Vijesti - Hrvatska provincija sv. Jeronima franjevaca konventualaca

 

Hrvatska provincija sv. Jeronima franjevaca konventualaca

Hrvatska provincija sv. Jeronima franjevaca konventualaca Autor: ika
Objavljeno: 30. 04. 2024 - 19:34

Održan Izvanredni kapitul

Izvanredni kapitul Hrvatske provincije sv. Jeronima franjevaca konventualaca održan je u ponedjeljak 29. i utorak 30. travnja u zagrebačkom samostanu Svetoga Duha pri bazilici Sv. Antuna Padovanskoga, izvijestio je Ured za komunikacije Provincije.

Izvanredni kapitul Hrvatske provincije sv. Jeronima franjevaca konventualaca održan je u ponedjeljak 29. i utorak 30. travnja u zagrebačkom samostanu Svetoga Duha pri bazilici Sv. Antuna Padovanskoga, izvijestili su iz Provincije.  Kapitulom je predsjedao provincijalni ministar fra Miljenko Hontić uz nazočnost člana Uprave Reda generalnog definitora fra Igora Salmiča, a prisustvovalo je 25 braće delegata iz Provincije.

Izvanredni kapitul održava se na polovici četverogodišnjega mandata i milosno je vrijeme razlučivanja i susreta, a u središtu ovogodišnjega bila je revizija i potvrda Statuta Provincije (pravno obvezujućega dokumenta koji uređuje unutarprovincijska pitanja) uz druge teme važne za život bratstva, poručili su iz Provincije. 

Kapitul je započeo molitvom zaziva Duha Svetoga, nakon čega su uslijedila zasjedanja. Prvi dan završen je euharistijskim slavljem u Bazilici koje je predslavio provincijal fra Miljenko. Povezujući blagdan svete Katarine Sijenske i svetoga Franje, u propovijedi je istaknuo da je potrebno savjesno i zauzeto raditi na formaciji, naobrazbi i razvijanju ljudskih darova, intelektualnih i psihofizičkih sposobnosti. 

„No u svemu tome ne zaboraviti na susrete s Božjom riječju – sa samim Gospodinom i dozvoliti mu da nas on objavi svoju mudrost i slavu. Upravo je to činio sv. Franjo i sv. Katarina. Posebno bih htio izdvojiti primjer sv. Franje u ovoj godini kad slavimo 800. obljetnicu njegovih rana – stigmi. Poznato nam je da je on često odlazio na samotna mjesta kako bi bio sam s Gospodinom i kako bi se tu u njegovu društvu mogao sagledati prijeđeni put i pogledati ono što ga čeka. Tu se on obnavljao i dopuštao Bogu da ga preobražava i suobličuje na sliku Isusa Krista. Posebni takav susret preobrazbe dogodio se na La Verni točno prije 800 godina. To je ono što je i nama danas jako potrebno. A često se ponašamo kao da nam to nije važno, ili si kažemo, dobro je to, pa ako bude vremena, a vremena se na taj način često ne nađe. Naime, povuku nas aktivnosti, povučene nas rutina u kojoj mislimo da vladamo situacijom, a onda zapadamo u gužvu, buku i nemir te je teško čuti Božji glas“, istaknuo je propovjednik.

