Vijesti - Dvojica novaka Družbe Isusove položila svoje prve i vječne redovničke zavjete

 

Dvojica novaka Družbe Isusove položila svoje prve i vječne redovničke zavjete

Dvojica novaka Družbe Isusove položila svoje prve i vječne redovničke zavjete Autor: ika
Objavljeno: 14. 09. 2019 - 21:45

Redovnički zavjet je slijediti Krista izbližega

Na blagdan Uzvišenja sv. Križa 14. rujna u isusovačkoj crkvi Presvetog Srca Isusova na Manušu u Splitu dvojica novaka Družbe Isusove, Tomislav Barun i Ivan Grahovac, položila su nakon dvije godine novicijatske formacije svoje prve i vječne redovničke zavjete siromaštva, poslušnosti i čistoće. Kako je običaj u Družbi Isusovoj, događaj je proslavljen svečano, ali u jednostavnosti što je na početku mise naglasio predvoditelj ovoga slavlja, provincijal Hrvatske pokrajine Družbe Isusove o. Dalibor Renić.

Provincijal je u svojoj propovijedi mlade redovnike, ali i sve vjernike koji se nalaze pred novim početcima života, usporedio s mladim galebovima koji prvi put polijeću iz visokog gnijezda u neizvjesnost, pa i pogurnuti od odraslih galebova, da bi ipak s Božjom pomoći uhvatili kontrolu i poletjeli u visine.

Renić je podsjetio da je redovnički zavjet zapravo jedan: slijediti Krista izbližega. Zato su zavjeti umiranje sebi – po čemu je blagdan Svetog križa prikladan dan, ali je prikladan i po tome što se zavjetima započinje novi život, kao što je i Kristov križ znak pobjede. Nastavio je: „Sv. Pavao piše Filipljanima: ‘Ako se ja i izlijevam za žrtvu i bogoslužje, za vjeru vašu, radostan sam i radujem se sa svima vama. A tako i vi budite radosni i radujte se sa mnom’ (Fil 2, 17-18).”

Kad prepoznaš svrhu svoga predanja u Isusovu životu, kad tvoje predanje proistječe iz oduševljenosti Isusovim životom, onda je to predanje stvarno razlog za radost.

„Danas smo više nego ikad u povijesti Crkve svjesni svojih ograničenja, i kao vjernici i kao svećenici. Ne možemo govoriti o svećeništvu i redovništvu trijumfalnim jezikom superiornosti. Ali to nas ne sprječava da i dalje njegujemo podjednak idealizam. Jer taj idealizam ne jamčimo sami, nego ga jamči onaj koji nas poziva.“ Novak Tomislav Barun dolazi iz župe Sv. Petra ap. u Zaprešiću, a novak Ivan Grahovac iz župe Bezgrešnog Srca Marijina u Zagrebu na Jordanovcu. Obojica su prije stupanja u redovništvo završili fakultete i radili u struci. Svoju formaciju nastavljaju studijem filozofije u Zagrebu, na isusovačkom Filozofsko-teološkom institutu na Jordanovcu, a bit će članovi isusovačke odgojne zajednice na Fratrovcu. Na misi su bili nazočni članovi užih obitelji i prijatelji zavjetovanika, isusovačka subraća pod vodstvom novog učitelja novaka o. Hrvoja Mravka i njegova predšasnika do ovoga ljeta o. Stipe Balatinca, te kandidati koji su 31. rujna stupili u novicijat u Splitu: Ivan Buneta iz Karlovca, o. Boris Jozić iz Zagreba i Bruno Vučković iz Vukovara.

 
 
Poveznice:
Povratak na sve vijesti
 

Najave događanja

 
Susret HBK i HRK

2. lipnja 2023. u sjedištu HBK (Ksaverska cesta 12a, Zagreb)

Hodočašće vrtića Zagrebačke metropolije

 3. lipnja 2023., Marija Bistrica

Redovnički dani

Tema: Duhovnost pustinje za obnovu Bogu posvećenog života
Split
, 22-23. rujna 2023.
Dubrovnik, 23. rujna 2023.
Zagreb, 29-30. rujna 2023.
Rijeka, 30. rujna 2023.
Đakovo, 7. listopada 2023.

Seminar za medicinske sestre redovnice

6. - 8. listopada 2023., Duhovni centar Gospe Karmelske (Šetalište Dražica 2, Krk)

Izborna skupština HRK

11. - 12. listopada 2023., Samostan hercegovačkih franjevaca (Avenija Gojka Šuška 2, Zagreb)

Izdavaštvo

Nedjelja Dobroga Pastira 2022.
Nedjelja Dobroga Pastira 2022.
Dar vjernosti
Dar vjernosti
Vijesti 1 (2022.)
Vijesti 1 (2022.)
Posvećeni život (2020)
Posvećeni život (2020)
Zlatni jubilej naše Konferencije
Zlatni jubilej naše Konferencije
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)

Linkovi