Vijesti - Kardinal Bozanić otvorio Godinu posvećenog života u Zagrebačkoj nadbiskupiji

 

Kardinal Bozanić otvorio Godinu posvećenog života u Zagrebačkoj nadbiskupiji

Kardinal Bozanić otvorio Godinu posvećenog života u Zagrebačkoj nadbiskupiji Objavljeno: 14. 12. 2014 - 01:58

Posvećeni život u današnjoj Crkvi – evanđelje, proroštvo, nada

U prepunoj zagrebačkoj prvostolnici u nedjelju, 14. prosinca svečano euharistijsko slavlje, kojim je otvorena Godina posvećenog života u Zagrebačkoj nadbiskupiji, predvodio je zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić. U koncelebraciji uz pedesetak svećenika mahom redovnika bio je i pomoćni biskup zagrebački Valentin Pozaić.

Prije misnog slavlja održan je pretprogram u kojemu je Redovnički band aid izveo himnu „Hvala redovnika“ pod ravnanjem mo. Vinka Karmelića uz orguljsku pratnju don Ivana Urlića. S. Valerija Kovač je uvodeći u program naglasila, kako uz pisma i okružnice, koji su redovništvu predstavljeni kao poticaj za življenje i slavljenje Godine posvećenoga života, posebnu poruku šalje prigodni logo. Satkan je od vizualnih i verbalnih elemenata koji ujedinjuju temeljne vrijednosti koje se stavljaju osobama posvećenoga života na srce, kao motiv trajne zahvale za prošlost, življenja sadašnjosti i gledanja u budućnost. Golubica u letu jednim krilom pridržava stilizirani poliedarski globus, a drugim zaklanja tri zvijezde koje izranjaju iz vode. U linijama koje ocrtavaju lik golubice nazire se riječ „mir“ na arapskome jeziku. Riječi u logu „Posvećeni život u današnjoj Crkvi – evanđelje, proroštvo, nada“ dodatno pojašnjavaju identitet i obzore, iskustvo i ideale, milost i hod koji posvećeni život živi u Crkvi, dok putuje zajedno s raznim narodima i kulturama prema budućnosti, rekla je. Uslijedilo je slaganje loga za koji su pojedine dijelove golubicu, vodu, tri zvijezde koje označavanju ispovijedanje Trojstva, znak bratstva, služba ljubavi i globus u obliku poliedra, te natpise posvećeni život u Crkvi, Evanđelje, proroštvo, nada donosili članovi i članice različitih redovničkih zajednica. Svaki dio bio je popraćen određenim tekstom koji su također sastavili sami redovnici i redovnice. Tekstove su čitali s. Valerija Kovač i fra Mirko Mišković, TOR.

Slaganje loga Godine posvećenog žvota bilo je izraz zajedništva, na koje papa Franjo snažno poziva osobe posvećenoga života. To zajedništvo koje proizlazi iz Presvetoga trojstva, a obuhvaća ne samo zajedništvo unutar samostana, nego se širi na međuredovničko zajedništvo i zajedništvo s ljudima cijeloga svijeta.

Povezanost s mjesnom Crkvom, redovništvo je iskazalo s dvadeset uljanica koje su na oltar donesene uz dijelove loga, a potom položene na grob blaženoga kardinala Alojzija Stepinca, gdje su tijekom euharistijskoga slavlja gorjele na nakanu za što skorije njegovo proglašenje svetim. U ovoj prigodi ne naglašeno, kako je kardinal Stepinac bio član Franjevačkoga svjetovnoga reda, te je uzeo ime Augustin –po dominikancu bl. Augustinu Kažotiću.

Kao neposredna priprava za sam čin euharistijskog slavlja, uslijedilo je euharistijsko klanjanje koje je predvodio provincijalni ministar Hrvatske provincije sv. Jeronima franjevaca konventualaca fra Josip Blažević.

Tijekom klanjanja čitan je odlomak koncilskoga dekreta „Perfectae caritatis“ o prilagođenoj obnovi redovničkog života, kao i odlomak iz drugoga poglavlja enciklike „Crkva živi od euharistije“ pape Ivana Pavla II.

Želimo večeras doživjeti radost susreta sa živim Gospodinom

Na početku mise riječ pozdrava uputio je predsjednik Hrvatske konferencije viših redovničkih poglavara i poglavarica fra Jure Šarčević, OFMCap. Podsjećajući na želju pape Franje u Godini posvećenog života da posvećene osobe budu radost i zajedništvo Crkve naglasio je da su u sekulariziranom svijetu svi redovnici i redovnice, ne samo u svojim zajednicama nego i u odnosu prema svima drugima, pozvani biti uporišna točka zajedništva, razumijevanja, prihvaćanja i radosti. “Na to nas sve poziva papa Franjo kada kaže da izađemo iz granica vlastite ustanove kako bismo zajednički stvarali na lokalnoj i općoj razini”, poručio je fra Jure.

