Vijesti - Radost svećeništva u liku sluge Božjeg o. Ante Antića

 

Radost svećeništva u liku sluge Božjeg o. Ante Antića

Radost svećeništva u liku sluge Božjeg o. Ante Antića Autor: ika
Objavljeno: 15. 03. 2023 - 16:54

Svećenici i redovnici iz raznih dijelova Dubrovačke biskupije okupili su se u srijedu 15. ožujka na korizmenoj duhovnoj obnovi u Biskupskom sjemeništu u Dubrovniku.

Predvoditelj duhovne obnove bio je p. Mirko Nikolić, superior isusovačke rezidencije u Dubrovniku i vicepostulator kauze o. Ante Gabrića koji je održao razmatranje o temi „Radost svećeništva u liku sluge Božjeg o. Ante Gabrića“.

Vicepostulator kauze isusovca i misionara Gabrića (1915. – 1988.) podsjetio je na životni put tog sluge Božjega rodom iz brojne obitelji u Metkoviću koji je pedeset godina svog svećeničkog života proveo u Indiji gdje je i pokopan, pod palmama, s grudom hrvatske zemlje i čašicom jadranskog mora. Spomenuo je i kako su Majka Terezija i otac Gabrić bile srodne duše u misionarskom poslanju, a zanimljivo je kako ih je u misije, s deset godina razlike, poslala ista osoba, hrvatski svećenik Franjo Jambreković.

„Možemo o. Gabrića promatrati kao socijalnog radnika, čudesa je u misijama učinio, možemo ga promatrati kao čovjeka koji je tako rado druge susretao, hinduse i muslimane i one koji ne vjeruju, možemo ga promatrati kao osobu koja je bila uvijek za druge”, kazao je uvodno superior Nikolić. „Za ovu duhovnu obnovu odabrao sam da ga promatramo kroz njegov lik i to radosnog svećenika. Rijetko sam gdje susreo svećenika koji je tako radostan u svom svećeništvu. To nama može biti poticaj, to je uvijek bio ideal. Mi isto tom idealu trebamo težiti.”

U nastavku izlaganja predvoditelj duhovne obnove iznosio je misli o. Gabrića koje je on bilježio tijekom svog života, a pisao je puno pisama uz sve aktivnosti i predani rad. Tako je prošao kroz razne periode života svećenika. Pročitao je neke njegove molitve, misli o Bogu, svećeništvu, ređenju, mladoj misi, sakramentima, razmišljanja uz pojedine svećeničke obljetnice i sl..

Neke od misli sluge Božjega, koje je predavač naveo, su: „Biti svet je vrlo jednostavno i vrlo komplicirano. Komplicirano zato što ne znamo biti jednostavni“; „Ja se nisam ni jedan dan ni jedan čas niti pokajao niti sam požalio što sam se odazvao Isusu, što sam se odazvao dušama. Sretan sam. Tu sreću želim i svima vama. Dajte i vi tu sreću jedni drugima. Dođite, žrtvujmo se do kraja svojeg života. Gdje će taj kraj život biti, gdje ćemo umrijeti, ne znam. Neka bude u Srcu Isusovu!“

Generalni vikar mons. Ivica Pervan je na početku pozdravio sve okupljene prije zajedničke molitve trećeg časa, a dubrovački biskup Roko Glasnović je zahvalio predvoditelju duhovne obnove te izrazio zadovoljstvo što će danas imati prigodu slušati o životu tog misionara, kojeg su neki i osobno upoznali, i koji je na svoj način svima i kolega svećenik i uzor.

Predvoditelj duhovne obnove p. Nikolić predvodio je također pokorničko bogoslužje, a okupljeni svećenici su imali prigodu za osobnu ispovijed. Uslijedilo je euharistijsko slavlje koje je predvodio biskup Glasnović.

 
 
Poveznice:
Povratak na sve vijesti
 

Najave događanja

 
Studijski dani za početnu formaciju

4. listopada - 21. prosinca 2023. 

Adventska duhovna obnova

17. prosinca 2023. u 15.30 sati
Crkva BDM Majke Crkve i sv. Maksimilijana Kolbea (Tomaševa 22, Zagreb - Trnovčica)
Tema: Ususret Svetoj godini - u molitvi, pokori i djelima milosrđa
Voditeljica: s. Nela Gašpar FDC

Stručni skup za djelatnike vjerskih vrtića

2. ožujka 2024. (Vrhovec 29, Zagreb)
Tema: Suodnos duhovnosti, riječi i pokreta
Prijave do: 2. veljače 2024. 

Korizmena duhovna obnova

17. ožujka 2024. u 15.30 sati

Susret HBK i HRK

Zagreb, 5. lipnja 2024.

Redovnički dani

Split, 20. - 21. rujna 2024.
Dubrovnik, 21. rujna 2024.
Zagreb, 27. - 28. rujna 2024.
Rijeka, 28. rujna 2024.
Đakovo, 5. listopada 2024.

Skupština HRK

9. - 10. listopada 2024.

Izdavaštvo

„Ecclesiae Sponsae Imago“
„Ecclesiae Sponsae Imago“
Nedjelja Dobroga Pastira 2022.
Nedjelja Dobroga Pastira 2022.
Vijesti 2 (2022.)
Vijesti 2 (2022.)
Posvećeni život (2020)
Posvećeni život (2020)
Zlatni jubilej naše Konferencije
Zlatni jubilej naše Konferencije
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)

Linkovi