Vijesti - Karmelićanke u Brezovici proslavile otvaranje jubilarne godine sv. Terezije Avilske

 

Karmelićanke u Brezovici proslavile otvaranje jubilarne godine sv. Terezije Avilske

Karmelićanke u Brezovici proslavile otvaranje jubilarne godine sv. Terezije Avilske Objavljeno: 15. 10. 2014 - 00:34

Dok je u Avili, rodnom mjestu sv. Terezije Avilske, svečanim misnim slavljem, u srijedu, 15. listopada, predsjednik BK Španjolske nadbiskup Ricardo Blazquez Perez, uz domaćeg biskupa Jesusa Garciju Burilloa, generala karmelskog Reda o. Saverija Cannistra, OCD i četiri generalna definitora, te dvadesetak biskupa i 7000 vjernika, otvarao jubilarnu godinu u čast 500. obljetnice rođenja sv. Terezije Avilske, karmelićanke u Brezovici, duhovne kćeri Svetice, proslavile su također ovu značajnu obljetnicu svoje duhovne Majke i naučiteljice Crkve, svečanim prijepodnevnim i popodnevnim misnim slavljem.

Karmelićanin dr. Dario Tokić predvodio je dopodnevnu euharistiju, uz desetak koncelebranata među kojima su bili i kanonik mons. Lovro Cindori i glavni urednik Radio Marije o. Stjepan Fridl, DI, te uz brojne štovatelje i prijatelje svetice iz Avile. Vlč. Domaći župnik Zvonko Vuković sve je pozdravio biranim riječima, a dr. Tokić je istaknuo da se ovaj dan otvara jubilarna godina sv. Terezije Avilske, kako bi je puk još više upoznao i nasljedovao. Zbor karmelićanki pod vodstvom s. M. Bonite Kovačić, OCD, animirao je svojim skladnim pjevanjem misno slavlje.

„U čemu nam danas sv. Terezija od Isusa može biti primjer za nasljedovanje", upitao je voditelj slavlja na početku homilije. Ono bitno je da ju ne možemo imitirati izvana, već da se možemo poput nje otvoriti Božjoj milosti i djelovanju, te doživjeti da je Bog moćan. U toj stvarnosti očituje se Terezijina duhovnost, koju je dr. Tokić sažeo u četiri stava: Terezijin stav poniznosti, nenavezanosti, uzajamne ljubavi i odlučne odlučnosti.

Govoreći o stavu poniznosti, naučiteljica Crkve preporuča spoznati, prihvatiti i nositi se s istinom o sebi i o drugima; jer Bog nas oslobađa sebe putem vlastite samospoznaje. Nenavezanost na nikakve zemaljske stvari ili ljude pomaže nam da nas Bog, koji nas je uzeo od ljudi, pročisti i vrati ljudima da još više možemo učiniti za ljude i za Boga. Uzajamna ljubav koju Terezija traži od svojih sestara srž je njezinog života, a čovjek će puninu svoga identiteta ostvariti kad bude ljubio kao Bog. Sve to podržava i temelji se na kreposti odlučne odlučnosti koja pomaže da osoba ustraje na tom duhovnom putu i da postane Božji prijatelj, da se obrati od sebe k Bogu i ispuni njegove planove poput sv. Terezije. Jer: ako tražimo što je Božje u našem životu, Bog nas iznenađuje. Vrijedi prihvatiti Božje izazove, jer Bog nikada nije škrt prema onima koji mu vjeruju, zaključio je dr. Tokić.

Rektor nacionalnog svetišta sv. Josipa u Karlovcu mons. mr. Antun Sente predvodio je popodnevnu euharistiju uz koncelebrante dr. Tokića, OCD, o. Tadeja Pericu, OCD i mladomisnika Ivana Vučaka, a pjevao je mješoviti zbor spomenutog svetišta, pod ravnanjem s. Dominike Šašo, FDC, uz nazočnost s. Felicite Samardžić, FDC, predstojnice sestara Kćeri Božje ljubavi u Nacionalnom svetištu. Dr. Tokić pozdravio je mons. Sentea, kao i dva autobusa hodočasnika iz Karlovca, te sve štovatelje sv. Terezije Avilske. Mons. Sente rekao je da nastavlja tradiciju svoga prethodnika blagopokojnog mons. Marijana Radanovića, koji je godinama hodočastio sa svojim vjernicima sv. Tereziji Velikoj u Karmel-Brezovicu i na taj način joj zahvalio što je sve svoje samostane posvetila sv. Ocu Josipu.

