Vijesti - Dvije članice Družbe sestara milosrdnica primile misijski križ

 

Dvije članice Družbe sestara milosrdnica primile misijski križ

Dvije članice Družbe sestara milosrdnica primile misijski križ Autor: Papinska misijska djela
Objavljeno: 26. 08. 2018 - 13:25

U nedjelju, 26. kolovoza 2018. godine, u crkvi sv. Vinka u Zagrebu, pod svetom misom u 10.30 sati, dvije sestre Družbe sestara milosrdnica sv. Vinka Paulskoga primile su misijski križ kao znak misijskog poslanja i djelovanja koje će uskoro započeti na Salomonskim otocima: sestra Magdalena Marić, članica Provincije Majke Divne – Sarajevo i sestra M. Veronika Ćibarić, članica Provincije Navještenja Gospodinova – Split. 

Euharistijsko slavlje predvodio je nacionalni ravnatelj Papinskih misijskih djela u Republici Hrvatskoj vlč. Antun Štefan uz koncelebraciju rektora crkve sv. Vinka preč. Marjana Pavlenića, predstavnika Papinskih misijskih djela u Bosni i Hercegovini don Ivana Štironje, dugogodišnjeg misionara u DR Kongu fra Ilije Barišića i fra Bojana Rizvana. Na početku misnog slavlja Rektor je uputio riječi pozdrava i srdačne dobrodošlice Predslavitelju misnoga slavlja, subraći u koncelebraciji, novim sestrama misionarkama, njihovoj rodbini, prijateljima i svim prisutnim vjernicima koji su se rado odazvali na slavlje misijskog poslanja Crkve. Zatim je ukratko predstavio nove misionarke koje će pod svetom misom primiti misijski križ po rukama Nacionalnog ravnatelja PMD u RH i tim činom biti „poslane od Crkve za Crkvu“.

Riječi zahvale i pozdrava uputio je i vlč. Štefan izrazivši veliku radost i zadovoljstvo što može po drugi put prisustvovati odlasku novih sestara milosrdnica na Salomonske Otoke, jer je upravo on prije sedam godina predao misijski križ prvim sestrama milosrdnicama koje su započele misijsko poslanje na Salomonskim otocima. Misna čitanja pročitale su sestre misionarke a sestra Matea Krešić i s. M. Tea Juratović, uz orguljašku pratnju s. M. Zrinke Lončar, otpjevale su psalam „Kušajte i vidite kako je dobar Gospodin.“

Nakon navještaja Božje Riječi, u prigodnoj homiliji, vlč. Štefan je po imenu pozvao nove misionarke da ih u ime Crkve, prema liturgijskom obredu, predstavi vjernicima koji su ih srdačno pozdravili velikim pljeskom. Ujedno je pozdravio i predstavio i svećenike koncelebrante koji su se odazvali pozivu misionarki da budu dionici ovog svečanog misnog slavlja. Zatim je, vezano uz ovaj važan događaj u Crkvi, uputio svoju prigodnu riječ. Najprije je riječ zahvale i divljenja uputio dobrom Bogu koji uvijek iznova u Crkvi izabire nove ljude da budu blagovjesnici Njegove Radosne vijesti. Zahvalio je Bogu što je ponovno izabrao dvije mlade sestre iz Družbe sestara milosrdnica sv. Vinka Paulskoga da se pridruže sestrama koje već sedam godina djeluju na dalekim Salomonskim otocima. Osvrnuvši se na riječi evanđelja rekao je kako su ljudi oko Isusa otkrili da je Njegov govor tvrd tako da nam se nekada čini da je Isus ponekad i prezahtjevan. Iz tog izvještaja možemo zaključiti da Bog nije samo Bog koji daje nego Bog koji i traži. On daje sve, ali i traži sve. I unatoč tomu nekolicina je ostala uz Isusa, to su njegovi apostoli iako je Isus i njima uputio pitanje: Hoćete li i vi otići? I danas na sličan način, rekao je vlč. Štefan, Isus postavlja isto pitanje našim misionarkama koje je Gospodin upitao „Što ćete učiniti?“. Vjerujem da su one spremne pred svima nama u jedan glas kliktati „Gospodine kome da idemo, sve smo ti dale i želimo ti se potpuno dati, spremne smo za djelo koje si nam namijenio.“ I vjerujem da ih Isus takve i prima, blagoslivlja i šalje u misije. Zahvalivši sestrama na daru života za Gospodina i ljude kojima su poslane, vlč. Štefan je na kraju pozvao sestre da po uzoru na sv. Magdalenu i sv. Veroniku budu Magdalene i Veronike ljudima koji su gladni Boga, milosrđa Božjega, dobrote i razumijevanja Božjega. „Budite pronositeljice Isusa Uskrsloga i istinske misionarke. A to ćete moći samo na koljenima, u adoraciji pred Presvetim.“ Na kraju homilije zaželio je sretan put misionarkama pozvavši ih da budu heroji vjere i ambasadori Isusa Krista obećavši im da ih neće zaboraviti u svojim molitvama. Riječi pozdrava uputio je i dvjema misionarkama iz Benina koje već godinu dana žive i djeluju u Kući matici Družbe sestara milosrdnica, na učenju hrvatskog jezika i pripremi za studij.

