Vijesti - Franjevci održali duhovnu obnovu za mlade

 

Franjevci održali duhovnu obnovu za mlade

Franjevci održali duhovnu obnovu za mlade Autor: ika
Objavljeno: 20. 11. 2022 - 15:10

Duhovna obnova za mlade s temom „Kad Bog progovori po drugi put“ održana je u franjevačkoj crkvi Presvetog Trojstva u Slavonskom Brodu u nedjelju 20. studenog, na svetkovinu Krista Kralja, koju je papa Franjo proglasio Svjetskim danom mladih.

Obnovu su predvodili svećenici Franjevačke provincije Sv. Ćirila i Metoda fra Josip Ivkić i fra Antonio Kirin.

Obnova je počela večernjim euharistijskim slavljem koje je uz fra Ivana Crnkovića, ravnatelja klasične gimnazije „Fra Marijana Lanosovića“ predvodio fra Josip Ivkić.

On je u homiliji mladima pojasnio po čemu je Isus drugačiji Kralj od ovozemaljskih kraljeva. „Isus je Kralj, jer u njemu imamo otkupljenje, oproštenje grijeha. U njemu kušamo da smo djeca Božja. U njemu imamo posinstvo, puninu života, puninu ljubavi, puninu spasenja za kojim čezne svako ljudsko biće. Isus Krist je neobični kralj, jer njegov je dvor: ljudska žeđ i glad, pogaženost i samoća, bolnički krevet, bol srca majke pred nemoći da išta učini za svoje bolesno dijete. (…) Čudan je taj Kralj koji ne poseže za moći, za imanjem, za posjedovanjem, za čim mi obično trčimo u životu. Ovaj Kralj poseže za ljudskim srcem da bi kraljevao u čovjeku, a ne izvan njega. Isus je Kralj koji ne gospodari, nego služi. On je Kralj mironosni koji jedini može donijeti mir našim srcima“, rekao je uz ostalo fra Josip.

Kako je cilj duhovne obnove bio približiti mladima Krista kroz Božju riječ, poslije mise u prigodnoj katehezi fra Antonio je mladima kroz primjer Abrahama – praoca naše vjere pojasnio zašto je važno pažljivo slušati Riječ Božju, imati povjerenje u Njega i biti strpljiv u iščekivanju izvršenja Božjih obećanja. Uputio je na važnost ispravnih pitanja koja treba postavljati Bogu. Svjestan čestih propitivanja vjernika postoji li Bog i ima li ljubav smisla, naglasio je da se te dvije tvrdnje ne mogu dokazati, ali se mogu pokazati te „da smo pozvani tragati za Bogom, kako je to činio Abraham, kojemu je Bog progovorio i drugi put“. Kroz nekoliko je biblijskih citata pojasnio mladima da im Riječ Božja bude vodilja u životu te da budu svjesni da Bog ne govori samo jednom, nego će nam, kako je rekao, progovoriti u svojoj riječi i drugi i treći i još puno puta. Obnova, koju su pjevanjem animirali framaši, završena je klanjanjem pred Presvetim. Franjevci su potom susret s mladima nastavili kratkim druženjem u samostanu.

 
 
Poveznice:
Povratak na sve vijesti
 

Najave događanja

 
Redovnički dani

Tema: Duhovnost pustinje za obnovu Bogu posvećenog života
Zagreb, Jordanovac 110; 29. rujna 2023.
Šumanovci, 7. listopada 2023. 
Rijeka, 14. listopada 2023.

Studijski dani za početnu formaciju

4. listopada - 21. prosinca 2023. 

Seminar za medicinske sestre redovnice

6. - 8. listopada 2023., Duhovni centar Gospe Karmelske (Šetalište Dražica 2, Krk)

Izborna skupština HRK

11. - 12. listopada 2023., Dominikanski samostan - Peščenica (Ivanićgradska ulica 71, Zagreb)

Izdavaštvo

„Ecclesiae Sponsae Imago“
„Ecclesiae Sponsae Imago“
Nedjelja Dobroga Pastira 2022.
Nedjelja Dobroga Pastira 2022.
Vijesti 2 (2022.)
Vijesti 2 (2022.)
Posvećeni život (2020)
Posvećeni život (2020)
Zlatni jubilej naše Konferencije
Zlatni jubilej naše Konferencije
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)

Linkovi