Vijesti - Korizma benediktinaca u opatijama Pijemont i Valle d’Aosta

 

Korizma benediktinaca u opatijama Pijemont i Valle d’Aosta

Korizma benediktinaca u opatijama Pijemont i Valle d’Aosta Autor: ika
Objavljeno: 14. 03. 2024 - 10:59

U izdanju lista "L`Osservatore Romano" od 14. ožujka Roberto Cutaia ukratko je prikazao život benediktinaca i benediktinki u opatijama Pijemont i Valle d’Aosta. U nastavku donosimo cjelovit prijevod članka.

Uskrs, uskrsnuće, duhovni preporod: to je cilj kojem teži svaki kršćanin tijekom ovog „jakog vremena“. Kako se živi ovo razdoblje iščekivanja Uskrsa u monaškom okruženju? Između Pijemonta i Valle d’Aoste postoji nekoliko molitvenih zajednica  koje su podijelile svoja razmišljanja s čitateljima „L’Osservatore Romano“.

„Sveti Benedikt želi da samostanski život u potpunosti bude prožet korizmenim duhom“, objašnjavaju benediktinke pijemontske opatije Mater Ecclesiae na otoku San Giulio. Međutim, to vrijeme – nastavljaju – „ne shvaća se kao vrijeme žalosti, već kao prilika kojom se intenzivira radosni hod koji nas dovodi do susreta s Uskrslim. Stoga je važno – objašnjavaju – pojačati čuvanje obveza preuzetih redovničkim zavjetima, i to počevši od zavjeta obraćenja života koji za svetog Benedikta obuhvaća svaki trenutak koji se živi pod pogledom dobroga Oca koji nas poziva da živimo ispunjenim životom“.

Stoga je vrijeme korizme poziv da s ljudskom i duhovnom zrelošću živimo dar primljenog poziva s odgovornošću pred Bogom, Crkvom i pred svom braćom i sestrama u svijetu. Tako dodaju monahinje s otoka San Giulio da je „snažan podsjetnik na to činjenica da korskoj molitvi nikada ne pristupaju „same“ već joj pristupaju svjesno noseći u svojim srcima vapaj patničkog čovječanstva, i to osobito danas dok rat pustoši i uništava tolike narode, a svijet se muči s toliko neprijateljstava“. A sve se to može dogoditi samo „ponovnim otkrivanjem poticaja u daru nas samih i radosnim međusobnim služenjem. Time se obvezujemo da ćemo biti ‘stražari mira’ u svakodnevnom životu u kojem ćemo ustrajno svjedočiti da Bog ima plan sjediniti cijelo čovječanstvo u ljubavi“.

I drugi benediktinski samostani odišu istim monaškim stilom. „Vrijeme korizme (sakramentalni znak našeg obraćenja), kako moli zborna molitva 1. korizmene nedjelje – objašnjava Sandro Carotta, monah opatije Praglia u Venetu – u našem samostanu nije obilježeno prakticiranjem nečeg posebnog, već je to vrijeme izazova da s više intenziteta i svijesti živimo ono što već živi u našem životu: Isus Krist, mrtav i uskrsli. Dakle, naš asketizam nije toliko pokorničke naravi, već, usuđujem se reći, preobrazbeni, jer je zalaganje ovih dana usmjereno na to da poslušno dopustimo da nas Duh suobliči Kristu, prvoj Očevoj ljubavi“. Poniznost i poslušnost: to je ono čemu se svi nadaju i što proizlazi iz Božjeg naroda, a monah iz Praglie dodaje: „Snažna potpora dolazi nam od lectio divina koja na simboličan način otvara i zatvara naše dane. Slušajući, ne samo da slušamo Riječ, već i dopuštamo da nas ona oblikuje pojedinačno i kao zajednicu. Ako je istina da Scriptura crescit cum legente i da se punina njezine mudrosti očituje u bratskom dijalogu, onda svake subote poslijepodne imamo susrete o evanđeljima (otvorene za sve) koji prate razne nedjelje“.

