Vijesti - Hodočašće franjevaca trećoredaca u Svetu zemlju

 

Hodočašće franjevaca trećoredaca u Svetu zemlju

Hodočašće franjevaca trećoredaca u Svetu zemlju Autor: ika
Objavljeno: 12. 09. 2023 - 20:07

Franjevci trećoredci pohodili su Svetu zemlju u sklopu provincijskoga hodočašća od srijede 6. do utorka 12. rujna predvođeni provincijalom fra Ivom Martinovićem i voditeljem hodočašća fra Matejom Jovanovcem, izvijestili su iz Provincije.

Na hodočašću je bilo četrnaest redovnika Provincije, a hodočasnicima se pridružio i svećenik Zadarske nadbiskupije don Šime Žilić, župnik u Polači. Voditelj fra Matej Jovanovac, član Provincije, magistar biblijskih znanosti, koji je dio poslijediplomskog studija proveo u Jeruzalemu i Svetoj zemlji, na svetim je mjestima tumačio biblijske tekstove koji se na njih odnose i povezivao poruku svetih mjesta sa životom i djelovanjem nazočnih franjevaca te je hodočašće, s dnevnim moljenjem Jutarnje i Večernje i slavljem euharistije, bilo za sudionike i svojevrsna duhovna obnova.

Prvog dana hodočašća, 6. rujna hodočastili su u špilju i baziliku Isusova rođenja u Betlehemu, slavili misu u kapeli sv. Jelene kraj bazilike te posjetili crkvu svete Katarine i ćeliju sv. Jeronima, zaštitnika Provincije. Prije odlaska na Pastirsko polje kraj Betlehema posjetili su i crkvu špilje Mlijeka nedaleko od bazilike.

Drugi dan, 7. rujna bio je posvećen prvome dijelu hodočašća u Jeruzalemu. Prijepodne su na svetom brdu Sionu hodočastili u dvoranu Posljednje večere i  baziliku Marijina usnuća, a zatim   u crkvu zvanu Sveti Petar „in gallicantu“ (kod pijetlova pjeva). U kripti te crkve razgledali su prostor za koji se vjeruje da su u njemu bila Kaifina palača i zatvor u kojem je Isus proveo posljednju noć na Zemlji.

Poslijepodne su, hodočasteći na Maslinsku goru, najprije slavili euharistiju u crkvi Dominus clevit ‒ Gospodin je plakao (nad Jeruzalemom), a zatim bili u Getsemanskom vrtu i bazilici Krvava znoja Isusova, Getsemanskoj špilji i obližnjoj crkvi Uznesenja Marijina na mjestu Marijina groba. U franjevačkom samostanu u Getsemanskom vrtu primio ih je na domjenak fra Siniša Srebrenović, OFM.

Trećega dana, 8. rujna prijepodne, zaustavili su se, na putu prema Karmelu i Nazaretu, kraj rimskog akvadukta u Cezareji Primorskoj, sjedištu rimskog upravitelja (tamo je  sv. Pavao pred progonom Židova imao zaštićeni boravak prije odlaska u Rim). Poslijepodne su slavili euharistiju u bazilici Navještenja, hodočastili na brdo Tabor te se u povratku u Nazaret zaustavili na Brdu strmoglavljenja, na „rubu brijega“ s kojeg su, prema Evanđelju po Luki, Nazarećani htjeli strmoglaviti Isusa.

Prenoćivši u hodočasničkoj kući „Casa Nova“ kraj bazilike Navještenja i posjetivši i crkvu sv. Josipa kraj bazilike, uputili su se četvrtog dana, 9. rujna prema Galilejskom jezeru, prostorima početka Isusova javnog djelovanja. Tamo su najprije bili na Brdu blaženstava a zatim u Tabgi, u bazilici Čudesnog umnoženja kruha. Nakon vožnje Galilejskim jezerom i razmatranja na lađi slavili su euharistiju u svetištu Petrova prvenstva te posjetili Kafarnaum, mjesto Isusova prebivanja za djelovanja u Galileji. Uvečer su se cestom uz Jordan vratili u Jeruzalem na drugi  dio hodočašća po Judeji.

Petog dana, 10. rujna su na putu u Jerihon i slavili euharistiju u Betaniji kraj Jeruzalema, mjestu Isusovih prijatelja Lazara, Marije i Marte. Iz Jerihona su se žičarom odvezli do grčkoga pravoslavnog samostana na Brdu napastī. Poslijepodne su bili na mjestu Isusova krštenja na Jordanu i tamo obnovili krsna obećanja. Posjetivši Mrtvo more, zaustavili su se u povratku u Jeruzalem na brdima Judejske pustinje te izmolili Večernju na vidikovcu nasuprot pravoslavnog samostana sv. Jurja, smještenog na stijenama klanca iznad vadija (suhe riječne doline). U večernjim satima jedna je skupina hodočasnika obišla muslimansku, židovsku i armensku četvrt unutar zidina staroga jeruzalemskoga grada.

