Vijesti - Hrvatske misionarke na Haitiju pozivaju na molitvu za mir

 

Hrvatske misionarke na Haitiju pozivaju na molitvu za mir

Hrvatske misionarke na Haitiju pozivaju na molitvu za mir Autor: ika
Objavljeno: 22. 04. 2021 - 09:58

Misionarke na službi na Haitiju služavke Maloga Isusa s. Liberija Filipović i s. Ana Uložnik poslale su pismo u kojem obavještavaju o teškoj situaciji u toj zemlji i mole za intenzivnije moljenje za potrebe haitijskog naroda. Pismo objavljeno na Facebook stranici Župe Rođenja Isusova na zagrebačkoj Kajzerici prenosimo u cijelosti.

Drage naše sestre, rodbino i prijatelji,

vidimo da se vijesti s Haitija brzo šire.

Kako se u našem narodu kaže „dobar glas daleko se čuje, a onaj manje dobar još dalje“. Nažalost, na Haitiju se posljednjih godinu dana živi u teškoj ekonomskoj i socijalnoj krizi, a iz dana u dan postaje sve teže. Nesigurnost i strah haitijskom narodu „siju“ kriminalne skupine i bande koje se bave kidnapiranjem i tako „izvlače“ novac.

Biskupska Konferencija i Konferencija redovničkih poglavara je već više puta upozoravala odgovorne da je zemlja na rubu eksplozije i na umoru, te je tražila od državnih vlasti da nešto učini da bi narod živio sigurno i imao dostojanstven život. Ali, nažalost, stanje se ne mijenja… Ovdje je glas Crkve jako važan jer najviše socijalnih, prosvjetnih i zdravstvenih ustanova drži Crkva i tako pomaže svome siromašnom narodu, a s ovom trenutnom situacijom rad je jako otežan.

Želimo vam se ukratko javiti da znate da smo mi Bogu hvala dobro i zdravo. Nismo uplašene niti obeshrabrene, nego zajedno s ovim narodom molimo i živimo za izlazak iz ove krize.

Kod nas nema korone, ali, evo, kao što čitate, nažalost na Haitiju je zavladala druga „pošast“ nesigurnost praćena skoro pa svakodnevnim kidnapiranjima u Port-au-Princeu, glavnom gradu Haitija.

Među kidnapiranim osobama su bile osobe raznih staleža i funkcija… u posljednje vrijeme više nije niti bilo bitno tko si… nego, ako si se našao na putu, a bande tuda prolazile bio si njihov plijen… tako je među kidnapiranima završila i djevojka koja je inače prodavala kikiriki da bi se školovala… izašla je iz škole, našla se na cesti kojom su prolazili i nju su kidnapirali. Uglavnom kidnapiranja su se obavljala s ukradenim autima državnih službi čija su stakla bila zatamnjena. Nedavno su državne vlasti izdale naredbu da se svi auti, osim velikih državnih službenika, moraju voziti bez zatamnjenih stakala. I tako se stanje bilo primirilo…

Prije desetak dana, desetak naoružanih bandita, kidnapirali su pastora i dvoje njegovih suradnika za vrijeme obavljanja službe koja je bila prenošena online.

A jučer, 11. travnja 2021., kidnapirali su pet svećenika, dvije časne sestre i tri civila koji su išli su na uvođenje u službu novog župnika. Četiri svećenika su redovnici zajednice Svetog Jakova, a od civila su majka, sestra i kum svećenika koji je trebao biti uveden u službu. Ova vijest nas je sve pogodila i šokirala. Za njihovo oslobođenje traže milijun američkih dolara. U manje od 24 sata kidnapirali su 12 osoba.

Nadbiskup Nadbiskupije Port-au-Prince mons. Max Leroy Mesidor osudio je svaku vrstu nasilja i pozvao državne vlasti da osiguraju mir i sigurnost u zemlji, te osiguraju oslobađanje zatočenih čim prije. Osudio je svaku vrstu nasilja. Između ostalog, otmičarima i svima onima koji ih na bilo koji način podržavaju glasno je rekao prestanite uništavati zemlju i prestanite uništavati nadu haitijskog naroda.

Mi nismo uplašene, ali smo zabrinute za budućnost ovog naroda. Bande polako preuzimaju vladavinu i siju strah. Najtužnije od svega jest činjenica da su u tim bandama većinom mladići od 15 do 25 godina.

I naš grad, Petit Goave, u posljednjih mjesec dana više puta je bio „blokiran“. Kako gradom prolazi prometnica koja povezuje glavni grad sa Sjeverom i Sjeverozapadom Haitija, ta prometnica je bila blokirana s ciljem da bi se izrazila solidarnost i tražilo puštanje kidnapiranih osoba. Više osoba među kidnapiranima su bili i ljudi iz Petit Goave, koji rade u glavnom gradu.

Nedavno su u našem mjestu uhvatili i dvojicu zatvorenika koji su 25. veljače pobjegli iz zatvora iz Port-au-Princea zajedno s više od 400 zatvorenika. Ovdje su smještaj našli kod jedne gospođe, ali ne zadugo, jer su ih susjedi prijavili i policija ih je odmah privela zajedno s tom gospođom.

Ovim javljanjem htjele smo vam približiti situaciju na Haitiju i zamoliti vas da pojačate svoje molitve za potrebe haitijskog naroda. Mi svakodnevno molimo za vas i vaše potrebe jer znamo da je stanje u Domovini i svijetu teško s obzirom na pandemiju koronavirusne bolesti.

Vaše sestre misionarke s Haitija,

s. Liberija Filipović i s. Ana Uložnik, Sestre Služavke Maloga Isusa

 
 
Poveznice:
Povratak na sve vijesti
 

Najave događanja

 
Novicijatska škola

Predavanja ljetnog semestra traju od 2. ožujka do 27. svibnja 2021. godine.

Susret sestara s privremenim zavjetima

Susret sestara s privremenim zavjetima održat će se 4-6. lipnja 2021. godine (Granešina 7, Zagreb) na temu "Dar vjernosti - radost ustrajnosti" pod vodstvom p. Ivana Mandurića, SJ. Prijave do: 17. svibnja.

Hodočašće biskupa i redovničkih poglavar(ic)a

Ponedjeljak, 7. lipnja 2021. godine u 11.00 sati u Nacionalnom svetištu sv. Josipa u Karlovcu. Prijave do: 17. svibnja.

Izdavaštvo

Dar vjernosti
Dar vjernosti
Vijesti 4 (2020)
Vijesti 4 (2020)
Nedjelja Dobroga Pastira 2021.
Nedjelja Dobroga Pastira 2021.
Posvećeni život (2020)
Posvećeni život (2020)
Zlatni jubilej naše Konferencije
Zlatni jubilej naše Konferencije
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)

Linkovi