Vijesti - Karitativno društvo „Kruh svetog Ante“ preuzelo vođenje rada Zlatnog cekina u Slavonskome Brodu

 

Karitativno društvo „Kruh svetog Ante“ preuzelo vođenje rada Zlatnog cekina u Slavonskome Brodu

Karitativno društvo „Kruh svetog Ante“ preuzelo vođenje rada Zlatnog cekina u Slavonskome Brodu Autor: ika
Objavljeno: 25. 10. 2021 - 17:11

Karitativno društvo „Kruh svetog Ante“ Franjevačke provincije Bosne Srebrene u Zagrebu temeljem darovnog ugovora, preuzelo je vođenje rada Zlatnog cekina u Slavonskome Brodu. Riječ je o poliklinici - specijaliziranoj zdravstvenoj ustanovi za rehabilitaciju djece sa smetnjama u razvoju. Pravni akt prijenosa osnivačkih i vlasničkih prava nad ovom ustanovom svečano je izvršen u ponedjeljak, 25. listopada u Zlatnom Cekinu u Slavonskom Brodu.

Djelovanje i važnost ove ustanove Zlatni cekin, jedinstvene takve vrste u širem području, od njezina osnivanje do danas predstavila je Antonija Domorad, ravnateljica dječjeg vrtića Cekin koji djeluje pri ovoj ustanovi osnovanoj prije 28 godina na molbu i ponudu franjevaca iz Bologne, odnosno njihova slavnog dječjeg festivala Zecchino d’ora (Zlatni cekin) po kojemu je ova ustanova i dobila ime. Brigu za gradnju, opremanje i vođenje ovoga centre prihvatili su franjevci Franjevačke provincije Bosne Srebrene. Ustanova osnovana u jeku Domovinskog rata, 23. listopada 1993. na području Hrvatske, franjevački samostan u Slavonskom Brodu je bio formalno pred državnim tijelima njezin osnivač. Od početka do danas ravnatelj ustanove je fra Ilija Jerković, svećenik provincije Bosne Srebrene.

„Početak rada Zlatnog cekina pratila je velika ekonomska kriza i mnogo drugih poteškoća, ali Božjom providnošću, i pomoću brojnih donatora Zlatni cekin danas je moderna ustanova koja ima velik broj stručnog osoblja, potrebnu opremu i dobre programe za pružanje dijagnostike, rane rehabilitacije i rane socijalizacije. Radi se o polivalentnoj ustanovi za rehabilitaciju djece, koje nema od Dunava do Zagreba, koja dnevno ima oko 250 terapija i raznih drugih usluga koje pružaju. U dječjem vrtiću Cekin, koji radi po Montessori programu, imamo šezdesetak djece tipičnog razvoja i više od četrdesetero djece s teškoćama u razvoju. Nekoliko okolnih županija koriste naše usluge pa je Zlatni cekin neformalno postao područna ustanova te se zbog toga javlja sve veći broj djece s raznim teškoćama i znakovima autizma“, rekla je uz ostalo ravnateljica Domorad. Dodala je kako su ovih dana uspjeli pokriti novi objekt od 520 četvornih metara, koji je potreban za novu opremu i kabinete.

U ime ustanove zahvalila je svima koji su pomogli njihov rad, posebno franjevcima iz Bologne, dječjem zboru Zecchino d’oro, Hrvatskoj franjevačkoj provinciji Sv. Ćirila i Metoda, Franjevačkom samostanu u Slavonskom Brodu, bez čije suglasnosti i formalnog pokroviteljstva Zlatni cekin ne bi mogao početi raditi, Franjevačkoj provinciji Bosni Srebrenoj što je prihvatila ovaj projekt i imala sluha za potrebe ove djece i roditelja, Đakovačko-osječkoj nadbiskupiji za veliku pomoć i suradnju, Županiji Brodsko-Posavskoj i Gradu Slavonski Brod za pomoć i suradnju, te brojnim prijateljima i donatorima koji prate i pomažu njihov rad.

