Vijesti - Izašla je biografija o službenici Božjoj Majci Mariji Paoli Muzzeddu, misionarki čistoće

 

Izašla je biografija o službenici Božjoj Majci Mariji Paoli Muzzeddu, misionarki čistoće

Izašla je biografija o službenici Božjoj Majci Mariji Paoli Muzzeddu, misionarki čistoće Autor: ika
Objavljeno: 25. 04. 2024 - 18:14

Nedavno je iz tiska u izdanju Naklade Crisinus izašla knjiga "Majka Maria Paola Muzzeddu". Bijeli ljiljan u zagrljaju Majke Prečiste Marca Placentina, prva biografija u Hrvatskoj nepoznate sardinijske redovnice.

Život Majke Marije Paole Muzzeddu pun je mističnih darova, milosti i spoznaja, a ona i njezina Družba Kćeri Majke Prečiste svojim djelovanjem već desetljećima pronose poruku evanđeoskog blaženstva čistoće, ozbiljno narušenu u današnje vrijeme.

Maria Paola Muzzeddu, rođena 26. veljače 1913. u Aggiusu u Italiji, a umrla u istom mjestu 12. kolovoza 1971., bila je talijanska katolička redovnica, koja je utemeljila Družbu Kćeri Majke Prečiste, a Katolička Crkva priznaje je odnedavno kao službenicu Božju.

Rođena je u obitelji skromnih poljoprivrednika, a od majke je primila gorljivo vjersko obrazovanje i duh požrtvovnosti. Budući da je život u rodnom Aggiusu bio težak, roditelji su je 1937. poslali u Sassari na tečajeve šivanja i kućanskih poslova, u nadi da će tamo pronaći bolji život. Tamo je živjela s izvjesnom Marijom Lepori, s kojom je dijelila iste duhovne težnje i čežnje. 

U prosincu 1943., dok je Sassari bio bombardiran, Paola je dobila nadahnuće od Djevice Marije da osnuje redovničku zajednicu koja će nastojati živjeti jedno od blaženstava: čistoću srca. Otad je Paola udvostručila svoj vjerski žar i počela nasljedovati Djevicu Mariju, prema kojoj je razvila duboku pobožnost. 

Od 5. listopada 1947., Paola, Maria Lepori i još četiri djevojke udružile su se u zajednički život, živeći kao redovnice. Dana 8. prosinca 1948., mons. Arcangelo Mazzoti, nadbiskup Sassarija, dao im je redovnički habit. Taj dan označava rođenje Družbe Kćeri Majke Prečiste, koje se obično nazivaju celestinama zbog plave boje njihova vjerskog habita. Uz intenzivan molitveni život i težnju za nasljedovanjem Djevice Marije, njihov je apostolat koncentriran na mlade žene, s ciljem da im se prenesu vrijednosti evanđelja i da ih se potakne na čistoću života.

Majka Maria Paola preuzima vodstvo te male družbe, kojom upravlja kao majka, služeći se blagošću i primjerom više nego autoritetom. U godinama koje su uslijedile ta se družba razvija i širi, što dovodi do osnivanja samostana. Premda im nedostaju financijska i materijalna sredstva, Majka Maria Paola ima i svima pokazuje veliku vjeru da će Bog providjeti potrebna sredstva, kako joj je i obećao. 

Po nalogu svog ispovjednika, Majka Maria Paola vodila je osobni dnevnik od 1927. do 1956., u kojem se mogu pratiti mnoga đavolska uznemiravanja, u rasponu od brojnih obeshrabrenja do teških fizičkih napada. Majka Maria Paola, nakon godinu dana bolesti koju je strpljivo nosila prikazujući svoje trpljenje za Crkvu i njezine redovnice, umrla je 12. kolovoza 1971., u trenutku kad je zvonio Angelus, u dobi od 58 godina.

Kauza za proglašenje blaženom i svetom Marije Paole Muzzeddu započela je 11. lipnja 1992. u Sassariju. Dijecezanska istraga prikupljanja svjedočanstava o njezinu životu završena je 7. listopada 2004., a zatim je poslana u Rim na proučavanje Kongregaciji za kauze svetaca. Nakon pozitivnog izvješća različitih komisija o svetosti Marije Paole Muzzeddu, papa Franjo dao je 11. lipnja 2019. priznanje njezinih herojskih vrlina, dodijelivši joj tako naslov službenice Božje.

