Vijesti - Kardinal Stefan Wyszyński i sestra Róża Maria Czacka bit će proglašeni blaženima 12. rujna 2021.

 

Kardinal Stefan Wyszyński i sestra Róża Maria Czacka bit će proglašeni blaženima 12. rujna 2021.

Kardinal Stefan Wyszyński i sestra Róża Maria Czacka bit će proglašeni blaženima 12. rujna 2021. Autor: ika
Objavljeno: 25. 04. 2021 - 00:02

Poljski kardinal i nadbiskup Varšave Kazimierz Nycz potvrdio je u petak 23. travnja da će se proglašenje blaženim kardinala Stefana Wyszyńskog, bivšeg nadbiskupa i metropolita Gniezna i Varšave, poljskog primasa, i sestre Róże Marije Czacke održati u nedjelju 12. rujna u Varšavi, izvještava Catholic News Agency (CNA).

Beatifikacija sluge Božjega kardinala Wyszyńskog upriličit će se točno 120 godina nakon njegova rođenja (rodio se u Zuzelu 3. kolovoza 1901. godine), odnosno 40 godina nakon njegove smrti (umro je u Varšavi 28. svibnja 1981. godine).

Na ceremoniji proglašenja blaženim papu Franju predstavljat će kardinal Marcello Semeraro

Kardinal Wyszyński poznat je široj kršćanskoj javnosti jer se, kao i njegov sunarodnjak i kolega Karol Wojtyła koji je kasnije postao papa sv. Ivan Pavao II., herojski odupirao ateističkom komunističkom režimu koji je vladao istočnom Europom nakon Drugog svjetskog rata.

Papa Ivan Pavao II. i kardinal Stefan Wyszyński za susreta 1978. godine u Varšavi / Foto: Vatican Media

Nadbiskup Varšave Kazimierz Nycz također je potvrdio da će istoga dana i na istom mjestu, uz slugu Božjeg kardinala Wyszyńskog koji je proglašen “primasom tisućljeća”, blaženom biti proglašena i s. Róża Maria Czacka (rođena 1876. u Kijevu, Ukrajina, a umrla 15. svibnja 1961. u Varšavi, Poljska), službenica Božja koja je tijekom cijele svoje redovničke službe skrbila za slijepe osobe.

“U rujanskoj ceremoniji proglašenja blaženih ovo dvoje poljskih zaslužnika papu Franju predstavljat će kardinal Marcello Semeraro, pročelnik Kongregacije za proglašenje blaženih i svetih, koji će i objaviti dekret o proglašenju blaženim”, izjavio je kardinal Nycz, potvrdivši da će proglašenje blaženima biti točno u podne 12. rujna 2021. godine.

Beatifikacija zakazana za 7. lipnja 2020. godine odgođena zbog pandemije koronavirusa

Podsjetimo, proglašenje blaženim kardinala Wyszyńskog i sestre Róże Marije Czacke bilo zakazano za 7. lipnja 2020. godine na varšavskom trgu Piłsudski, ali je odgođeno na neodređeno vrijeme zbog pandemije koronavirusa.

Nadbiskupom Gniezna i Varšave Stefan Wyszyński imenovan je 1948. godine, te ima velike zasluge za očuvanje i jačanje kršćanstva (katoličanstva) u Poljskoj, unatoč progonima komunističkog režima nakon 1945. godine. Titulu “primasa tisućljeća” zaslužio je jer je kao primas Poljske predvodio devetogodišnje pripreme za proslavu obilježavanje tisuću godina od pokrštavanja Poljaka (odnosno prvog poljskog vladara Mješka I.), koja se održala 1966. godine. Zanimljivo je da su komunističke vlasti spriječile planirani dolazak pape Pavla VI. na tu proslavu.

Znakovito je da je nadbiskup Wyszyński 1953. godine (dakle, iste godine kad ga je papa Pio XII. imenovao kardinalom), završio u trogodišnjem kućnom pritvoru gdje su ga, uz brutalna zlostavljanja, stavile ondašnje komunističke vlasti zbog odbijanja kažnjavanja svećenika koji su bili aktivni u poljskom otporu komunističkom režimu.

Papa Ivan Pavao II. zbog posljedica ranjavanja u atentatu nije mogao nazočiti pogrebu kardinala Wyszyńskog

Također, poznat je kao svojevrsni duhovni otac Karola Wojtyłe, kasnijeg pape Ivana Pavla II., budući da je upravo uz njegovom odobrenje i pomoć Karol Wojtyła imenovan biskupom Krakova 1958. godine. Papa Pavao VII. imenovao ga je 1963. godine nadbiskupom, a potom 1967. godine i (u to vrijeme najmlađim) kardinalom.

Posebno svečano je dočekao papu Ivana Pavla II. kad je posjetio Poljsku 1978. godine, ubrzo nakon što je izabran za papu. Znakovito je da je kardinal Wyszyński umro 28. svibnja 1981. godine, 15 dana nakon atentata (13. svibnja 1981.) na papu Ivana Pavla II., koji zbog posljedica ranjavanja u atentatu nije mogao nazočiti pokopu kolege i prijatelja Wyszyńskog.
U toj prilici papa Ivan Pavao II. napisao je svojim Poljacima sljedeće: “Posebno molite za našeg nezaboravnog primata, kardinala Stefana Wyszyńskog, iz poštovanja i sjećanja na njegovu veličinu kao čovjeka, njegovo učenje i njegovu ulogui u teškom razdoblju naše povijesti”.

Poljski parlament 2021. godinu proglasio Godinom Stefana Wyszyńskog 

Kardinal Wyszyński umro je od raka trbuha, a čudo koje mu je Vatikan priznao odnosi se na izliječenje 19-godišnje žene od raka štitnjače 1989. godine. Naime, nakon što je dobila dijagnozu da ima neizlječivu bolest, skupina poljskih redovnica počela se moliti za njezino ozdravljenje po zagovoru kardinala Wyszyńskog.
Inače, Donji dom poljskog parlamenta 2021. godinu proglasio je Godinom Stefana Wyszyńskog.

“Zahvaljujem se Svetom Ocu Franji što je odredio datum proglašenje blaženih kardinala Wyszyńskog i sestre Róże Marije Czacke. Molim sve vjernike da se mole za nove blaženike”, zaključio je nadbiskup Varšave Kazimierz Nycz svoju izjavu za medije, a koju u petak 23. travnja prenijela Catholic News Agency (CNA).

 
 
Poveznice:
Povratak na sve vijesti
 

Najave događanja

 
Novicijatska škola

Predavanja ljetnog semestra traju od 2. ožujka do 27. svibnja 2021. godine.

Susret sestara s privremenim zavjetima

Susret sestara s privremenim zavjetima održat će se 4-6. lipnja 2021. godine (Granešina 7, Zagreb) na temu "Dar vjernosti - radost ustrajnosti" pod vodstvom p. Ivana Mandurića, SJ. Prijave do: 17. svibnja.

Hodočašće biskupa i redovničkih poglavar(ic)a

Ponedjeljak, 7. lipnja 2021. godine u 11.00 sati u Nacionalnom svetištu sv. Josipa u Karlovcu. Prijave do: 17. svibnja.

Izdavaštvo

Dar vjernosti
Dar vjernosti
Vijesti 4 (2020)
Vijesti 4 (2020)
Nedjelja Dobroga Pastira 2021.
Nedjelja Dobroga Pastira 2021.
Posvećeni život (2020)
Posvećeni život (2020)
Zlatni jubilej naše Konferencije
Zlatni jubilej naše Konferencije
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)

Linkovi