„Upravo tada je potrebno stati i vratiti se Gospodinu, jer samo na taj način ostajemo maleni i otvoreni za njegovu inicijativu. Često znadem reći da nam je susret s Gospodinom potreban upravo zato da bi naša djela bila manje naša, a više Božja! Vjerujem da nam je svima znano da kroz kontemplativno slušanje Božjeg glasa u svome životu vidimo sve jasnije, odnosno na Božji način. Tada ako i dođu poteškoće, ne uznemiruju nas previše, jer vjerujemo da Bog sve može izvesti na dobro. U takvom svjetlu, gledajući Božjim očima, lakše nam je prihvatiti i naše bližnje i u njima prepoznati svoju braću i sestre. U takvom duhu, možemo lakše oprostiti, ako nas netko povrijedi, biti strpljivi sa slabostima svoje braće, ne kritizirajući ih, nego im nastojati pomoći, ako u bilo čemu ne uspijevaju biti po Božjoj volji. To znači živjeti pravo kršćansko, a onda i franjevačko bratstvo. Znamo da je Isus Krist prava slika Boga, ali u isto vrijeme i slika svih malenih i jednostavnih. On je sebe oplijenio i uzeo lik sluge! Da bi susreli Boga, potrebno je susresti Isusa Krista. Ali isto tako možemo reći, da bi susreli Krista, potrebno je susresti i prihvatiti malene. Zato je nama franjevcima važno bratstvo i u malenima i prezrenima susretati Krista“, rekao je provincijal. 

Drugi dan kapitula započeo je molitvom Jutarnje iz Časoslova te se nastavio zasjedanjima o važnim temama za život provincijskog bratstva. U prvom redu, uz prisutnost pravnog stručnjaka Marka Andrijanića, koji je kapitularcima pojasnio određena imovinskopravna pitanja. Važna odluka koju je izvanredni kapitul donio jest da je Samostan sv. Jere u Visu privremeno suspendiran u kanonskom smislu i pripojen samostanu Sv. Frane u Splitu ponajprije zbog bolje organizacije i kvalitetnijega bratskoga života. Drugi dan kapitula završio je euharistijskim slavljem u Bazilici koje je predslavio fra Igor Salmič u sklopu sedmoga utorka u čast sv. Antuna. Kapitul je završio druženjem braće, izvijestio je Ured za komunikacije Provincije.

 
 

Galerija slika:

Poveznice:
Povratak na sve vijesti
 

Najave događanja

 
Studijski dani za početnu formaciju

28. veljače - 23. svibnja 2024.

Studijsko-rekreativni dan za redovničke pripravnice

Krk, 23. svibnja 2024.
Prijave do: 23. travnja 2024.

Stručni skup za više redovničke poglavarice

4. - 5. lipnja 2024. (Zagreb, Slavoljuba Bulvana 4)
Tema: Posvećeni život pred izazovima zlostavljanja
Voditelji: s. Dijana Mihalj MVZ, don Đuliano Trdić i don Tomislav Kutleša
Prijave do: 4. svibnja 2024. 

Susret HBK i HRK

Zagreb, 5. lipnja 2024.

Susret poglavarica mjesnih zajednica

7. - 9. lipnja 2024. (Livno - BiH, Savezne Republike Njemačke 5)
Tema: Autoritet u Kristovu duhu
Voditelj: p. Mirko Nikolić SJ
Prijave do: 7. svibnja 2024.

Redovnički dani

Split, 20. - 21. rujna 2024.
Dubrovnik, 21. rujna 2024.
Zagreb, 27. - 28. rujna 2024.
Rijeka, 5. listopada 2024.
Đakovo, 5. listopada 2024.
Tema: Ususret Svetoj godini: pomireni s Bogom i međusobno

Skupština HRK

9. - 10. listopada 2024.

Seminar za medicinske sestre redovnice

Đakovo, 11. - 13. listopada 2024.
Tema: Ususret Svetoj godini - u molitvi, pokori i djelima milosrđa
Voditelj: br. Jakov od Križa (Milić) OCD
Prijave do: 11. rujna 2024.

Izdavaštvo

„Ecclesiae Sponsae Imago“
„Ecclesiae Sponsae Imago“
Nedjelja Dobroga Pastira 2022.
Nedjelja Dobroga Pastira 2022.
Vijesti 4 (2023.)
Vijesti 4 (2023.)
Posvećeni život (2020)
Posvećeni život (2020)
Zlatni jubilej naše Konferencije
Zlatni jubilej naše Konferencije
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)

Linkovi