Vijesti - Franjevci Sesvetske Sopnice predali novčanu pomoć za stradale u potresu

 

Franjevci Sesvetske Sopnice predali novčanu pomoć za stradale u potresu

Franjevci Sesvetske Sopnice predali novčanu pomoć za stradale u potresu Autor: ika
Objavljeno: 22. 01. 2021 - 11:49

Župljani Župe Svete Marije Anđeoske u Sesvetskoj Sopnici na inicijativu svojih franjevaca svećenika, uz materijalna dobra prikupljali su i novčane priloge nakon nedjeljnih misa od 3. do 17. siječnja za stradale u potresu.

Po završetku akcije prikupljene novčane priloge gvardijan i župnik fra Stipo Karajica, samostansko-župni vikar fra Zdravko Dadić, u pratnji Ivice Tolića, Ivana Ramljaka i Radoslava Dumančića, članova Župnog ekonomskog vijeća, u srijedu 20. siječnja posjetili Sisačku biskupiju te sisačkom biskupu Vladi Košiću predali dio novčane pomoći, a dio braći franjevcima u župe sv. Bartola u Hrastovici, sv. Ivana Pavla II. u Petrinji i sv. Antuna Padovanskog u Čuntiću kojima upravljaju fra Dragan Grizelj i fra Petar Žagar, franjevci svećenici zagrebačke Provincije sv. Ćirila i Metoda.

Župi i franjevcima u Hrastovici također je posredstvom župe Sesvetska Sopnica obitelj Mladena Hadžića darovala automobile, marke Audi, za potrebe i rad volontera u istoimenoj župi.

Župnik Dadić je biskupu Košiću uime župljana Sesvetske Sopnice prvo izrazio kršćansku sućut i ljudsku blizinu za poginule osobe i njihove obitelji u nedavnom potresu, a predajući novčani prilog kazao je: “Hvala župljanima i svima koji su sudjelovali i dali svoj doprinos u humanitarnim akcijama prikupljanja materijalne i novčane pomoći potrebitima na području Banovine koju je pogodio razoran potres. I nama su drugi pomagali kad je bilo teško, ali ovo je nešto sasvim drugo i potresnije, zato smo se odlučili uključiti u ovaj val ljudske dobrote.”

Osim domaćih župljana vjernika, u akcije pomoći su se uključili i svesrdno ih podržali prijatelji župe, kao i članovi karitativne udruge franjevaca Bosne Srebrene “Kruh sv. Ante”, kako u Hrvatskoj, tako i u inozemstvu, a akcije će i dalje biti nastavljene sve do odabira i obnove barem dviju kuća stradalim obiteljima na tom području.

Biskup Košić je franjevce i predstavnike župe Sesvetska Sopnica upoznao s brojnim teško stradalim sakralnim objektima na kojima će se šteta tek početi zbrajati, istaknuvši štete na katedrali Uzvišenja svetoga Križa, crkvi Sv. Marije Magdalene u Selima, Sv. Bartola u Hrastovici te im zahvalio na duhovnoj i materijalnoj pomoći i svemu što čine za stradale stanovnike i za potrebite tih krajeva.

„Cilj humanitarnih akcija je uvijek da se ljudima koji žive u teškim životnim i materijalnim okolnostima ili pogođenima raznim prirodnim nepogodama, život barem malo učini lakšim i ugodnijim. Zahvaljujemo svima koji su se uključili u ovu plemenitu akciju i dali svoj doprinos te i na taj način potvrdili kako se u hrvatskom čovjeku uvijek probudi najbolji dio njega, a to su zajedništvo i osjetljivost za nevolju brata čovjeka”, rekao je na kraju susreta biskup Košić.

Nakon susreta s biskupom Košićem, gosti iz Sesvetske Sopnice su u Sisku posjetili i distribucijski Centar Caritasa gdje ih je s radom i do sada učinjenim upoznala s. Smilja Čirko, koordinatorica rada Caritasa Sisačke biskupije, i volonteri, posebno sa sadržajem pomoći koja će u narednom razdoblju trebati kada krene zahtjevna obnova obiteljskih i gospodarskih objekata.

Na povratku u Zagreb franjevci i predstavnici župe posjetili su i Župu sv. Nikole biskupa u Žažini, gdje ih je upravitelj župe vlč. Ilija Piličić upoznao s razornim posljedicama potresa, gdje je pod ruševinama župne crkve smrtno stradao orguljaš Stanko Zec za kojega su se svi zajednički i pomolili.

 
 
Poveznice:
Povratak na sve vijesti
 

Najave događanja

 
Seminar za medicinske sestre redovnice

Ludbreg 8-10. listopada; voditelj: mons. Bože Radoš; tema: Gospodine, daj da ozdravim

Izdavaštvo

Dar vjernosti
Dar vjernosti
Vijesti 1 (2021)
Vijesti 1 (2021)
Nedjelja Dobroga Pastira 2021.
Nedjelja Dobroga Pastira 2021.
Posvećeni život (2020)
Posvećeni život (2020)
Zlatni jubilej naše Konferencije
Zlatni jubilej naše Konferencije
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)

Linkovi