„Zlatni cekin je ogledalo vjere i humanosti svih nas“, rekao je uz ostalo u pozdravnog govoru ravnatelj ustanove fra Ilija.

Predstavljanju ovog pravnog akta uz ravnatelja fra Iliju i ostale djelatnike ove ustanove nazočili su visoki crkveni dostojanstvenici đakovačko osječki nadbiskup Đuro Hranić, provincijal Bosne Srebrene fra Jozo Marinčić, provincijal Hrvatske franjevačke provincije Sv. Ćirila i Metoda fra Milan Krišto, gvardijan brodskog samostana fra Klaudio Milohanović, voditelji KD „Kruh sv. Ante“ fra Petar Karajica u Sarajevu i fra Stipo Karajica u Zagrebu, nekoliko franjevaca iz Bosanske Posavine te u ime Grada Slavonskog Broda Vesna Zlatarević, pročelnica upravnog odjela za društvene djelatnosti i u ime Županije Brodsko-Posavske Anica Vukašinović, pročelnica upravnog odjela za obrazovanje sport i kulturu.

Između ostaloga spomenuli su sv. Franju koji je svoj put pokora i obraćenja započeo brinući se za gubavce, ljude svoga vremena koji su bili odbačeni i bez nade života te podsjetili kako je ovo djelo koje provodi ustanova Zlatni cekin upravo mjesto susreta s ljudskom boli i patnjom, ali i mjesto nade koju žele darivati onima koji dolaze na liječenje tijela ili duha.

Svi su oni obećali svoju daljnju pomoći i izrekli svoju zahvalu djelatnicima, Zlatnog cekina, ravnatelju fra Iliji, koji je, kako su rekli, u ovaj plemenit projekt uložio cijeloga sebe, te svima koji su na bilo koji način pomagali ovu ustanovu.

Kao nadbiskup Đakovačko osječke nadbiskupije koja je od početka prepoznala vrijednost i važnost  ove dragocjene ustanove, mons. Hranić je naglasio kako je po toj ustanovi Crkva na poseban način prisutna i prepoznatljiva kako u gradu tako i u širem području Slavonije. Upozorio je kako Crkva nije socijalna ustanova i ne može zamijeniti državu, ali zato karitativno djeluje i pripomaže što je prepoznatljivo i u ovoj ustanovi. „Koliko je važna i dragocjena ova ustanova najbolje znaju njezini djelatnici, ravnatelj fra Ilija koji je sebe ugradio u ova projekt“, ustvrdio je nadbiskup Hranić i zahvalio svima koji pomažu rad ove ustanove te obećao i dalje svaku podršku njegove Nadbiskupije.

Preuzimajući daljnje pravno i stvarno vođenje ustanove Zlatni cekin predsjednik KD „Kruh sv. Ante“ Franjevačke provincije Bosne Srebrene u Zagrebu fra Stipo Karajica je naglasio: „Mi franjevci ovim pravnim aktom nastavljamo svoju višestoljetnu franjevačku opredijeljenost prema siromasima, potrebitima i ranjivim skupinama, koje su u Zlatnom cekinu tako prepoznatljivi. Naša ljudska, franjevačka i kršćanska opredijeljenost i ljudska obveza je upravo biti blizu tim ljudima. Želimo nastaviti započetu davnu liječničku praksu najstarijeg i prvog liječnika u Bosni dr. fra Mate Nikolića iz Kreševa, koji je 1807. godine, nakon završenog studija medicine u Austriji bio prvi liječnik u Bosni. Ta povijesna oporuka i pečat prenijela se i na nas mlađe franjevce, njegove duhovne sinove“ rekao je fra Stipo i zahvalio djelatnicima na kvalitetnom i senzibilnom radu i ustrojenom nadzoru na upravljanju te iskazao svoju želju da tu praksu nastave.

U znak zahvale ravnatelja Zlatnog cekina fra Ilija Jerković je nadbiskupu Hraniću, provincijalima Krišti i Marinčiću te gvardijanu Milohanoviću darivao umjetničke slike.