Izražavajući radost što ovo slavlje predvodi kardinal Bozanić kao pastir mjesne Crkve, te ujedno otvara Godinu posvećenog života fra Šarčević je naglasio kako redovništvo želi da upravo ta godina postane godinom milosti za cijelu Crkvu i za naš hrvatski narod. “U zajedništvu s cijelom Crkvom naše nadbiskupije, želimo večeras doživjeti radost susreta sa živim Gospodinom našim Isusom Kristom, svjesni da samo susret s Njime rađa pravu radost. U isto vrijeme, molimo Gospodina da nas osposobi da budemo kadri svima koje ćemo susretati donositi radost i mir. Večeras uzdižemo svoje posebne molitve da što prije dočekao trenutak proglašenja svetim bl. Alojzija Stepinca, koji je cijeloj Crkvi i našem narodu bio znak sigurne nade” naglasio je fra Jure.

Kardinal Bozanić je uvodeći u misno slavlje pozdravio redovnike, redovnice i sve osobe posvećenog života. Na ovom bogatstvu naše Crkve puni smo zahvalnosti Bogu, rekao je kardinal, te izrazio radost što Godina posvećenog života počinje zajedničkom euharistijom.

Obraćajući se vjernicima, rekao je „vi ste večeras ovdje da i vi zahvalite za redovnike, redovnice, osobe posvećenog života u našoj Crkvi. Molite za njih, jer oni mole za vas“.

Sve podložite  Bogu, a u životu nemajte drugih interesa osim Božjih

U svojoj je homiliji kardinal Bozanić istaknuo kako je Godina posvećenog života otvorena za svu Crkvu, za sve vjernike, a ne samo za redovnice i redovnike, jer posvećeni život je velik dar i velika blagodat svekolikog Božjeg naroda. Zahvaljujući Bogu za dar redovnica, redovnika i svih osoba posvećenog života, kazao je da bi naša Crkva, ali i hrvatski narod bio siromašniji na svim područjima svoga hoda kroz bremenitu povijest bez redovništva u njemu.

Podsjetio je na riječi pape Franje da gdje god su redovnici ondje je radost. Ta Papina tvrdnja, smatra Kardinal, je priznanje, pohvala, poticaj, izazov, ali i provjera svjedočenja redovničkog života.

Upozorio je na opasnost promicanja kulta efikasnosti, salutizma i uspjeha, što vodi do marginaliziranja siromašnih u današnjem društvu. „Naime, ima puno ljudi koji čekaju: osobe koje su izgubile nadu, obitelji u teškoćama, napuštena djeca, mladi kojima je oduzeta budućnost, bolesnici i starije napuštene osobe, bogati  siti dobrima i s prazninom u srcu, muškarci i žene u traženju smisla života, mnogi koji žeđaju za Bogom“, napomenuo je Kardinal, dodajući da su upravo to egzistencijalne periferije kamo osobe posvećenog života šalje papa Franjo da bi nalazile život darivajući život i da bi svjedočile riječi apostola Pavla: „Kad sam slab, onda sam jak“ (2 Kor 12,10).

Spominjući središnje likove došašća, Blaženu Djevicu Mariju i svetog Ivana Krstitelja, Kardinal je pred vjernike stavio pitanje njihova osobnog svjedočenja za Isusa: „Pitajmo se svi u ovom došašću: kakav je moj odnos prema Kristu, stavljam li Isusa na prvo mjesto u svome životu? Poznajem li Isusa, i to ne samo razumskim shvaćanjem, nego koliko ga svjedočanstvom svoga života poznajem, priznajem i volim?“.

Na kraju svoje homilije, Kardinal je pozvao redovnike, redovnice, te sve osobe posvećenog života na življenje evanđeoske radikalnosti, koja prokazuje zlo, nepravdu i grijeh u hrvatskoj sredini.

„Sve podložite  Bogu, a u životu nemajte drugih interesa osim Božjih“, zaključio je kardinal Bozanić svoju homiliju.

U molitvi vjernika koju su izrekli redovnici i redovnice, te njihovi kandidati i kandidatice molimo se za sveopću Crkvu, za sve družbe u Njoj, za redovništvo da bude vjerodostojno očitovanje Božje ljubavi u svijetu, kao i za nova duhovna zvanja.

Nakon popričesne molitve fra Jure je izrekao kardinalu zahvalu za predvođenje euharistijskog slavlje, kao i za izrečenu poruku, te za veliko priznanje koje je odao svim redovnicima i redovnicama, što njih obvezuje da budu što vjerniji evanđelju. “Zahvaljujemo vam također za bližnu skrb u promicanju različitih karizmi u našoj nadbiskupiji, kao i to što svojim učenjem prosvjetljujete Božji narod o vrijednosti posvećenog života”, rekao je fra Šarčević koji je potom zahvalio Redovničkom band aidu koji je pjevanjem pod ravnanjem mo. Vinka Karmelića i uz orguljsku pratnju don Ivana Urlića uveličao euharistijsko slavlje. Fra Jure je na kraju najavio nastupe Redovničkog band aida 17. prosinca u 18.45 na manifestaciji “Advent u gradu” na zagrebačkom Trgu bana J. Jelačića te 26. prosinca u sklopu programa Božić u Ciboni.

