Vijesti - Kapitul na Rogožinama i proslava 170. obljetnice Hercegovačke franjevačke provincije

 

Kapitul na Rogožinama i proslava 170. obljetnice Hercegovačke franjevačke provincije

Objavljeno: 29. 11. 2014 - 00:32

Kao i svake godine tako i ove na svetkovinu Svih svetih Franjevačkog reda, 29. studenoga, Hercegovačka franjevačka provincija Uznesenja Blažene Djevice Marije proslavila je svoj Kapitul na rogožinama na Širokom Brijegu. Ujedno je to bila proslava 170. obljetnice samostojnosti ove Zajednice.

Proslava je započela u 9.30 sati na Čerigaju, na mjestu prvih početaka. Kao spomen na ovu obljetnicu postavljen je i otkriven reljef akademskog kipara Stipe Sikirice - „Fratar grli zemlju Hercegovinu“.

Vrijeme je bilo tmurno i kišovito, ali to nije smetalo sedamdesetorici fratara, među kojima su bili i najmlađi: sjemeništarci, postulanti, novaci i bogoslovi da se prisjete početaka postojanja i plododajnog djelovanja na Božju slavu i korist narodu.

U svom pozdravnom govoru širokobriješi gvardijan fra Tomislav Puljić se osvrnuo na povijest ove Provincije te je svima čestitao obljetnicu. „U nizu je gotovo 70 gvardijana našeg matičnog samostana na Širokom Brijegu, te vas sve, braćo, u ime svojih predšasnika i svoje osobno ime, pozdravljam na čelu s o. Provincijalom, i svima čestitam 170. obljetnicu našega osamostaljenja. Pozdrav i zahvalu izričem prof. Stipi Sikirici iz čije je umjetničke duše proistekao ovaj dragi spomen-znak i vrijedno umjetničko djelo. Na ovom dragom i posvećenom mjestu trebala se svečano proslaviti 100. obljetnica osnutka naše Provincije. Svečana proslava je silom ratnih neprilika izostala, a obljetnica je opečaćena mučeničkom smrću 66 fratara. Ovu 170. godišnjicu u miru i svečano slavimo, i još jednom zahvaljujemo Bogu i iskazujemo zahvalu i poštovanje onima u čiji spomen smo se ovdje okupili“, kazao je fra Tomislav.

Potom se svima ukratko obratio provincijal fra Miljenko Šteko istaknuvši značenje hrabrosti fratara koji su prije 170 godina napustili „ubavo“ Kreševo i pošli u susret životu „bez kruha i krova“ da budu potpuno u službi svome napaćenom hercegovačkom puku navješćujući mu utjehu Božje riječi, i podižući ga kulturno i prosvjetiteljski.

Nakon ovih riječi otkriven je spomenuti reljef i provincijal fra Miljenko je nad njim izmolio blagoslovnu molitvu.

Mladi pod ravnanjem fra Stanka Mabića zapjevali su pjesmu „Kada si veći ti, brate naš Franjo…“ čiji je tekst napisao pokojni fra Janko Bubalo, a uglazbio pokojni fra Stanko Vasilj i kao da su tom pjesmom sebi i svima htjeli reći: S čvrstom vjerom, nadom i ljubavlju nastavljamo djelo naših predaka - kršćanskog puka i fratara.

Program je nastavljen u samostanu na Širokom Brijegu Provincijalovim predstavljanjem dokumenta Reda „Braća i manji u našem vremenu“ koji je jedna vrsta radnog papira „Lineamenta“ za pripravu Generalnog kapitula 2015. Istovremeno je ovo bilo dobro razmatranje pa i jedna vrsta ispita savjesti na početku Godine posvećenog života, koja po želji Pape Franje počinje na 1. nedjelju Došašća (30. studenoga 2014.).

Nakon ovog izlaganja provincijal fra Miljenko je ukratko izložio stanje u Provinciji i osvrnuo se na život i događanja. Između ostalog iznio je da je prosječna starosna dob Provincije 56,32 godine.

U 12.30 sati uslijedila je u širokobriješkoj bazilici svečana Sveta misa zahvalnica za 170 godina života ove Provincije. Ovom prigodom na Svetu misu pozvani su predstavnici OFS i Frame iz Hercegovine. Odaziv je bio neočekivano velik. Velika crkva bila je dupkom puna mladošću. Dirljivo je bilo gledati i slušati te mlade kako donose darove pred oltar s toplim popratnim riječima kojima izražavaju zahvalnost Bogu za oce franjevce u kojima vide svoje duhovne vođe, kojima vjeruju i s kojima su prisno povezani.

