Vijesti - Generalni kapitul Kćeri Božje ljubavi i izbor novog generalnog vodstva

 

Generalni kapitul Kćeri Božje ljubavi i izbor novog generalnog vodstva

Generalni kapitul Kćeri Božje ljubavi i izbor novog generalnog vodstva Objavljeno: 16. 07. 2013 - 15:41

Družba Kćeri Božje ljubavi slavi od 5. do 25. srpnja 2013. svoj 26. generalni kapitul u Grottaferrati kraj Rima. Trideset i devet članica Kapitula, iz osam provincija i dvije viceprovincije družbe, između kojih provincijalna glavarica s. M. Elvira Tadić i četiri delegatkinje iz Provincije Božje providnosti sa sjedištem u Zagrebu, zajednički razmišljaju o temi Kapitula: Kristova ljubav ispunjava naša srca i potiče nas na evangelizaciju. Kapitul si je uzeo za cilj probuditi u Družbi žar za ponovno otkrivanje radosti vjere i novo pronalaženje oduševljenja u prenošenju vjere životom potpuno darovanim Trojedinome Bogu.

Sestre kapitularke su 13. srpnja izabrale novu vrhovnu glavaricu Družbe: sestru Mariju Dulce Adams iz Južnog Brazila, koja će voditi Družbu narednih šest godina. U tome će joj pomagati četiri vrhovne savjetnice, izabrane 15. srpnja:

  • s. M. Benwenuta Kaczocha, zamjenica vrhovne glavarice (Poljska),
  • s. M. Nivalda V. Montenegro (Sjeveroistočni Brazil),
  • s. Danica Sanader (Hrvatska),
  • s. Martina Holzer (Austrija).

Karizma Družbe je "činiti vidljivom ljubav nevidljivoga Boga", u raznim apostolskim djelovanjima, posebno na odgojnom području, što 1105 sestara ostvaruje u 20 zemalja svijeta: Albaniji, Argentini, Austriji, Boliviji, Bosni i Hercegovini, Brazilu, Češkoj, Ekvadoru, Engleskoj, Hrvatskoj, Italiji, Kosovu, Mađarskoj, Njemačkoj, Poljskoj, Sjedinjenim Američkim Državama, Slovačkoj, Švicarskoj, Ukrajini i Ugandi.

Družbu je 21. studenoga 1868. u Beču osnovala Službenica Božja Majka Franziska Lechner, rođena 1. siječnja 1833. u Edlingu, u Bavarskoj (Njemačka). Franziska osniva Družbu Kćeri Božje ljubavi sa željom i nakanom da svaka članica Družbe bude službenica i oruđe neizmjerne Božje ljubavi, posebno se brinući za odgoj i obrazovanje djevojaka, pomažući im pronaći pravi smisao života. Majka Franziska potrošila je svoj život za slavu Božju i za spasenje duša, te je 14. travnja 1894., u 62. godini života, svoj duh predala u ruke Očeve. Njezini zemni ostaci nalaze se u Breitenfurtu, u blizini Beča, a 20. studenoga 2005. u Beču je otvoren biskupijski proces za njezino proglašenje blaženom.

Provincija Božje providnosti ima svoje početke u misijskom duhu Majke Franziske, koja je oduševljeno prihvatila poziv prvoga vrhbosanskoga nadbiskupa Josipa Stadlera, da odgojno radi s djevojkama i otvori škole u njegovoj nadbiskupiji. Majka Franziska stigla je u Sarajevo s dvije sestre 28. travnja 1882. sa ciljem: Božju ljubav utjeloviti osnivanjem odgojnih zavoda u kojima će se mladome naraštaju ulijevati u dušu kršćanske i ljudske vrjednote. Uz pomoć i savjet Nadbiskupa započela je izgradnju samostana, škola i internata.

