Vijesti - Hrvatsko društvo katoličkih novinara dodijelilo nagrade i priznanja

 

Hrvatsko društvo katoličkih novinara dodijelilo nagrade i priznanja

Hrvatsko društvo katoličkih novinara dodijelilo nagrade i priznanja Autor: ika
Objavljeno: 22. 05. 2023 - 23:02

Priznanje o 50 godina izlaženja „Vijesti“ uručeno dr. sc. fr. Slavku Sliškoviću

U okviru zajedničke proslave 57. Svjetskog dana sredstava društvenih komunikacija koju su u ponedjeljak, 22. svibnja na Hrvatskome katoličkom sveučilištu zajedno organizirali Odbor za sredstva društvenih komunikacija Hrvatske biskupske konferencije (HBK), Odjel za komunikologiju Hrvatskog katoličkog sveučilišta (HKS) i Hrvatsko društvo katoličkih novinara (HDKN), dodijeljene su nagrade i priznanja HDKN-a.

Nagrade i priznanja uručio je predsjednik Odbora za sredstva društvenih komunikacija HBK-a zagrebački pomoćni biskup Mijo Gorski.

Dobitnik nagrade za životno djelo je dr. sc. fra Karoly Harmath, član Hrvatske franjevačke provincije sv. Ćirila i Metoda. Riječ je o franjevcu, ravnatelju, pokretaču, medijskom suradniku i profesoru te članu HDKN-a uz prekide od početka djelovanja Društva. Osnivač je i dugogodišnji ravnatelj velike katoličke izdavačke kuće na mađarskome jeziku Agape sa sjedištem u Novome Sadu, a koja je do 1990. bila dijelom Kršćanske sadašnjosti iz Zagreba. Među izdanjima Agapea nalazi se i Hitélet, katolički mjesečnik na mađarskom jeziku, koji redovito izlazi već gotovo pet desetljeća. O. Harmath imao je veliku ulogu u pokretanju Radio Marije Srbije i suradnik je Radio Marije na mađarskome jeziku, a za vrijeme pandemije koronavirusa pokrenuo je dnevne izravne prijenose misa na Facebooku. Rođen je 1950. Nakon studija teologije u Zagrebu i Rimu, gdje je, na Lateranskom sveučilištu doktorirao crkvenu povijest, za svećenika je zaređen u Subotici 1976. godine. Od 1982. djeluje u Novom Sadu. Utemeljitelj je doma za duhovne vježbe „Domus Pacis“ kod Horgoša (1997), studentskog doma i kolegija „Bonaventurianum“ u Novom Sadu (2001), i Fondacije Poverello (2004). Jedan je od utemeljitelja i dopredsjednika vojvođanskog Kršćanskog intelektualnog kruga. Utemeljitelj je i triju domova za djecu s intelektualnim teškoćama “Lurko“. Dobitnik je brojnih nagrada i priznanja za djelovanje u Crkvi, Franjevačkom redu, novinarstvu i nakladništvu.

HDKN je godišnju nagradu za zauzeto i prepoznatljivo novinarsko djelovanje u različitim glasilima te promicanje tema o hrvatskom žrtvoslovu dodijelio fra Miljenku Stojiću, članu Hercegovačke franjevačke provincije Uznesenja BDM. Fra Miljenko je član HDKN-a. Suradnik je brojnih katoličkih i svjetovnih medija u Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj; utemeljitelj Informativnog centra Mir Međugorje i Radiopostaje Mir Međugorje, informativne agencije Miriam te brojnih kršćanskih portala. Dugi niz godina bavi se novinarskim radom čija je tema Hrvatski žrtvoslov. Čini to i svojom emisijom Jasnoća pogleda na RMM koja je doživjela više od 670 emisija. Fra Miljenko je prošle godine navršio 15 godina uređivanja glasila Stopama pobijenih (do sada izašlo 30 brojeva) što ga izdaje Vicepostulatura postupka mučeništva „Fra Leo Petrović i 65 subraće“. O hrvatskom žrtvoslovu svjedočio je prošle godine u raznim katoličkim i društvenim medijima. Objavio je i više knjiga.

Nagrada za najbolju mrežnu stranicu s kršćanskim sadržajem dodijeljena je portalu „Svjetlo riječi“, u ime kojeg je nagradu primio fra Janko Ćuro, vikar Franjevačke provincije Bosne Srebrene i ravnatelj Franjevačkog medijskog centra. Portal na vrlo dinamičan način čitateljima podastire mnoštvo duhovnoga, informativnoga i kulturnoga štiva. Na portalu se može prelistati i najnoviji broj revije „Svjetlo riječi“, poslušati radioemisija „Svjetlo riječi“ te posjetiti web-knjižaru. Sve se to realizira u okviru Franjevačkog medijskog centra Svjetlo riječi d.o.o. kojem je osnivač i vlasnik Franjevačka provincija Bosna Srebrena. Osnovna svrha FMC Svjetlo riječi je širenje kršćanske vjerske i moralne pouke te promicanje općeljudskih vrednota kulture mira i solidarnosti, kao i unapređivanje međuvjerskog dijaloga i međunacionalne snošljivosti.

Osim nagrada, dodijeljena su i priznanja HDKN-a.

Priznanje za istraživački rad o doprinosu velikana pera katoličkom novinarstvu dobila je dr. sc. Silvana Burilović Crnov.