U početku prigodne propovijedi, osvrćući se na pročitano Evanđelje, provincijal fra Miljenko istaknuo je da je čovjek je biće koje vjeruje u izvjesnost života poslije smrti i intuitivno naslućuje da je ta mogućnost povezana sa životom i načinom na koji živi. „I kada potpuno pouzdano, kao čovjek vjere, u vjeri zna da je ta budućnost izvjesna, što mu preostaje nego pitati onoga koji, po svemu, odaje kako odgovore zna: što mi je činiti da baštinim život vječni? 'Isus ga pogleda' i tom božanskom pogledu ništa se ne da sakriti. U tom je pogledu ocjena i procjena“, kazao je provincijal fra Miljenko, koji je potom prikazao povijesni hod Provincije kroz posljednjih 170 godina (1844-2014), te se zahvalio i braći i sestrama iz Franjevačkog Svjetovnoga Reda i Franjevačke mladeži.

Na kraju propovijedi uputio je poticaj: „Zajedno s vama, draga moja subraćo, dragi bogoslovi, dragi novaci, dragi postulanti, dragi sjemeništarci, i vi koji razmišljate o franjevačkom zvanju, potpuno otvoreni pred Gospodinovim pogledom, danas mu prinesimo u srcu i duši sve. Stavimo pred Gospodina svoj poklad: ne zaboravimo pri tom ni jednu suzu, ni jedan žulj, ni jednu neprospavanu noć, ni jedan led i zimu, kišu i bose noge, ne zaboravimo ni jednu kap krvi, ni jedan plač i jecaj, ne zaboravimo ni jedan život i radost života. Kad sve to saberemo, ako možemo, vidjet ćemo kako je to, iako se čini malo, puno, mnogo, dugo. Kako dani bijahu ko godine, godine ko stoljeća, stoljeća ko vječnost.“

„Zato smo jučer postili i molili, kleknuli pred ovaj jubilej i rekli u duši: Bože, hvala Ti, nebeska Majko, hvala Ti, sv. naš oče Franjo, hvala Ti! Hvala ti vjerna franjevačka Hercegovino, hvala Vam braćo naša koji ste nam sve ove godine naživjeli i namrijeli. Isus mladiću iz Evanđelja kaže: što me zoveš dobrim? I iznosi tvrdnju koju, ako smo samokritični ljudi, itekako razumijemo: nitko nije dobar doli Bog jedini. Zato, svjesni da nismo dobri, svjesni svojih pogrešaka, slabosti i nedostojnosti, raskajana srca, sa sv. Franjom izgovaramo: počnimo ispočetka, jer do sada nismo učinili ništa, ili vrlo malo!“, kazao je u zaključku provincijal Miljenko

Uz o. Provincijala i gvardijane samostana s područja Hercegovine Svetu misu su sulavila 62 fratra svećenika, a ljepoti liturgijskog slavlja doprinijeli su lijepim pjevanjem ostala braća nesvećenici pod ravnanjem fra Stanka Mabića. Fra Antonio Šakota je animirao liturgiju, framaši i đakon fra Perica Ostojić navijestili su riječ Božju.

Nakon ručka i bratskog duženja u 15 sati u crkvi je predstavljen kratki filmski prikaz povijesti Provincije što ga je sa svojim suradnicima pripremio fra Ante Marić uz pomoć arhivara fra Ante Tomasa. I opet je crkva bila mladošću potpuno ispunjena.

Poslije filmskog prikaza veliku pozornost sviju privukla su svjedočenja svoga franjevačkog poziva novaka fra Marka Bandića i bogoslova fra Zlatka Ćorića. Pobrali su gromoglasni pljesak. Može Bog dati da njihova svjedočenja bude poticaj mladima da razmisle i o svom možebitnom duhovnom pozivu.

Cjelokupna proslava završila je klanjanjem Presvetom Oltarskom Sakramentu što je predvodio fra Ljubo Kurtović, a svirkom i pjesmom popratili fra Marin Karačić i fra Ivan Marić, koji su dan poslije zaređeni za đakone u crkvi Krista Kralja u Čitluku. (kta)

 
 
Poveznice:
Povratak na sve vijesti
 

Najave događanja

 
Redovnički dani

Split, 16 -17. rujna 2022.
Dubrovnik, 17. rujna 2022.
Zagreb, 23-24. rujna 2022.
Rijeka, 24. rujna 2022.
Slavonski Brod, 8. listopada 2022.

Susret za medicinske sestre redovnice

Međugorje, 7-9. listopada 2022. 
Tema: Posvećeni život u promjeni epohe. Vjernost i vjerodostojnost
Voditelj: fra Mario Knezović OFM
Prijave do: 2. rujna 2022.
 

Skupština HRK

12. - 13. listopada 2022. godine u Samostanu hercegovačkih franjevaca (Avenija Gojka Šuška 2, Zagreb)

Susret sestara s privremenim zavjetima

Đakovo, 28-30. travnja 2023.
Tema: Sequela Christi: redovnički zavjeti
Voditelj: o. Srećko Rimac OCD

Izdavaštvo

Nedjelja Dobroga Pastira 2022.
Nedjelja Dobroga Pastira 2022.
Dar vjernosti
Dar vjernosti
Vijesti 4 (2021.)
Vijesti 4 (2021.)
Posvećeni život (2020)
Posvećeni život (2020)
Zlatni jubilej naše Konferencije
Zlatni jubilej naše Konferencije
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)

Linkovi