Vijesti - Isusovac Tvrtko Barun i udruga Transplant ovogodišnji dobitnici nagrade Europski građanin

 

Isusovac Tvrtko Barun i udruga Transplant ovogodišnji dobitnici nagrade Europski građanin

Isusovac Tvrtko Barun i udruga Transplant ovogodišnji dobitnici nagrade Europski građanin Autor: ika
Objavljeno: 25. 09. 2017 - 09:16

U organizaciji Ureda za informiranje Europskog parlamenta u Republici Hrvatskoj i Hrvatskog sabora održana je nacionalna svečanost dodjele nagrade Europski građanin u dvorani „Ante Starčević" Hrvatskoga sabora, koju Europski parlament dodjeljuje za iznimna postignuća pojedincima i organizacijama koje rade na promicanju europskih vrijednosti i identiteta. Ovogodišnji dobitnici nagrade Europski građanin su Tvrtko Barun, voditelj Isusovačke službe za izbjeglice u Jugoistočnoj Europi, te Hrvatska udruga Transplant za promicanje darivanja i presađivanja organa. Domaćin današnje svečanosti bio je predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković koji je nagrade uručio o. Tvrtku Barunu i Tanji Watz iz udruge Transplant.

Među brojnim uzvanicima, svečanosti su nazočili ministar zdravstva prof. dr. Milan Kujundžić, predsjednik Odbora za europske poslove Hrvatskog sabora Domagoj Ivan Milošević, zastupnica u Europskom parlamentu Željana Zovko koja je i poduprla ovu nominaciju, zastupnik Tonino Picula, koji je predložio udrugu Transplant te ostali dužnosnici.

Voditeljica hrvatske EPP delegacije u Europskom parlamentu Dubravka Šuica, uz potporu zastupnika u Europskom parlamentu Ivane Maletić, Željane Zovko i Ivice Tolića, nominirala je dobitnika ovogodišnje nagrade „Europski građanin" Tvrtka Baruna. „Danas živimo u vremenu koje pred nas svakodnevno stavlja sve više izazova i problema. U borbi sa svakodnevnicom, često zaboravimo pronaći vrijeme, želju i inicijativu kako bismo pomogli potrebitima u svom okruženju, a još manje potpunim strancima. Ipak, postoje brojni pozitivni primjeri, a među njima je Tvrtko Barun, ravnatelj Isusovačke službe za izbjeglice za Jugoistočnu Europu. Neizmjerno sam ponosna na činjenicu da ste osvojili nagradu Europski građanin i mislim da nije mogla otići u bolje ruke, upravo u one ruke koje nesebičnim i predanim radom za dobro ljudi izazivaju divljenje i pružaju primjer svima nama", izjavila je Šuica u Hrvatskom saboru.

Tvrtko Barun, svećenik je isusovac i ravnatelj Isusovačke službe za izbjeglice u jugoistočnoj Europi, kojem je povjereno vođenje Isusovačke službe za izbjeglice i misija u Hrvatskoj, Srbiji i na Kosovu. Tijekom izbjegličke krize pokazao je punu spremnost nesebično se posvetiti pomaganju izbjeglicama te aktivno sudjelovao u svim zbivanjima. Zastupnica Šuica izrazila je zadovoljstvo ovim ishodom: „Previše je javnog prostora zauzeto pitanjima sigurnosti, ugroze i obrane, a premalo ovakvim aktivnostima pojedinaca i udruga koje su jedina nada za ljude koje je krajnja nužda i ugroženost života natjerala na napuštanje doma i put u nepoznato. Uvijek je briga o onima s margine bila najteža, ali i ona koja je najviše obogaćivala ljudsko srce u spoznaji da je učinjeno dobro. Radosna sam što smo kroz dodjelu nagrade Europski građanin pomogli ojačati medijsku prisutnost i pronijeti dobar glas o aktivnostima Isusovačke službe".

Središnja proslava za laureate iz svih država održat će se u Europskom parlamentu u Bruxellesu u srijedu 11. listopada. Proslavu će uveličati nastup „Klape Barun" čiji su članovi dobitnik nagrade Tvrtko Barun te njegovih sedmero braće i sestra.

 
 
Poveznice:
Povratak na sve vijesti
 

Najave događanja

 
Redovnički dani

Split, 16 -17. rujna 2022.
Dubrovnik, 17. rujna 2022.
Zagreb, 23-24. rujna 2022.
Rijeka, 24. rujna 2022.
Slavonski Brod, 8. listopada 2022.

Susret za medicinske sestre redovnice

Međugorje, 7-9. listopada 2022. 
Tema: Posvećeni život u promjeni epohe. Vjernost i vjerodostojnost
Voditelj: fra Mario Knezović OFM
Prijave do: 2. rujna 2022.
 

Skupština HRK

12. - 13. listopada 2022. godine u Samostanu hercegovačkih franjevaca (Avenija Gojka Šuška 2, Zagreb)

Susret sestara s privremenim zavjetima

Đakovo, 28-30. travnja 2023.
Tema: Sequela Christi: redovnički zavjeti
Voditelj: o. Srećko Rimac OCD

Izdavaštvo

Nedjelja Dobroga Pastira 2022.
Nedjelja Dobroga Pastira 2022.
Dar vjernosti
Dar vjernosti
Vijesti 4 (2021.)
Vijesti 4 (2021.)
Posvećeni život (2020)
Posvećeni život (2020)
Zlatni jubilej naše Konferencije
Zlatni jubilej naše Konferencije
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)

Linkovi