krštenju djeteta, njegovu ulasku u kršćansku zajednicu i dubokom značenju koje to ima za obitelj, i krštenja naručuju putem telefona kao da se naručuje pizza. Govorio je i o onim drugim svijetlim stranama svećeničkog života koje vjernici vide, prepoznajući u svećeniku „čovjeka koji nema svoje obitelji, ali pripada svim obiteljima" jer s njima dijeli njihove najvažnije trenutke života. Dekan Stanić zaključio je riječima o sreći koja unatoč svemu postoji u srcima svećenika i o kojoj se šuti, a ona izvire iz njihove blizine s Bogom. 

Na početku susreta sve okupljene pozdravio je generalni vikar Dubrovačke biskupije don Hrvoje Katušić koji je kazao kako je dobro da korizmene i adventske duhovne obnove svećenicima i redovnicima predvode upravo svećenici koji tu djeluju. Pozdravima se pridružio i dubrovački biskup Mate Uzinić koji je, uz ostalo, potaknuo svećenike da vjernicima preporuče cjelodnevno (od 8 do 19.30 sati) euharistijsko klanjanje, koje se ako ima prijavljenih produljuje i na cjelonoćno klanjanje, u kapeli Sv. Josipa u Gradu. Klanjanje pred Presvetim održava se svakog četvrtka u korizmi, a organizira ga Karmel Božjeg milosrđa s Kalamote. 

Svećenici i redovnici kao i oni koju se pripravljaju za svećenstvo molili su zajedno časoslov, imali su prigodu za ispovijed te su zajedno slavili euharistiju u kapelici Sjemeništa, a misu je predvodio i na njoj propovijedao biskup Uzinić. 
 

 
 
Poveznice:
Povratak na sve vijesti
 

Najave događanja

 
Studijski dani za početnu formaciju

1. ožujka - 18. svibnja 2023.

Korizmena duhovna obnova

26. ožujka 2023. u 15.30 sati, Crkva sv. Leopolda Mandića (Ulica sv. Leopolda Mandića 41, Zagreb)
Tema: Ispit savjesti
Voditelj: fra Slaven Brekalo OFM

Susret provincijalnih poglavarica

21. - 23. travnja 2023., Marijin dvor (Lužnički odvojak 3, Zaprešić)
Voditelj: o. Jeronim Adam Marin 

Susret sestara s privremenim zavjetima

28. - 30. travnja 2023., Samostan Milosrdnih sestara sv. Križa (Kralja Tomislava 22, Đakovo)
Tema: Sequela Christi: redovnički zavjeti
Voditelj: o. Srećko Rimac OCD
Prijave do: 28. ožujka 2023.

Susret sestara koje vrše poslanje unutar samostana

26. - 28. svibnja 2023. 
Marijin dvor (Lužnički odvojak 3, Zaprešić)
Tema: Božji spasenjski dolazak i čovjekovo "danas"
Voditeljica: s. Silvana Fužinato SCJ

Susret HBK i HRK

2. lipnja 2023. u sjedištu HBK (Ksaverska cesta 12a, Zagreb)

Hodočašće vrtića Zagrebačke metropolije

 3. lipnja 2023., Marija Bistrica

Redovnički dani

Tema: Duhovnost pustinje za obnovu Bogu posvećenog života
Split
, 22-23. rujna 2023.
Dubrovnik, 23. rujna 2023.
Zagreb, 29-30. rujna 2023.
Rijeka, 30. rujna 2023.
Đakovo, 7. listopada 2023.

Seminar za medicinske sestre redovnice

6. - 8. listopada 2023., Duhovni centar Gospe Karmelske (Šetalište Dražica 2, Krk)

Izborna skupština HRK

11. - 12. listopada 2023., Samostan hercegovačkih franjevaca (Avenija Gojka Šuška 2, Zagreb)

Izdavaštvo

Nedjelja Dobroga Pastira 2022.
Nedjelja Dobroga Pastira 2022.
Dar vjernosti
Dar vjernosti
Vijesti 1 (2022.)
Vijesti 1 (2022.)
Posvećeni život (2020)
Posvećeni život (2020)
Zlatni jubilej naše Konferencije
Zlatni jubilej naše Konferencije
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)

Linkovi