Vijesti - Glazbeno-poetska večer i izložba slika sestre Marije od Presvetog Srca, Anke Petričević

 

Glazbeno-poetska večer i izložba slika sestre Marije od Presvetog Srca, Anke Petričević

Glazbeno-poetska večer i izložba slika sestre Marije od Presvetog Srca, Anke Petričević Autor: ika
Objavljeno: 28. 09. 2021 - 14:51

U organizaciji Umjetničke Udruge Sebastian Art i Udruge sestre Marije u Dubrovniku je uoči blagdana sv. Mihovila 28. rujna upriličena je glazbeno-poetska večer i izložba slika sestre Marije od Presvetog Srca, Anke Petričević, pod naslovom „Ave Marija“.

O izložbi slika koje je sestra Marija darovala Gradu Imotskom govorio je fra dr. sc. Stipe Nosić, rodom iz Lovreća, bivši gvardijan Samostana Male braće u Dubrovniku koji je i otvorio izložbu.

Tekst za katalog izložbe pripremila je mr. art. Antonija Gudelj, grafičarka, pod naslovom „Asketska kneginja modernog doba“. Te večeri sestra Marija je slavila 60. obljetnicu polaganja  strogih zavjeta u Samostanu sv. Klare u Splitu. Zakoračila je u 92. godinu i još plodonosno radi jer joj je nedavno izišla knjiga intervjua koju će Udruga sestra Marija uskoro predstaviti. Javnosti je poznato književno-teološko stvaralaštvo sestre Marije, ali je manje poznato da se cijeli život bavila slikarstvom.

Godine 1998. imala je samostalnu izložbu likovnih djela u Širokom Brijegu kada joj je Franjevačka galerija Široki Brijeg izdala monografiju pod nazivom „Sestra Marija“. Ove godine izlagala je u Imotskom i sada u Dubrovniku.

U biblioteci „Symposion“, osnovanoj 1976. objavila je 120 svojih djela i 200 naslova asketsko- mistične tematike. Za svoj dugogodišnji plodonosni rad dobila je niz nagrada.

O životu i djelu sestre Marije govorila je Branka Buljan, predsjednica Udruge sestre Marije, naglasivši da je sestra Marija objavila više studijskih radova, zbirki pjesama i poema, knjiga, eseja, meditacija, drama, dramoleta, recitala, monografija i intervjua te meditativne i autobiografske proze. Surađuje s mnogim časopisima religioznog usmjerenja i zastupljena je u mnogim antologijama. Diplomirala je književnost 1956. na Filozofskom fakultetu u Zagrebu i 1976. Studij teologije na Filozofskom institutu Družbe Isusove u Zagrebu.

Namjera Udruge bila je prikazati život sestre Marije u književnom i likovnom stvaralaštvu uz izvatke njenog literarnog i poetskog stvaralaštva u kojem su sudjelovali: Branka Buljan, Irja Jerković, Mislava Jonjić, Josipa Jelavić, Matea Mustapić, Josip Čenić i Vinko Čenić.

Tijekom programa publiku je oduševila Pjesma Trstenu, Anđelke Petričević Čenić, hrvatske uznice, a ista je ove godine postavljena na kamen-ploču uz spomen na hrvatske branitelje iz Imotskoga (Imotske krajine) poginulih u Domovinskom ratu na dubrovačkom području. Istu pjesmu je uglazbio i izveo njen sin Josip Čenić.

Pjesme sestre Marije: Pusti me majko, Ave Marija, Molitva i Rasvijetljen brod također je uglazbio i izveo Josip Čenić. Izbor iz djela pripremila je Branka Buljan.

U prepunoj dvorani galerije Sebastian dogodila se ljepota književnog, likovnog, mistično-poetskog, kao i glazbenog doživljaja. Izložba je otvorena do 1. studenoga.

 
 
Poveznice:
Povratak na sve vijesti
 

Najave događanja

 
Redovnički dani

Split, 16 -17. rujna 2022.
Dubrovnik, 17. rujna 2022.
Zagreb, 23-24. rujna 2022.
Rijeka, 24. rujna 2022.
Slavonski Brod, 8. listopada 2022.

Susret za medicinske sestre redovnice

Međugorje, 7-9. listopada 2022. 
Tema: Posvećeni život u promjeni epohe. Vjernost i vjerodostojnost
Voditelj: fra Mario Knezović OFM
Prijave do: 2. rujna 2022.
 

Skupština HRK

12. - 13. listopada 2022. godine u Samostanu hercegovačkih franjevaca (Avenija Gojka Šuška 2, Zagreb)

Susret sestara s privremenim zavjetima

Đakovo, 28-30. travnja 2023.
Tema: Sequela Christi: redovnički zavjeti
Voditelj: o. Srećko Rimac OCD

Izdavaštvo

Nedjelja Dobroga Pastira 2022.
Nedjelja Dobroga Pastira 2022.
Dar vjernosti
Dar vjernosti
Vijesti 4 (2021.)
Vijesti 4 (2021.)
Posvećeni život (2020)
Posvećeni život (2020)
Zlatni jubilej naše Konferencije
Zlatni jubilej naše Konferencije
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)

Linkovi