Njezina biografija, kao rezultat višegodišnjega produbljenog istraživanja arhivske građe i svjedočanstava te teološkog promišljanja, predstavlja se kao prvo kompletno i autorizirano djelo nakon promulgacije dekreta o herojskim krepostima časne službenice Božje, Majke Marije Paole Muzzeddu, i postat će s vremenom nezaobilazno djelo svakog vjernika na polici hagiografija.

Za hrvatski prijevod talijanskog originala predgovor je napisao p. Marko Glogović, utemeljitelj udruge „Betlehem”, koji je ujedno i otkrio ovu poniznu sardinijsku redovnicu, danas itekako potrebnu „misionarku čistoće”. U današnje vrijeme hiperseksualizacije i raširenosti grijeha bluda te ovisnosti o pornografiji, ova će buduća svetica svojim zagovorom sasvim sigurno izmoliti krepost čistoće svima onima koji joj se budu utjecali. Tome će zasigurno pripomoći i molitve koje se donose na kraju knjige.

Majka Marija Paola Muzzeddu, pravi bijeli ljiljan u zagrljaju Majke Prečiste, svojim je autentičnim životom i svojim redom naznačila procvat apostolata čistoće u svijetu ukaljanom grijehom bluda. Njezina biografija u izdanju Naklade Crisinus oduševit će vas za taj apostolat i doprinijeti tome da i vi postanete misionari čistoće po uzoru na našu Gospu, Majku Prečistu.

 
 
Poveznice:
Povratak na sve vijesti
 

Najave događanja

 
Redovnički dani

Split, 20. - 21. rujna 2024.
Dubrovnik, 21. rujna 2024.
Zagreb, 27. - 28. rujna 2024. (Crkva Sv. Mati slobode, don Petra Šimića 1)
Rijeka, 5. listopada 2024.
Đakovo, 5. listopada 2024.
Tema: Ususret Svetoj godini: pomireni s Bogom i međusobno

Skupština HRK

9. - 10. listopada 2024.
Samostan Karmelićanki Božanskog Srca Isusova (Vrhovec 29, Zagreb) 

Seminar za medicinske sestre redovnice

Đakovo, 11. - 13. listopada 2024.
Tema: Ususret Svetoj godini - u molitvi, pokori i djelima milosrđa
Voditelj: br. Jakov od Križa (Milić) OCD
Prijave do: 11. rujna 2024.

Stručni skup za djelatnike vjerskih vrtića

Zagreb, 1. ožujka 2025. 
Prijave do: 1. veljače 2025.

Susret poglavarica mjesnih zajednica

7. - 9. ožujka 2025.
Duhovni centar Biskup fra Paškal Buconjić (Potoci 1, Mostar, BiH)

Tema: Oprost – milost i zadatak Svete godine
Voditelj: s. Dominika Anić SSFCR
Prijave do: 7. veljače 2025.          

Duhovne vježbe za više redovničke poglavarice

29. ožujka – 5. travnja 2025. (Pastoralni centar sv. Vinka Paulskog, Novigrad na Dobri 17, Duga Resa)
Voditelj: p. Mirko Nikolić SJ
Prijave do: 28. veljače 2025. 

Susret sestara koje vrše poslanje unutar samostana

9. – 11. svibnja 2025.
(Franjevački samostan, Košljun)
Tema: Oprost – milost i zadatak Svete godine
Voditelj: s. Krista Mijatović SCSC
Prijave do: 9. travnja 2025.

Susret za tajnice i ekonome

16. – 18. svibnja 2025.
(Kuća molitve - Masna Luka, Park Blidinje, BiH)
Tema: Oprost – milost i zadatak Svete godine
Prijave do: 16. travnja 2025.

Susret poglavarica mjesnih zajednica

30. svibnja - 1. lipnja 2025.
Duhovni centar Biskup fra Paškal Buconjić (Potoci 1, Mostar, BiH)
Tema: Oprost – milost i zadatak Svete godine
Voditelj: s. Dominika Anić SSFCR
Prijave do: 30. travnja 2025.   

Izdavaštvo

„Ecclesiae Sponsae Imago“
„Ecclesiae Sponsae Imago“
Nedjelja Dobroga Pastira 2022.
Nedjelja Dobroga Pastira 2022.
Vijesti 4 (2023.)
Vijesti 4 (2023.)
Posvećeni život (2020)
Posvećeni život (2020)
Zlatni jubilej naše Konferencije
Zlatni jubilej naše Konferencije
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)

Linkovi