Vijesti - Karmelićanke u Slavonskom Brodu proslavile blagdan utemeljiteljice

 

Karmelićanke u Slavonskom Brodu proslavile blagdan utemeljiteljice

Karmelićanke u Slavonskom Brodu proslavile blagdan utemeljiteljice Autor: ika
Objavljeno: 30. 10. 2020 - 11:36

Karmelićanke Božanskog Srca Isusova, koje više od pola stoljeća djeluju u Slavonskom Brodu pri Župi Duha Svetoga u Malom Parizu proslavile su u petak 30. listopada blagdan svoje utemeljiteljice bl. Marije Terezije od sv. Josipa.

Svečano večernje misno slavlje u župnoj crkvi Duha Svetoga uz župnog vikara Zlatka Hnatešina predvodio je domaći župnik Florijan Kvetek. Uz karmelićanke na misi su sudjelovali brojni župljani među kojima i članovi Zajednice karmelskih laika, koji pri toj župi djeluju desetu godinu.

Ocrtavajući život i djelo blaženice župnik Kvetek je na početku mise naglasio kako su njezina i njezinih duhovnih kćeri glavna briga bila siromašna djeca osobito ona koja nemaju obiteljskog doma. Naglasio je da je ona svoj ideal „Boga u svima gledati, Bogu u svima služiti, Boga u svima ljubiti“ ostvarila, jer je bila majka 1000 sestara i 10.000 ostavljene djece.

U homiliji je istaknuo kako je ona zahvaljujući Božjoj milosti i njezinom kršćanskom odgoju još od mladosti bila uvjerena da svetost pripada svakom kršćaninu. Nadalje je rekao kako je pronalaženje njezinog konkretnog životnog stava od početka povezano s trpljenjem, kao i traženje konkretnog ostvarenja svoje čežnje za redovničkim životom i radikalnim predanjem Kristu i Njegovom Evanđelju.

„Nakon mnogih unutarnjih borbi i kušnji našla je svoje životno zvanje u duhovnosti Karmela… Ujedno je bila fascinirana štovanjem Srca Isusova, simbola i izvora darivateljske ljubavi. To je za nju bio razlog da kontemplativni život poveže s aktivnim redovničkim životom što ju je dovelo do osnutka vlastite Kongregacije Karmelićanki Božanskog Srca Isusova“, rekao je uz ostalo župnik Kvetek. Dodao je kako je njezina povezanost s Kristom bila tako velika da se potpuno sjedinila s Njegovim trpljenjem i napuštenošću, te su njezina velika djela ljubavi proizlazila iz brige da olakša patnje ljudi. Ustvrdio je kako je njezin život svjedočanstvo da veliki ljudi nisu oni kojima je u životu sve uspijevalo, nego oni koji su znali izdržati velike teškoće i probleme, koji pročišćuju čovjeka. Posvijestio je kako „njezino proglašenje blaženom znači da je ona na uzoran i herojski način vježbala kreposti vjere, ufanja i ljubavi, da nam je sada zagovornica na Nebu, te smo pozvani po njezinu zagovoru moliti za postojeća i nova redovnička zvanja“. Tijekom mise na oltaru su bile izložene moći blaženice koje župa posjeduje. Na kraju mise s. Marina Lucija Kolić pročitala je dirljivu pjesmu koju je napisala blaženica, a u kojoj vapi Gospodinu za spas duša.

Misno slavlje, kojemu je prethodila molitva krunice što su je predvodili karmelski laici, animirao je župni zbor predvođen s. Svjetlanom Parađ.

U karmelićanskome samostanu pri župi Duha Svetoga trenutačno djeluje pet redovnica: kućna glavarica s. Emanuela Crnčić te s. Stanislava Vidačković, s. Svjetlana Parađ, s. Marina Lucić Kolić i s. Terezija Havliček.

 
 
Poveznice:
Slijedeći članak:
Holywin u Našicama
Povratak na sve vijesti
 

Najave događanja

 
Redovnički dani

Tema: Duhovnost pustinje za obnovu Bogu posvećenog života
Šumanovci, 7. listopada 2023. 
Rijeka, 14. listopada 2023.

Studijski dani za početnu formaciju

4. listopada - 21. prosinca 2023. 

Seminar za medicinske sestre redovnice

6. - 8. listopada 2023., Duhovni centar Gospe Karmelske (Šetalište Dražica 2, Krk)

Izborna skupština HRK

11. - 12. listopada 2023., Dominikanski samostan - Peščenica (Ivanićgradska ulica 71, Zagreb)

Izdavaštvo

„Ecclesiae Sponsae Imago“
„Ecclesiae Sponsae Imago“
Nedjelja Dobroga Pastira 2022.
Nedjelja Dobroga Pastira 2022.
Vijesti 2 (2022.)
Vijesti 2 (2022.)
Posvećeni život (2020)
Posvećeni život (2020)
Zlatni jubilej naše Konferencije
Zlatni jubilej naše Konferencije
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)

Linkovi