„Uvjeren sam da svaki čovjek traži sreću, bolje reći, radost. Čovjek će sve učiniti da nađe tu radost: kako mi vani, tako i karmelićanke unutra. U našem traženju radosti treba se puno namučiti, uložiti istinski napor da dođemo do radosti. Što je radost za koga", upitao je na početku misnoga slavlja mons. Sente i primijetio da ih o tome može poučiti sv. Terezija Avilska. I ona se kroz svoj život susrela s različitim radostima dok se nije susrela s pravom radošću, a to je Božanska Mudrost, Krist Gospodin, i obratila se. Jedino u njemu čovjek može naći istinsku radost, kako govori i sama svetica u svojim spisima. Radost je bila za Tereziju bitni kriterij svetosti njezinih sestara. Tu radost zapazio je propovjednik i kod bosonogih karmelićanki koje su pošle za Kristom, susrele ga i svjedoče za njega. „Da bismo mogli danas Krista donijeti ljudima, moramo sami, poput sv. Terezije, proći put obraćenja, potpuno povjerovati i predati se njemu", istaknuo je, između ostalog, mons. Sente. A onda je svima poručio da ustraju na tom putu uz Boga, jer da će im to biti u životu izvor prave radosti, što je posvjedočila i sv. Terezija Avilska svojim životom i primjerom.

Misnim slavljima prethodila je molitva krunice koju su animirale karmelićanke, kao i devetnica pripreme za svetkovinu. Toga jutra primila je karmelsko redovničko odijelo i započela novicijat postulantica Anita Čulo, treća Splićanka u brezovičkom Karmelu, te dobila ime Marija Anita od Isusa. Ovim putem pridružile su se velikom jubilarnom slavlju u Avili, na svoj način, karmelićanke u Stepinčevu Karmelu u Brezovici. (ika)

 
 
Poveznice:
Povratak na sve vijesti
 

Najave događanja

 
Studijski dani za početnu formaciju

28. veljače - 23. svibnja 2024.

Stručni skup za djelatnike vjerskih vrtića

2. ožujka 2024. (Zagreb, Vrhovec 29)
Tema: Suodnos duhovnosti, riječi i pokreta
Prijave do: 26. veljače 2024. 

Vijećanje redovničkih odgojitelja

7. - 9. ožujka 2024. (Zagreb, Granešina 3)
Tema: Odgoj za osobno i zajedničko razlučivanje Božje volje u redovničkoj zajednici
Voditelji: s. Stjepanka Stanić MVZ i p. Tvrtko Barun SJ
Prijave do: 7. veljače 2024.

Duhovne vježbe za više redovničke poglavarice

9. - 16. ožujka 2024. (Veli Lošinj, Kaciol 38)
Voditelj: o. Jeronim Adam Marin OSB

Susret sestara koje vrše poslanje unutar samostana

19. - 21. travnja 2024. (Split - Kamen, Sv. Mihovila 43)
Tema: Ususret Svetoj godini - u molitvi, pokori i djelima milosrđa
Voditelj: p. Vatroslav Halambek SJ
Prijave do: 19. ožujka 2024.

Stručni skup za tajnice i ekonome

26. - 28. travnja 2024. (Lužnica, Lužnički odvojak 3)
Voditelji: s. Dijana Mihalj MVZ, prof. Ivan Milotić i p. Siniša Štambuk SJ
Prijave do: 26. ožujka 2024.

Susret sestara s prvim zavjetima

10. - 12. svibnja 2024. (Masna Luka, Park prirode Blidinje, BiH)
Tema: Bogu posvećene osobe i život s medijima
Voditelji: fra Andrija Majić OFM i prof. Danijel Labaš
Prijave do: 10. travnja 2024.

Studijsko-rekreativni dan za redovničke pripravnice

Krk, 23. svibnja 2024.
Prijave do: 23. travnja 2024.

Stručni skup za više redovničke poglavarice

4. - 5. lipnja 2024. (Zagreb, Slavoljuba Bulvana 4)
Tema: Posvećeni život pred izazovima zlostavljanja
Voditelji: s. Dijana Mihalj MVZ, don Đuliano Trdić i don Tomislav Kutleša
Prijave do: 4. svibnja 2024. 

Susret HBK i HRK

Zagreb, 5. lipnja 2024.

Susret poglavarica mjesnih zajednica

7. - 9. lipnja 2024. (Livno - BiH, Savezne Republike Njemačke 5)
Tema: Autoritet u Kristovu duhu
Voditelj: p. Mirko Nikolić SJ
Prijave do: 7. svibnja 2024.

Redovnički dani

Split, 20. - 21. rujna 2024.
Dubrovnik, 21. rujna 2024.
Zagreb, 27. - 28. rujna 2024.
Rijeka, 5. listopada 2024.
Đakovo, 5. listopada 2024.
Tema: Ususret Svetoj godini: pomireni s Bogom i međusobno

Skupština HRK

9. - 10. listopada 2024.

Seminar za medicinske sestre redovnice

Đakovo, 11. - 13. listopada 2024.
Tema: Ususret Svetoj godini - u molitvi, pokori i djelima milosrđa
Voditelj: br. Jakov od Križa (Milić) OCD
Prijave do: 11. rujna 2024.

Izdavaštvo

„Ecclesiae Sponsae Imago“
„Ecclesiae Sponsae Imago“
Nedjelja Dobroga Pastira 2022.
Nedjelja Dobroga Pastira 2022.
Vijesti 4 (2023.)
Vijesti 4 (2023.)
Posvećeni život (2020)
Posvećeni život (2020)
Zlatni jubilej naše Konferencije
Zlatni jubilej naše Konferencije
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)

Linkovi