Na kraju mise kardinal Bozanić je još jednom izrazio želju da kroz ovu godinu redovništvo budu što više ono na što je pozvano, tj. da svjedoči radost Evanđelja. To je naša želja i molitva, i želimo u tome zajedno hoditi pred Gospodina, rekao je kardinal, te sve pozvao na što bolju pripravu za slavlje Božića, osobito po dobroj svetoj ispovijedi. Također pozvao je i na molitvu za domovinu. Budimo odgovorni i prema njoj, ono što trebamo izvršiti izvršimo za boljitak naše domovine i našeg hrvatskog društva, poručio je kardinal Bozanić.

Redovnički band aid je na radost svih prisutnih, nakon završne molitve još jednom otpjevao himnu „Hvala redovnika“, a pjevanju su se pridružili redovnici i redovnice, ali i vjernici.

 
 

Galerija slika:

Poveznice:
Povratak na sve vijesti
 

Najave događanja

 
Studijski dani za početnu formaciju

28. veljače - 23. svibnja 2024.

Stručni skup za djelatnike vjerskih vrtića

2. ožujka 2024. (Zagreb, Vrhovec 29)
Tema: Suodnos duhovnosti, riječi i pokreta
Prijave do: 26. veljače 2024. 

Vijećanje redovničkih odgojitelja

7. - 9. ožujka 2024. (Zagreb, Granešina 3)
Tema: Odgoj za osobno i zajedničko razlučivanje Božje volje u redovničkoj zajednici
Voditelji: s. Stjepanka Stanić MVZ i p. Tvrtko Barun SJ
Prijave do: 7. veljače 2024.

Duhovne vježbe za više redovničke poglavarice

9. - 16. ožujka 2024. (Veli Lošinj, Kaciol 38)
Voditelj: o. Jeronim Adam Marin OSB

Susret sestara koje vrše poslanje unutar samostana

19. - 21. travnja 2024. (Split - Kamen, Sv. Mihovila 43)
Tema: Ususret Svetoj godini - u molitvi, pokori i djelima milosrđa
Voditelj: p. Vatroslav Halambek SJ
Prijave do: 19. ožujka 2024.

Stručni skup za tajnice i ekonome

26. - 28. travnja 2024. (Lužnica, Lužnički odvojak 3)
Voditelji: s. Dijana Mihalj MVZ, prof. Ivan Milotić i p. Siniša Štambuk SJ
Prijave do: 26. ožujka 2024.

Susret sestara s prvim zavjetima

10. - 12. svibnja 2024. (Masna Luka, Park prirode Blidinje, BiH)
Tema: Bogu posvećene osobe i život s medijima
Voditelji: fra Andrija Majić OFM i prof. Danijel Labaš
Prijave do: 10. travnja 2024.

Studijsko-rekreativni dan za redovničke pripravnice

Krk, 23. svibnja 2024.
Prijave do: 23. travnja 2024.

Stručni skup za više redovničke poglavarice

4. - 5. lipnja 2024. (Zagreb, Slavoljuba Bulvana 4)
Tema: Posvećeni život pred izazovima zlostavljanja
Voditelji: s. Dijana Mihalj MVZ, don Đuliano Trdić i don Tomislav Kutleša
Prijave do: 4. svibnja 2024. 

Susret HBK i HRK

Zagreb, 5. lipnja 2024.

Susret poglavarica mjesnih zajednica

7. - 9. lipnja 2024. (Livno - BiH, Savezne Republike Njemačke 5)
Tema: Autoritet u Kristovu duhu
Voditelj: p. Mirko Nikolić SJ
Prijave do: 7. svibnja 2024.

Redovnički dani

Split, 20. - 21. rujna 2024.
Dubrovnik, 21. rujna 2024.
Zagreb, 27. - 28. rujna 2024.
Rijeka, 5. listopada 2024.
Đakovo, 5. listopada 2024.
Tema: Ususret Svetoj godini: pomireni s Bogom i međusobno

Skupština HRK

9. - 10. listopada 2024.

Seminar za medicinske sestre redovnice

Đakovo, 11. - 13. listopada 2024.
Tema: Ususret Svetoj godini - u molitvi, pokori i djelima milosrđa
Voditelj: br. Jakov od Križa (Milić) OCD
Prijave do: 11. rujna 2024.

Izdavaštvo

„Ecclesiae Sponsae Imago“
„Ecclesiae Sponsae Imago“
Nedjelja Dobroga Pastira 2022.
Nedjelja Dobroga Pastira 2022.
Vijesti 4 (2023.)
Vijesti 4 (2023.)
Posvećeni život (2020)
Posvećeni život (2020)
Zlatni jubilej naše Konferencije
Zlatni jubilej naše Konferencije
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)

Linkovi