Vijesti - Isusovački doprinosi obitelji predstavljeni u „Susretu u dijalogu“ Hrvatskoga radija

 

Isusovački doprinosi obitelji predstavljeni u „Susretu u dijalogu“ Hrvatskoga radija

Isusovački doprinosi obitelji predstavljeni u „Susretu u dijalogu“ Hrvatskoga radija Autor: ika
Objavljeno: 21. 02. 2022 - 19:00

„Hrvatski isusovci za obitelj“ naziv je projekta koji su članovi Družbe Isusove organizirali u povodu 50. obljetnice Obiteljske ljetne škole i u povodu višegodišnjega djelovanja Obiteljskog centra Fakulteta filozofije i religijskih znanosti koji vode oci isusovci.

Tim povodom u emisiji  „Susret u dijalogu“ 1. programa Hrvatskoga radija u ponedjeljak 21. veljače 2022. raspravljalo se o doprinosima isusovaca, ali i Crkve općenito, obiteljima, obiteljskom životu, njegovanju obiteljskih vrijednosti. Gostovali su profesori Fakulteta filozofije i religijskih znanosti: predstojnik Obiteljskog centra psiholog i psihoterapeut doc. dr. sc. o. Antun Volenik, kanonska pravnica doc. dr. sc. Marija Džinić i filozof dr. sc. Dan Đaković. Urednica i voditeljica bila je Tanja Baran.

Gosti su uvodno predstavili zbornik kojim je obilježen projekt, sastavljen od dvadesetak članaka koje su ispisali uglavnom oci isusovci desetljećima posvećeni obiteljskoj problematici u Crkvi i društvu. Knjigu su uredili Luka Janeš, o. Antun Volenik, Dan Đaković i o. Ivan Šestak koji je bio voditelj projekta, uz recenzije o. Ivana Antunovića i Marije Džinić. Predstavljanje zbornika najavljeno je za 3. ožujka 2022. u 18.00 sati na Fakultetu na zagrebačkom Jordanovcu.

U emisiji se govorilo o nedostatnim pripravama za brak koje uglavnom u vidu petodnevne priprave uoči primanja sakramenta ženidbe organizira Crkva i o gotovo nikakvim predbračnim pripremama u organizaciji države. Da bi se stupilo u brak, od budućih se bračnih partnera traži minimum, a da bi se izašlo iz braka, traži se maksimum, zaključili su gosti. Desetljećima su u tom kontekstu izuzetno značajni isusovački doprinosi kroz Obiteljsku ljetnu školu, Obiteljsko savjetovalište, kao i Zajednicu bračnih susreta, rečeno je. Iako se u suvremenosti gubi vrijednost obitelji u tradicionalnom smislu, obitelj je i danas temeljna stanica društva i njeno je značenje neprocjenjivo, istaknuli su gosti, upućujući na biblijsku viziju ljubavi i braka, na teologiju bračne vjernosti te na važnost obitelji u službi cjelovitoga odgoja. Ništavost ženidbe, ako brak ipak ne uspije, nije lako dobiti, no sve se više ljudi odlučuje ući u taj proces, zaključeno je u emisiji „Susret u dijalogu“.

Emisija se naknadno može preslušati u Slušaonici Hrvatskoga radija preko linka:  https://radio.hrt.hr/prvi-program/zivot/hrvatski-isusovci-za-obitelj-5603567, a reprizno se može pogledati na 4. programu Hrvatske televizije u utorak 22. veljače u 03.10 i nedjelju 27. veljače 2022. u 14.10.

 
 
Poveznice:
Povratak na sve vijesti
 

Najave događanja

 
Susret HBK i HRK

2. lipnja 2023. u sjedištu HBK (Ksaverska cesta 12a, Zagreb)

Hodočašće vrtića Zagrebačke metropolije

 3. lipnja 2023., Marija Bistrica

Redovnički dani

Tema: Duhovnost pustinje za obnovu Bogu posvećenog života
Split
, 22-23. rujna 2023.
Dubrovnik, 23. rujna 2023.
Zagreb, 29-30. rujna 2023.
Rijeka, 30. rujna 2023.
Đakovo, 7. listopada 2023.

Seminar za medicinske sestre redovnice

6. - 8. listopada 2023., Duhovni centar Gospe Karmelske (Šetalište Dražica 2, Krk)

Izborna skupština HRK

11. - 12. listopada 2023., Samostan hercegovačkih franjevaca (Avenija Gojka Šuška 2, Zagreb)

Izdavaštvo

Nedjelja Dobroga Pastira 2022.
Nedjelja Dobroga Pastira 2022.
Dar vjernosti
Dar vjernosti
Vijesti 1 (2022.)
Vijesti 1 (2022.)
Posvećeni život (2020)
Posvećeni život (2020)
Zlatni jubilej naše Konferencije
Zlatni jubilej naše Konferencije
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)

Linkovi