Vijesti - Karmelićanke u Slavonskom Brodu proslavile blagdan utemeljiteljice

 

Karmelićanke u Slavonskom Brodu proslavile blagdan utemeljiteljice

Karmelićanke u Slavonskom Brodu proslavile blagdan utemeljiteljice Autor: ika
Objavljeno: 30. 10. 2020 - 11:36

Karmelićanke Božanskog Srca Isusova, koje više od pola stoljeća djeluju u Slavonskom Brodu pri Župi Duha Svetoga u Malom Parizu proslavile su u petak 30. listopada blagdan svoje utemeljiteljice bl. Marije Terezije od sv. Josipa.

Svečano večernje misno slavlje u župnoj crkvi Duha Svetoga uz župnog vikara Zlatka Hnatešina predvodio je domaći župnik Florijan Kvetek. Uz karmelićanke na misi su sudjelovali brojni župljani među kojima i članovi Zajednice karmelskih laika, koji pri toj župi djeluju desetu godinu.

Ocrtavajući život i djelo blaženice župnik Kvetek je na početku mise naglasio kako su njezina i njezinih duhovnih kćeri glavna briga bila siromašna djeca osobito ona koja nemaju obiteljskog doma. Naglasio je da je ona svoj ideal „Boga u svima gledati, Bogu u svima služiti, Boga u svima ljubiti“ ostvarila, jer je bila majka 1000 sestara i 10.000 ostavljene djece.

U homiliji je istaknuo kako je ona zahvaljujući Božjoj milosti i njezinom kršćanskom odgoju još od mladosti bila uvjerena da svetost pripada svakom kršćaninu. Nadalje je rekao kako je pronalaženje njezinog konkretnog životnog stava od početka povezano s trpljenjem, kao i traženje konkretnog ostvarenja svoje čežnje za redovničkim životom i radikalnim predanjem Kristu i Njegovom Evanđelju.

„Nakon mnogih unutarnjih borbi i kušnji našla je svoje životno zvanje u duhovnosti Karmela… Ujedno je bila fascinirana štovanjem Srca Isusova, simbola i izvora darivateljske ljubavi. To je za nju bio razlog da kontemplativni život poveže s aktivnim redovničkim životom što ju je dovelo do osnutka vlastite Kongregacije Karmelićanki Božanskog Srca Isusova“, rekao je uz ostalo župnik Kvetek. Dodao je kako je njezina povezanost s Kristom bila tako velika da se potpuno sjedinila s Njegovim trpljenjem i napuštenošću, te su njezina velika djela ljubavi proizlazila iz brige da olakša patnje ljudi. Ustvrdio je kako je njezin život svjedočanstvo da veliki ljudi nisu oni kojima je u životu sve uspijevalo, nego oni koji su znali izdržati velike teškoće i probleme, koji pročišćuju čovjeka. Posvijestio je kako „njezino proglašenje blaženom znači da je ona na uzoran i herojski način vježbala kreposti vjere, ufanja i ljubavi, da nam je sada zagovornica na Nebu, te smo pozvani po njezinu zagovoru moliti za postojeća i nova redovnička zvanja“. Tijekom mise na oltaru su bile izložene moći blaženice koje župa posjeduje. Na kraju mise s. Marina Lucija Kolić pročitala je dirljivu pjesmu koju je napisala blaženica, a u kojoj vapi Gospodinu za spas duša.

Misno slavlje, kojemu je prethodila molitva krunice što su je predvodili karmelski laici, animirao je župni zbor predvođen s. Svjetlanom Parađ.

U karmelićanskome samostanu pri župi Duha Svetoga trenutačno djeluje pet redovnica: kućna glavarica s. Emanuela Crnčić te s. Stanislava Vidačković, s. Svjetlana Parađ, s. Marina Lucić Kolić i s. Terezija Havliček.

 
 
Poveznice:
Slijedeći članak:
Holywin u Našicama
Povratak na sve vijesti
 

Najave događanja

 
Susret za medicinske sestre redovnice

Međugorje, 7-9. listopada 2022. 
Tema: Posvećeni život u promjeni epohe. Vjernost i vjerodostojnost
Voditelj: fra Mario Knezović OFM
Prijave do: 2. rujna 2022.
 

Redovnički dani

Slavonski Brod, 8. listopada 2022.

Skupština HRK

12. - 13. listopada 2022. godine u Samostanu hercegovačkih franjevaca (Avenija Gojka Šuška 2, Zagreb)

Škola za novakinje

Zimski semestar 2022/2023
13. listopada - 23. prosinca 2022.

Adventska duhovna obnova

11. prosinca 2022.

Susret sestara s privremenim zavjetima

Đakovo, 28-30. travnja 2023.
Tema: Sequela Christi: redovnički zavjeti
Voditelj: o. Srećko Rimac OCD

Redovnički dani

Split, 22-23. rujna 2023.
Dubrovnik, 23. rujna 2023.
Zagreb, 29-30. rujna 2023.
Rijeka, 30. rujna 2023.
Đakovo, 7. listopada 2023.

Izdavaštvo

Nedjelja Dobroga Pastira 2022.
Nedjelja Dobroga Pastira 2022.
Dar vjernosti
Dar vjernosti
Vijesti 4 (2021.)
Vijesti 4 (2021.)
Posvećeni život (2020)
Posvećeni život (2020)
Zlatni jubilej naše Konferencije
Zlatni jubilej naše Konferencije
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)

Linkovi