Nakon homilije uslijedila je molitva nad sestrama misionarkama i blagoslovi misijskih križeva. Potom je Predvoditelj obreda predao sestrama misijske križeve, rekavši da su odsada prave misionarke, što su vjernici potvrdili gromoglasnim pljeskom.

Na kraju misnoga slavlja svoju čestitku novim misionarkama, uz nekoliko poticajnih misli, uputili su i don Štironja i fra Barišić. Neka Gospodin svojom milošću obasiplje naše sestre misionarke, kao i sve misionare diljem svijeta, da svojim svakodnevnim životom čine djela ljubavi i sve povjerene im duše privode Kristovu kraljevstvu. 

 
 
Poveznice:
Povratak na sve vijesti
 

Najave događanja

 
Dan posvećenog života

2. veljače 2023., Bazilika sv. Antuna Padovanskog u 19.00 sati (Sveti Duh 31, Zagreb)

Vijećanje redovničkih odgojitelja

23. - 25. veljače 2023., Ludbreg 
Tema: Radost i nada u posvećenom životu
Voditelji: Taras Barščevski, Maja Jakšić
Prijave do: 23. siječnja 2023. 

Stručni skup za djelatnike vjerskih vrtića

11. ožujka 2023., Samostan hercegovačkih franjevaca (Avenija Gojka Šuška 2, Zagreb)
Tema: Suradnja kao put jačanja zajedništva - življena vjera u svakodnevici

Korizmena duhovna obnova

26. ožujka 2023. u 15.30 sati, Crkva sv. Leopolda Mandića (Ulica sv. Leopolda Mandića 41, Zagreb)
Tema: Ispit savjesti
Voditelj: fra Slaven Brekalo OFM

Škola formacije za odgojitelj(ic)e

10. - 14. travnja 2023., Marijin dvor (Lužnički odvojak 3, Zaprešić)
Tema: Biti autentičan/na odgojitelj/ica
Voditelji: s. Danijela Anić ASC, Josip Bošnjaković, Marinko Pehar
Prijave do: 31. ožujka 2023.
Cijena: 2.000,00 kn (€ 270)

Susret provincijalnih poglavarica

21. - 23. travnja 2023., Marijin dvor (Lužnički odvojak 3, Zaprešić)
Voditelj: o. Jeronim Adam Marin 

Susret sestara s privremenim zavjetima

28. - 30. travnja 2023., Samostan Milosrdnih sestara sv. Križa (Kralja Tomislava 22, Đakovo)
Tema: Sequela Christi: redovnički zavjeti
Voditelj: o. Srećko Rimac OCD
Prijave do: 28. ožujka 2023.

Susret sestara koje vrše poslanje unutar samostana

26. - 28. svibnja 2023. 
Marijin dvor (Lužnički odvojak 3, Zaprešić)
Tema: Božji spasenjski dolazak i čovjekovo "danas"
Voditeljica: s. Silvana Fužinato SCJ

Susret HBK i HRK

1. lipnja 2023. u sjedištu HBK (Ksaverska cesta 12a, Zagreb)

Hodočašće vrtića Zagrebačke metropolije

 3. lipnja 2023., Marija Bistrica

Redovnički dani

Split, 22-23. rujna 2023.
Dubrovnik, 23. rujna 2023.
Zagreb, 29-30. rujna 2023.
Rijeka, 30. rujna 2023.
Đakovo, 7. listopada 2023.

Seminar za medicinske sestre redovnice

6. - 8. listopada 2023., Duhovni centar Gospe Karmelske (Šetalište Dražica 2, Krk)

Izborna skupština HRK

11. - 12. listopada 2023., Samostan hercegovačkih franjevaca (Avenija Gojka Šuška 2, Zagreb)

Izdavaštvo

Nedjelja Dobroga Pastira 2022.
Nedjelja Dobroga Pastira 2022.
Dar vjernosti
Dar vjernosti
Vijesti 1 (2022.)
Vijesti 1 (2022.)
Posvećeni život (2020)
Posvećeni život (2020)
Zlatni jubilej naše Konferencije
Zlatni jubilej naše Konferencije
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)

Linkovi