Vijesti - Generalni poglavar Družbe Isusove u Osijeku

 

Generalni poglavar Družbe Isusove u Osijeku

Generalni poglavar Družbe Isusove u Osijeku Autor: ika
Objavljeno: 22. 03. 2019 - 19:12

Drugog dana boravka u Hrvatskoj, 22. ožujka, vrhovni poglavar Družbe Isusove o. Arturo Sosa posjetio je Isusovačku klasičnu gimnaziju u gradu Osijeku te održao kratko predavanje učenicima te odgovarao na njihova pitanja.

Govorio je o postulatima isusovačke pedagogije osnivača Ignacija Loyole te njihovoj primjeni u globaliziranom, brzom i promjenjivom današnjem svijetu. „Isusovačka pedagogija ima za cilj formirati sposobne, savjesne, suosjećajne i predane muškarce i žene koji će smisleno pridonijeti izgradnji pomirenoga svijeta u kontekstu misije pravde i pomirenja s čovječanstvom, sa stvorenjem i s Bogom. Dvije Generalne kongregacije pozvale su nas da pomognemo u izgradnji toga svijeta“, istaknuo je o. Sosa, zaključivši da ignacijevska duhovnost kroz formaciju pomaže ljudima na njihovu duhovnome putu i u njihovu rastu, ali usmjerava na otvorenost prema Bogu i bližnjima.

Isusovačku klasičnu gimnaziju u Osijeku predstavio je ravnatelj o. Sebastian Šujević, dok je o. Axel Bodefeld predstavio Loyola Gymnasium u Prizrenu, na Kosovu, koja je druga srednja škola na području Hrvatske isusovačke provincije koju vode isusovci.

Nakon druženja s učenicima, general se u pratnji o. Dalibora Renića, provincijala Hrvatske provincije Družbe Isusove, i o. Sebastiana Šujevića, ravnatelja Isusovačke klasične gimnazije u Osijeku, uputio prema Đakovu gdje se susreo s đakovačko-osječkim nadbiskupom Đurom Hranićem i zahvalio mu na potpori isusovcima u Osijeku. Nadbiskup je predstavio nastojanja nadbiskupije na području katoličkog obrazovanja te potrebu zajedničkog rada na duhovnoj obnovi vjernika, od kojih mnogi još osjećaju posljedice ratnih stradanja.

Istoga dana u večernjim satima o. Arturo predvodio je svečano euharistijsko slavlje u bazilici Srca Isusova u Zagrebu, tijekom kojeg su svoje zavjete poslušnosti, siromaštva i čistoće položili isusovci o. Hrvoje Mravak, Mate Samardžić i časni brat Ivan Olujić. Subraću je general Sosa uputio na potpuno predanje Kristovoj ljubavi te na ustrajnost apostolskom djelovanju gdjegod ih se pozove.

U propovijedi o. Sosa objasnio je što znači biti Božjim čovjekom i odazvati se Njegovu pozivu u punoj slobodi. Oslikao je to kroz Evanđelje dana, objasnivši da nas Gospodin svakodnevno poziva raditi za Kraljevstvo nebesko, kao u vinograd, premda je to ponekad zahtjevan i predan posao, ali daje prekrasne plodove.

Misno slavlje na latinskom jeziku animirao je Akademski zbor bazilike Srca Isusova, izborom liturgijske glazbe hrvatskih autora.

Na kraju dana održan je susret generala s laičkim suradnicima i dobročiniteljima koje su u svom radu naslonjene na Družbu Isusovu. Dominik Knezović iz Studentskoga katoličkog centra približio je rad zajednica iz Palmotićeve. „Mnogi mladi žele služiti Bogu u različitim apostolatima koji se nude u kontekstu isusovačke duhovnosti,“ rekao je Knezović. Posebice je izdvojio zajedničko razlučivanje i molitvu te povjerenje i odgovornost kako bi suradnja između isusovaca i laika bila još bolja. Od četiri nedavno izdvojene apostolske preferencije, suradnici Družbe Isusove pokrivaju tri; duhovne vježbe i ignacijevsku duhovnost, rad s isključenima i imigrantima, te rad sa mladima“, zaključio je Knezović.

General Sosa pozvao je predstavnike udruga i dobročinitelja na zajedničko djelovanje i suradnju u Božjoj misiji i poslanju, svatko u području na kojem je pozvan.

U subotu 23. ožujka u jutarnjim satima o. Arturo susreo s gradonačelnikom Milanom Bandićem u poglavarstvu Grada Zagreba nakon čega se uputio prema Fratrovcu te obišao stariju i bolesnu subraću isusovce koji žive u toj zajednici. Osobito ih je podsjetio na važnost molitve i žrtve kao poslanja u Družbi Isusove te zamolio da mole za njegovu osobnu službu te napose za napredak postupka beatifikacije nekadašnjega isusovačkoga generala sluge Božjega Pedra Arrupea. 

Pater Sosa je posjet Hrvatskoj završio susretom s isusovačkim bogoslovima u odgojnoj zajednici „O. Ante Gabrić“ u Zagrebu.

 
 
Poveznice:
Povratak na sve vijesti
 

Najave događanja

 
Redovnički dani

Tema: Duhovnost pustinje za obnovu Bogu posvećenog života
Zagreb, Jordanovac 110; 29. rujna 2023.
Šumanovci, 7. listopada 2023. 
Rijeka, 14. listopada 2023.

Studijski dani za početnu formaciju

4. listopada - 21. prosinca 2023. 

Seminar za medicinske sestre redovnice

6. - 8. listopada 2023., Duhovni centar Gospe Karmelske (Šetalište Dražica 2, Krk)

Izborna skupština HRK

11. - 12. listopada 2023., Dominikanski samostan - Peščenica (Ivanićgradska ulica 71, Zagreb)

Izdavaštvo

„Ecclesiae Sponsae Imago“
„Ecclesiae Sponsae Imago“
Nedjelja Dobroga Pastira 2022.
Nedjelja Dobroga Pastira 2022.
Vijesti 2 (2022.)
Vijesti 2 (2022.)
Posvećeni život (2020)
Posvećeni život (2020)
Zlatni jubilej naše Konferencije
Zlatni jubilej naše Konferencije
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)

Linkovi