Sestre su s puno ljubavi i požrtvovnosti razvijale svoju djelatnost u Sarajevu i drugim mjestima Bosne i Hercegovine i Hrvatske. Nažalost, taj plodni rad je prekinut poslije II. svjetskoga rata, kada sestre ostaju bez svojih samostana i škola. Tada je važno područje djelovanja postao župski apostolat te sestre odgajaju u vjeri katehizacijom, vođenjem crkvenih zborova, okupljanjem djece i mladih, uređivanjem crkava i drugim aktivnostima. I u tim poratnim vremenima sestre su osnivale dječje vrtiće i na taj način pomagale obiteljima u odgoju njihove djece. Uspostavom demokracije sestrama je omogućen rad u osnovnim i srednjim školama u vjeronaučnoj i predmetnoj nastavi. Osim te, ponovno oživljene prvotne odgojno-prosvjetne djelatnosti sestara,ostala područja apostolata su: župna katehizacija i drugi oblici djelovanja u župi, animiranje liturgije i vođenje crkvenih zborova, pastoral mladih i duhovnih zvanja, rad s djevojkama u internatima, odgoj u dječjim vrtićima i u domovima za nezbrinutu djecu, rad u bolnicama i domovima za starije i nemoćne, te izrada liturgijskoga ruha.

Svojim životom posvećenim Bogu po svetim zavjetima čistoće, siromaštva i poslušnosti, u molitvi i sestrinskome zajedništvu, za Boga i Njegovo kraljevstvo danas radi 255 sestara Provincije Božje providnosti, vođene geslom koje im je u baštinu ostavila Utemeljiteljica: "Sveza Boga, za siromahe i za našu Družbu". Trenutno se četiri novakinje, dvije postulantice i 5 kandidatica u Zagrebu i u Skadru u Albaniji, pod vodstvom svojih odgajateljica, pripremaju za redovnički život da bi mogle svojim bližnjima "činiti dobro, darivati radost, usrećivati i voditi u nebo", kako je svojim duhovnim kćerima naložila Majka Franziska.

Ovo su načelo herojski živjele i prolijevanjem vlastite krvi zapečatile Drinske mučenice: s. Jula Ivanišević, s. Berchmana Leidenix, s. Krizina Bojanc, s. Antonija Fabjan, s. Bernadeta Banja, koje je kardinal Angelo Amato proglasio blaženima u Sarajevu 24. rujna 2011. Njihov nam zagovor pomaže u životnim borbama i njihov primjer nas hrabri da se ni uz cijenu trpljenja ne odijelimo od Gospodina i Njegove ljubavi.

 
 
Poveznice:
Povratak na sve vijesti
 

Najave događanja

 
Redovnički dani

Split, 16 -17. rujna 2022.
Dubrovnik, 17. rujna 2022.
Zagreb, 23-24. rujna 2022.
Rijeka, 24. rujna 2022.
Slavonski Brod, 8. listopada 2022.

Susret za medicinske sestre redovnice

Međugorje, 7-9. listopada 2022. 
Tema: Posvećeni život u promjeni epohe. Vjernost i vjerodostojnost
Voditelj: fra Mario Knezović OFM
Prijave do: 2. rujna 2022.
 

Skupština HRK

12. - 13. listopada 2022. godine u Samostanu hercegovačkih franjevaca (Avenija Gojka Šuška 2, Zagreb)

Susret sestara s privremenim zavjetima

Đakovo, 28-30. travnja 2023.
Tema: Sequela Christi: redovnički zavjeti
Voditelj: o. Srećko Rimac OCD

Izdavaštvo

Nedjelja Dobroga Pastira 2022.
Nedjelja Dobroga Pastira 2022.
Dar vjernosti
Dar vjernosti
Vijesti 4 (2021.)
Vijesti 4 (2021.)
Posvećeni život (2020)
Posvećeni život (2020)
Zlatni jubilej naše Konferencije
Zlatni jubilej naše Konferencije
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)

Linkovi