Vijesti - Radost svećeništva u liku sluge Božjeg o. Ante Antića

 

Radost svećeništva u liku sluge Božjeg o. Ante Antića

Radost svećeništva u liku sluge Božjeg o. Ante Antića Autor: ika
Objavljeno: 15. 03. 2023 - 16:54

Svećenici i redovnici iz raznih dijelova Dubrovačke biskupije okupili su se u srijedu 15. ožujka na korizmenoj duhovnoj obnovi u Biskupskom sjemeništu u Dubrovniku.

Predvoditelj duhovne obnove bio je p. Mirko Nikolić, superior isusovačke rezidencije u Dubrovniku i vicepostulator kauze o. Ante Gabrića koji je održao razmatranje o temi „Radost svećeništva u liku sluge Božjeg o. Ante Gabrića“.

Vicepostulator kauze isusovca i misionara Gabrića (1915. – 1988.) podsjetio je na životni put tog sluge Božjega rodom iz brojne obitelji u Metkoviću koji je pedeset godina svog svećeničkog života proveo u Indiji gdje je i pokopan, pod palmama, s grudom hrvatske zemlje i čašicom jadranskog mora. Spomenuo je i kako su Majka Terezija i otac Gabrić bile srodne duše u misionarskom poslanju, a zanimljivo je kako ih je u misije, s deset godina razlike, poslala ista osoba, hrvatski svećenik Franjo Jambreković.

„Možemo o. Gabrića promatrati kao socijalnog radnika, čudesa je u misijama učinio, možemo ga promatrati kao čovjeka koji je tako rado druge susretao, hinduse i muslimane i one koji ne vjeruju, možemo ga promatrati kao osobu koja je bila uvijek za druge”, kazao je uvodno superior Nikolić. „Za ovu duhovnu obnovu odabrao sam da ga promatramo kroz njegov lik i to radosnog svećenika. Rijetko sam gdje susreo svećenika koji je tako radostan u svom svećeništvu. To nama može biti poticaj, to je uvijek bio ideal. Mi isto tom idealu trebamo težiti.”

U nastavku izlaganja predvoditelj duhovne obnove iznosio je misli o. Gabrića koje je on bilježio tijekom svog života, a pisao je puno pisama uz sve aktivnosti i predani rad. Tako je prošao kroz razne periode života svećenika. Pročitao je neke njegove molitve, misli o Bogu, svećeništvu, ređenju, mladoj misi, sakramentima, razmišljanja uz pojedine svećeničke obljetnice i sl..

Neke od misli sluge Božjega, koje je predavač naveo, su: „Biti svet je vrlo jednostavno i vrlo komplicirano. Komplicirano zato što ne znamo biti jednostavni“; „Ja se nisam ni jedan dan ni jedan čas niti pokajao niti sam požalio što sam se odazvao Isusu, što sam se odazvao dušama. Sretan sam. Tu sreću želim i svima vama. Dajte i vi tu sreću jedni drugima. Dođite, žrtvujmo se do kraja svojeg života. Gdje će taj kraj život biti, gdje ćemo umrijeti, ne znam. Neka bude u Srcu Isusovu!“

Generalni vikar mons. Ivica Pervan je na početku pozdravio sve okupljene prije zajedničke molitve trećeg časa, a dubrovački biskup Roko Glasnović je zahvalio predvoditelju duhovne obnove te izrazio zadovoljstvo što će danas imati prigodu slušati o životu tog misionara, kojeg su neki i osobno upoznali, i koji je na svoj način svima i kolega svećenik i uzor.

Predvoditelj duhovne obnove p. Nikolić predvodio je također pokorničko bogoslužje, a okupljeni svećenici su imali prigodu za osobnu ispovijed. Uslijedilo je euharistijsko slavlje koje je predvodio biskup Glasnović.

 
 
Poveznice:
Povratak na sve vijesti
 

Najave događanja

 
Studijski dani za početnu formaciju

1. ožujka - 18. svibnja 2023.

Susret provincijalnih poglavarica

21. - 23. travnja 2023., Marijin dvor (Lužnički odvojak 3, Zaprešić)
Voditelj: o. Jeronim Adam Marin 

Susret sestara s privremenim zavjetima

28. - 30. travnja 2023., Samostan Milosrdnih sestara sv. Križa (Kralja Tomislava 22, Đakovo)
Tema: Sequela Christi: redovnički zavjeti
Voditelj: o. Srećko Rimac OCD
Prijave do: 28. ožujka 2023.

Susret sestara koje vrše poslanje unutar samostana

26. - 28. svibnja 2023. 
Marijin dvor (Lužnički odvojak 3, Zaprešić)
Tema: Božji spasenjski dolazak i čovjekovo "danas"
Voditeljica: s. Silvana Fužinato SCJ

Susret HBK i HRK

2. lipnja 2023. u sjedištu HBK (Ksaverska cesta 12a, Zagreb)

Hodočašće vrtića Zagrebačke metropolije

 3. lipnja 2023., Marija Bistrica

Redovnički dani

Tema: Duhovnost pustinje za obnovu Bogu posvećenog života
Split
, 22-23. rujna 2023.
Dubrovnik, 23. rujna 2023.
Zagreb, 29-30. rujna 2023.
Rijeka, 30. rujna 2023.
Đakovo, 7. listopada 2023.

Seminar za medicinske sestre redovnice

6. - 8. listopada 2023., Duhovni centar Gospe Karmelske (Šetalište Dražica 2, Krk)

Izborna skupština HRK

11. - 12. listopada 2023., Samostan hercegovačkih franjevaca (Avenija Gojka Šuška 2, Zagreb)

Izdavaštvo

Nedjelja Dobroga Pastira 2022.
Nedjelja Dobroga Pastira 2022.
Dar vjernosti
Dar vjernosti
Vijesti 1 (2022.)
Vijesti 1 (2022.)
Posvećeni život (2020)
Posvećeni život (2020)
Zlatni jubilej naše Konferencije
Zlatni jubilej naše Konferencije
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)

Linkovi