Šestog dana, 11. rujna posjetili su Zid plača i prostor nekadašnjega jeruzalemskog Hrama na kojem je sada Omarova džamija te crkvu sv. Ane uz Ovčji ribnjak na kojem je Isus ozdravio uzetog čovjeka. Hodeći i moleći na postajama Isusova križnog puta kroz ulicu Via Dolorosa došli su  od Kapele bičevanja do Bazilike groba Isusova u kojoj je i Golgota, mjesto Isusova raspeća. Na kraju dana hodočastili su i u Crkvu Očenaša na Maslinskoj gori. Zahvaljujući franjevcima iz samostana pri bazilici groba Isusova šestorica hodočasnika imali su milosnu priliku bdjeti i moliti na grobu Golgoti od večeri do ponoći.

Posljednjega dana, 12. rujna hodočastili su u Ain Karim na rubu Jeruzalema u crkvu Ivana Krstitelja, na mjesto njegova rođenja i u crkvu Pohođenja Marijina Elizabeti; ti se biblijski događaji u povezuju s Ain Karimom. Na završetku hodočašća, na putu u zračnu luku u Tel Avivu, hodočastili su u crkvu sv. Petra u Jafi; tamo je on imao glasovito viđenje koje mu je pokazalo da i pogane treba krstiti i primati u Crkvu. Na euharistiji u toj crkvi zahvalili su Bogu za zaštitu i blagoslov na hodočašću po Svetoj zemlji, izvijestili su iz Provincije.

 
 
Poveznice:
Povratak na sve vijesti
 

Najave događanja

 
Redovnički dani

Split, 20. - 21. rujna 2024.
Dubrovnik, 21. rujna 2024.
Zagreb, 27. - 28. rujna 2024. (Crkva Sv. Mati slobode, don Petra Šimića 1)
Rijeka, 5. listopada 2024.
Đakovo, 5. listopada 2024.
Tema: Ususret Svetoj godini: pomireni s Bogom i međusobno

Skupština HRK

9. - 10. listopada 2024.
Samostan Karmelićanki Božanskog Srca Isusova (Vrhovec 29, Zagreb) 

Seminar za medicinske sestre redovnice

Đakovo, 11. - 13. listopada 2024.
Tema: Ususret Svetoj godini - u molitvi, pokori i djelima milosrđa
Voditelj: br. Jakov od Križa (Milić) OCD
Prijave do: 11. rujna 2024.

Stručni skup za djelatnike vjerskih vrtića

Zagreb, 1. ožujka 2025. 
Prijave do: 1. veljače 2025.

Susret poglavarica mjesnih zajednica

7. - 9. ožujka 2025.
Duhovni centar Biskup fra Paškal Buconjić (Potoci 1, Mostar, BiH)

Tema: Oprost – milost i zadatak Svete godine
Voditelj: s. Dominika Anić SSFCR
Prijave do: 7. veljače 2025.          

Duhovne vježbe za više redovničke poglavarice

29. ožujka – 5. travnja 2025. (Pastoralni centar sv. Vinka Paulskog, Novigrad na Dobri 17, Duga Resa)
Voditelj: p. Mirko Nikolić SJ
Prijave do: 28. veljače 2025. 

Susret sestara koje vrše poslanje unutar samostana

9. – 11. svibnja 2025.
(Franjevački samostan, Košljun)
Tema: Oprost – milost i zadatak Svete godine
Voditelj: s. Krista Mijatović SCSC
Prijave do: 9. travnja 2025.

Susret za tajnice i ekonome

16. – 18. svibnja 2025.
(Kuća molitve - Masna Luka, Park Blidinje, BiH)
Tema: Oprost – milost i zadatak Svete godine
Voditelj: o. Mirko Nikolić SJ
Prijave do: 16. travnja 2025.

Studijsko-rekreativni dan za redovničke pripravnice

Gospić - Krasno, 27. svibnja 2025.

Susret poglavarica mjesnih zajednica

30. svibnja - 1. lipnja 2025.
Duhovni centar Biskup fra Paškal Buconjić (Potoci 1, Mostar, BiH)
Tema: Oprost – milost i zadatak Svete godine
Voditelj: s. Dominika Anić SSFCR
Prijave do: 30. travnja 2025.   

Izdavaštvo

„Ecclesiae Sponsae Imago“
„Ecclesiae Sponsae Imago“
Nedjelja Dobroga Pastira 2022.
Nedjelja Dobroga Pastira 2022.
Vijesti 4 (2023.)
Vijesti 4 (2023.)
Posvećeni život (2020)
Posvećeni život (2020)
Zlatni jubilej naše Konferencije
Zlatni jubilej naše Konferencije
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)

Linkovi