Priznanje za 150 godina izlaženja Vjesnika Đakovačko-osječke biskupije uručeno je glavnom i odgovornom uredniku dr. sc. Borisu Vuliću. Radio Sljeme dobitnik je priznanja o 70. obljetnici emitiranja te kontinuiranoga i kvalitetnog praćenja i vjerskih tema, a priznanje je uručeno glavnoj urednici dr. sc. Tanji Baran. Informativno glasilo Hrvatske redovničke konferencije i Konferencije viših redovničkih poglavara i poglavarica BiH „Vijesti“ dobitnik je priznanja o 50 godina izlaženja, a priznanje je uručeno dr. sc. fr. Slavku Sliškoviću, predsjedniku Hrvatske redovničke konferencije. List za vjeru, društvo i kulturu „Svjetlo riječi“ dobitnik je priznanja za 40 godina izlaženja, a priznanje je uručeno fra Janku Ćuri. Informativna katolička agencija dobitnica je priznanja za 30 godina djelovanja koje je uručeno glavnom uredniku dr. sc. Siniši Kovačiću. Emisija HKR-a „Sacro ritam“ dobitnica je priznanja za 25 godina emitiranja, a priznanje je uručeno uredniku Slavku Nediću. Časopisu za intelektualna i duhovna pitanja „Nova prisutnost“ dodijeljeno je priznanje za 20 godina izlaženja koje je uručeno urednici doc. dr. sc. Katici Knezović. Radio postaja „Radio Marija Srbija“ dobitnica je priznanja za 20 godina emitiranja, a priznanje je uručeno mons. mons. Andriji Anišiću, glavnom i odgovornom uredniku. Dr. sc. s. Ozani Krajačić, vicepostulatorici i urednici Informativnog biltena Vicepostullature Blažene Jule Ivanišević i četiriju susestara „Drinske mučenice“ uručeno je priznanje za 15 godina izlaženja biltena. Branimiru Staniću, glavnom uredniku Glasa Koncila uručeno je priznanje za 15 godina izlaženja Mjesečnog magazina Glasa Koncila „Prilika“.

 
 
Poveznice:
Povratak na sve vijesti
 

Najave događanja

 
Redovnički dani

Split, 20. - 21. rujna 2024.
Dubrovnik, 21. rujna 2024.
Zagreb, 27. - 28. rujna 2024. (Crkva Sv. Mati slobode, don Petra Šimića 1)
Rijeka, 5. listopada 2024.
Đakovo, 5. listopada 2024.
Tema: Ususret Svetoj godini: pomireni s Bogom i međusobno

Skupština HRK

9. - 10. listopada 2024.
Samostan Karmelićanki Božanskog Srca Isusova (Vrhovec 29, Zagreb) 

Seminar za medicinske sestre redovnice

Đakovo, 11. - 13. listopada 2024.
Tema: Ususret Svetoj godini - u molitvi, pokori i djelima milosrđa
Voditelj: br. Jakov od Križa (Milić) OCD
Prijave do: 11. rujna 2024.

Stručni skup za djelatnike vjerskih vrtića

Zagreb, 1. ožujka 2025. 
Prijave do: 1. veljače 2025.

Susret poglavarica mjesnih zajednica

7. - 9. ožujka 2025.
Duhovni centar Biskup fra Paškal Buconjić (Potoci 1, Mostar, BiH)

Tema: Oprost – milost i zadatak Svete godine
Voditelj: s. Dominika Anić SSFCR
Prijave do: 7. veljače 2025.          

Duhovne vježbe za više redovničke poglavarice

29. ožujka – 5. travnja 2025. (Pastoralni centar sv. Vinka Paulskog, Novigrad na Dobri 17, Duga Resa)
Voditelj: p. Mirko Nikolić SJ
Prijave do: 28. veljače 2025. 

Susret sestara koje vrše poslanje unutar samostana

9. – 11. svibnja 2025.
(Franjevački samostan, Košljun)
Tema: Oprost – milost i zadatak Svete godine
Voditelj: s. Krista Mijatović SCSC
Prijave do: 9. travnja 2025.

Susret za tajnice i ekonome

16. – 18. svibnja 2025.
(Kuća molitve - Masna Luka, Park Blidinje, BiH)
Tema: Oprost – milost i zadatak Svete godine
Voditelj: o. Mirko Nikolić SJ
Prijave do: 16. travnja 2025.

Studijsko-rekreativni dan za redovničke pripravnice

Gospić - Krasno, 27. svibnja 2025.

Susret poglavarica mjesnih zajednica

30. svibnja - 1. lipnja 2025.
Duhovni centar Biskup fra Paškal Buconjić (Potoci 1, Mostar, BiH)
Tema: Oprost – milost i zadatak Svete godine
Voditelj: s. Dominika Anić SSFCR
Prijave do: 30. travnja 2025.   

Izdavaštvo

„Ecclesiae Sponsae Imago“
„Ecclesiae Sponsae Imago“
Nedjelja Dobroga Pastira 2022.
Nedjelja Dobroga Pastira 2022.
Vijesti 4 (2023.)
Vijesti 4 (2023.)
Posvećeni život (2020)
Posvećeni život (2020)
Zlatni jubilej naše Konferencije
Zlatni jubilej naše Konferencije
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)

Linkovi