I dalje ostajući s duhovnom djecom svetog Benedikta, „odlazimo van granica regije“ kako bi došli u zajednicu benediktinki samostana Regina Pacis u Saint-Oyenu, u Valle d’Aosti. „Kako naša monaška zajednica živi vrijeme korizme? Mogli bismo navesti niz obveza koje smo, osobno ili svi zajedno, preuzeli na našem putu obraćenja prema Uskrsu. Ne činimo ništa izvanredno, samo nešto „više“ od onoga što redoviti život zahtijeva; to „više“ prije svega odnosi se na „više“ u kvalitativnom nego li u kvantitativnom smislu. A benediktinke iz Saint-Oyena ističu: „U 49. poglavlju svoga Pravila, sveti Benedikt, nakon što je izjavio da bi monasi morali obdržavati korizmu cijeli život, priznaje i krhkost ljudske naravi. Zbog toga ne oklijeva prepoznati i potrebu da se, u tim svetim danima, očisti od svih nemarnosti prošloga razdoblja. Tako sv. Benedikt «poziva svakoga da sam od sebe prinese, u radosti Duha Svetoga, nešto ‘više’ od mjere koja mu je nametnuta. I da izbjegne bilo kakvu moguću nejasnoću, on nabraja i područja u kojima se to ‘više’ mora prinijeti: on traži od nas da se posvetimo molitvi sa suzama, čitanju, sabranosti srca i uzdržljivosti, uskraćujući svome tijelu nešto od jela, pića, sna, govorenja, šale.“

I na kraju, „već dugi niz godina – objašnjavaju redovnici benediktinskog samostana Germagno u Piemontu – naša je zajednica predlagala neke geste i znakove kako bi se živjela ova obveza zajednice na putu prema Uskrsu; u želji da se što više poštuje Pravilo svetog Benedikta sugerira se opatu mala stvar, da sve uredi umjereno tako da jaki budu time zadovoljni, a slabiji da ne odbjegnu“.

 
 
Poveznice:
Slijedeći članak:
Fra Ante Tomičić
Povratak na sve vijesti
 

Najave događanja

 
Studijski dani za početnu formaciju

28. veljače - 23. svibnja 2024.

Susret sestara koje vrše poslanje unutar samostana

19. - 21. travnja 2024. (Split - Kamen, Sv. Mihovila 43)
Tema: Ususret Svetoj godini - u molitvi, pokori i djelima milosrđa
Voditelj: p. Vatroslav Halambek SJ
Prijave do: 19. ožujka 2024.

Stručni skup za tajnice i ekonome

26. - 28. travnja 2024. (Lužnica, Lužnički odvojak 3)
Voditelji: s. Dijana Mihalj MVZ, prof. Ivan Milotić i p. Siniša Štambuk SJ
Prijave do: 26. ožujka 2024.

Susret sestara s prvim zavjetima

10. - 12. svibnja 2024. (Masna Luka, Park prirode Blidinje, BiH)
Tema: Bogu posvećene osobe i život s medijima
Voditelji: fra Andrija Majić OFM i prof. Danijel Labaš
Prijave do: 10. travnja 2024.

Studijsko-rekreativni dan za redovničke pripravnice

Krk, 23. svibnja 2024.
Prijave do: 23. travnja 2024.

Stručni skup za više redovničke poglavarice

4. - 5. lipnja 2024. (Zagreb, Slavoljuba Bulvana 4)
Tema: Posvećeni život pred izazovima zlostavljanja
Voditelji: s. Dijana Mihalj MVZ, don Đuliano Trdić i don Tomislav Kutleša
Prijave do: 4. svibnja 2024. 

Susret HBK i HRK

Zagreb, 5. lipnja 2024.

Susret poglavarica mjesnih zajednica

7. - 9. lipnja 2024. (Livno - BiH, Savezne Republike Njemačke 5)
Tema: Autoritet u Kristovu duhu
Voditelj: p. Mirko Nikolić SJ
Prijave do: 7. svibnja 2024.

Redovnički dani

Split, 20. - 21. rujna 2024.
Dubrovnik, 21. rujna 2024.
Zagreb, 27. - 28. rujna 2024.
Rijeka, 5. listopada 2024.
Đakovo, 5. listopada 2024.
Tema: Ususret Svetoj godini: pomireni s Bogom i međusobno

Skupština HRK

9. - 10. listopada 2024.

Seminar za medicinske sestre redovnice

Đakovo, 11. - 13. listopada 2024.
Tema: Ususret Svetoj godini - u molitvi, pokori i djelima milosrđa
Voditelj: br. Jakov od Križa (Milić) OCD
Prijave do: 11. rujna 2024.

Izdavaštvo

„Ecclesiae Sponsae Imago“
„Ecclesiae Sponsae Imago“
Nedjelja Dobroga Pastira 2022.
Nedjelja Dobroga Pastira 2022.
Vijesti 4 (2023.)
Vijesti 4 (2023.)
Posvećeni život (2020)
Posvećeni život (2020)
Zlatni jubilej naše Konferencije
Zlatni jubilej naše Konferencije
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)

Linkovi