 
 
Poveznice:
Povratak na sve vijesti
 

Najave događanja

 
Studijski dani za početnu formaciju

28. veljače - 23. svibnja 2024.

Stručni skup za djelatnike vjerskih vrtića

2. ožujka 2024. (Zagreb, Vrhovec 29)
Tema: Suodnos duhovnosti, riječi i pokreta
Prijave do: 26. veljače 2024. 

Vijećanje redovničkih odgojitelja

7. - 9. ožujka 2024. (Zagreb, Granešina 3)
Tema: Odgoj za osobno i zajedničko razlučivanje Božje volje u redovničkoj zajednici
Voditelji: s. Stjepanka Stanić MVZ i p. Tvrtko Barun SJ
Prijave do: 7. veljače 2024.

Duhovne vježbe za više redovničke poglavarice

9. - 16. ožujka 2024. (Veli Lošinj, Kaciol 38)
Voditelj: o. Jeronim Adam Marin OSB

Susret sestara koje vrše poslanje unutar samostana

19. - 21. travnja 2024. (Split - Kamen, Sv. Mihovila 43)
Tema: Ususret Svetoj godini - u molitvi, pokori i djelima milosrđa
Voditelj: p. Vatroslav Halambek SJ
Prijave do: 19. ožujka 2024.

Stručni skup za tajnice i ekonome

26. - 28. travnja 2024. (Lužnica, Lužnički odvojak 3)
Voditelji: s. Dijana Mihalj MVZ, prof. Ivan Milotić i p. Siniša Štambuk SJ
Prijave do: 26. ožujka 2024.

Susret sestara s prvim zavjetima

10. - 12. svibnja 2024. (Masna Luka, Park prirode Blidinje, BiH)
Tema: Bogu posvećene osobe i život s medijima
Voditelji: fra Andrija Majić OFM i prof. Danijel Labaš
Prijave do: 10. travnja 2024.

Studijsko-rekreativni dan za redovničke pripravnice

Krk, 23. svibnja 2024.
Prijave do: 23. travnja 2024.

Stručni skup za više redovničke poglavarice

4. - 5. lipnja 2024. (Zagreb, Slavoljuba Bulvana 4)
Tema: Posvećeni život pred izazovima zlostavljanja
Voditelji: s. Dijana Mihalj MVZ, don Đuliano Trdić i don Tomislav Kutleša
Prijave do: 4. svibnja 2024. 

Susret HBK i HRK

Zagreb, 5. lipnja 2024.

Susret poglavarica mjesnih zajednica

7. - 9. lipnja 2024. (Livno - BiH, Savezne Republike Njemačke 5)
Tema: Autoritet u Kristovu duhu
Voditelj: p. Mirko Nikolić SJ
Prijave do: 7. svibnja 2024.

Redovnički dani

Split, 20. - 21. rujna 2024.
Dubrovnik, 21. rujna 2024.
Zagreb, 27. - 28. rujna 2024.
Rijeka, 5. listopada 2024.
Đakovo, 5. listopada 2024.
Tema: Ususret Svetoj godini: pomireni s Bogom i međusobno

Skupština HRK

9. - 10. listopada 2024.

Seminar za medicinske sestre redovnice

Đakovo, 11. - 13. listopada 2024.
Tema: Ususret Svetoj godini - u molitvi, pokori i djelima milosrđa
Voditelj: br. Jakov od Križa (Milić) OCD
Prijave do: 11. rujna 2024.

Izdavaštvo

„Ecclesiae Sponsae Imago“
„Ecclesiae Sponsae Imago“
Nedjelja Dobroga Pastira 2022.
Nedjelja Dobroga Pastira 2022.
Vijesti 4 (2023.)
Vijesti 4 (2023.)
Posvećeni život (2020)
Posvećeni život (2020)
Zlatni jubilej naše Konferencije
Zlatni jubilej naše Konferencije
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)

Linkovi