Vijesti - Dvadeset i pet godina Dječjeg vrtića Sunčev sjaj – Nazaret Đakovo

 

Dvadeset i pet godina Dječjeg vrtića Sunčev sjaj – Nazaret Đakovo

Dvadeset i pet godina Dječjeg vrtića Sunčev sjaj – Nazaret Đakovo Autor: ika
Objavljeno: 14. 05. 2022 - 17:12

Milosrdne sestre Sv. Križa u Đakovu proslavile su u subotu 14. svibnja 25. obljetnicu djelovanja Dječjega vrtića Sunčev sjaj – Nazaret.

Program je počeo misnim slavljem koje je u samostanskoj crkvi Presvetog Srca Isusova predvodio đakovačko-osječki nadbiskup Đuro Hranić u koncelebraciji s tajnikom vlč. Domagojem Lackovićem i župnikom Župe Svih svetih u Đakovu preč. Ivanom Lenićem.

U homiliji nadbiskup Hranić oslonio se na liturgijska čitanja blagdana sv. Matije, apostola, koji se slavio toga dana: „Molili su da se ostvari volja Božja i da izaberu najboljega kandidata. Osim molitve, postavili su i neke objektivne kriterije po kojima će doći do najboljih kandidata: da su s Isusom is njima apostolima bili od početka Isusova javnog djelovanja i propovijedanja, od njegova krštenja na Jordanu, pa sve do uzašašća na nebo. I po tim su kriterijima došli do dvojice kandidata. Do dvojice, prema njihovim najmudrijim objektivnim ljudskim kriterijima, za koje su smatrali da bi im se moglo povjeriti apostolsku službu. A onda su ono do čega su došli na temelju molitve i svojega ljudskog prosuđivanja povjerili Bogu. Podsjeća me to na zgodu u Kani Galilejskoj kad je Isusova majka rekla apostolima i poslužiteljima: „Štogod vam rekne, učinite!” (Iv 2, 5). Važno je da mi učinimo sve što možemo i da ništa ne propustimo. Ali moramo biti svjesni da smo mi, i sve ono što činimo, samo beskorisne sluge. Mi možemo i trebamo, poput učenika i poslužitelja u Kani Galilejskoj, natočiti vodu. Ali tu vodu ne možemo pretvoriti u vino. To može samo Bog; to može samo Isus.”

Mons. Hranić obratio se zatim sestrama: “Drage sestre, vi ste odlučile točiti vodu. Molile ste da, u skladu sa svojom redovničkom karizmom, prepoznate područje svojega djelovanja u hrvatskom demokratskom društvu. Odlučile ste se za predškolski odgoj. Izdvojile ste sestre i poslale ste ih na studij u inozemstvo, uložile ste u njih te ih trajno šaljete na studij. Uz velike žrtve i odricanje, izgradile ste i novu zgradu vrtića te ju znalački opremile. Molitvom ste pretjecale i pratile svaki svoj korak. Učinile ste sve što ste najbolje mogle i znale kako biste na najbolji način pomogle roditeljima u njihovu pravu i obvezi da odgajaju i obrazuju svoju djecu, u skladu sa svojim svjetonazorom i uvjerenjima. Prihvatile ste odgovornost. Prema nekim objektivnim kriterijima, potražile ste i što je moguće kvalitetnije suradnice među kvalificiranim i čestitim odgojiteljicama – vjernicama laikinjama i zaposlile ste ih. Stvorile ste i otvorile te veliki trud i snage ulažete u svoj vrtić da bude što je moguće bolja predškolska odgojna ustanova. I time ste prihvatile veliku odgovornost i za zaposlenice, i za djecu, te ste se izložile prosudbi roditelja, stručne i druge javnosti. Hvala vam što sa svoje strane ponizno i samozatajno točite vodu. Imajte povjerenja u Boga. On vodu vašega truda i žrtve te nastojanja sveg osoblja u Vrtiću pretvara u vino izvrsna i zauzeta odgojnog rada. Nisu li bivša djeca iz vašeg Vrtića najbolje vino koje svjedoči o kvaliteti vašega rada?!”

Nadbiskup je zatim poručio svima: “Draga djeco i roditelji, i vi ste pozvani točiti vodu suradnje i podrške. Kvalitetnoga rasta i napretka nema bez osobnoga truda. Želimo li – vi dragi roditelji i djeco, svi bivši polaznici Vrtića, gradske vlasti i službe – kvalitetan i uzoran vrtić, dajmo svoj doprinos koji spada na nas i kojega samo mi možemo i trebamo dati. Točite, drage sestre, odgojiteljice i djelatnice, djeco i roditelji, vodu, a dragi Bog tu vodu već pretvara u vino. Isus nam u svojoj evanđeoskoj riječi danas svima poručuje: u Božjem naumu nema slučajnosti. Svakoga od nas on želi i bira. Ne izabraste vi mene, nego ja izabrah vas i postavih vas da idete i rod donosite i rod vaš da ostane (Iv 15, 16). Plodovi vaših odgojnih nastojanja prepoznatljivi su i oni trajno ostaju. Ostanite u mojoj ljubavi (Iv 15, 9). Ovo vam zapovijedam: da ljubite jedni druge (Iv 15, 17) …da moja radost bude u vama i da vaša radost bude potpuna (Iv 15, 11). Neka dragi Bog blagoslovi vaš Vrtić i sve vas u njemu.“

Nakon mise otvorena je u Vrtiću izložba likovnih radova pod nazivom „Montessori pedagogija i Kateheza Dobroga Pastira“, koja će trajati do 20. svibnja. Na početku je općenito o izložbi govorila s. Rahela Lacković, ravnateljica Vrtića uputivši: „Izložba ima dva dijela. Prvi dio rad je autorice s. Patricije Pavić, dok su autori drugoga dijela izložbe djeca našega Montessori vrtića.“ S. Jelica Đuzel, voditeljica Podružnice Dječjega vrtića Sunčev sjaj – Nazaret u Zagrebu, predstavila je autoricu prvoga dijela izložbe, s. Patriciju Pavić, kojoj je ovo treća samostalna izložba. Prvu svoju izložbu imala je u Beču, drugu u Podružnici našega Vrtića u Zagrebu, povodom 50. obljetnice rada Podružnice Zagreb 2021.  godine.

S. Rahela na kraju je istaknula: „Kao što izloženi umjetnički radovi s. Patricije odišu Montessori duhom, tako odišu i radovi djece koja žive, rastu i odgajaju se u našoj Montessori kući Sunčev sjaj – Nazaret.“ Zatim je predstavila teme dječjih radova pojedinih skupina u Vrtiću i proglasila izložbu otvorenom.

Slijedio je program u Dvorani Florentini koji su pripremile odgojiteljice vrtića, zajedno s djecom. Na početku je s. Rahela pozdravila sve prisutne goste: „Draga djeco, roditelji, poštovani gosti i uzvanici! Sve vas od srca pozdravljam i želim dobrodošlicu na proslavu 25. obljetnice djelovanja našega vrtića. Pozdravljam nadbiskupa Hranića i tajnika Lackovića, kao i našega župnika Lenića. Pozdravljam s. Valeriju Široki, provincijalnu poglavaricu Milosrdnih sestra Sv. Križa i njezine savjetnice: s. Nikolinu Nikolić, s. Luciju Kopić, s. Emanuelu Kvesić, s. Ivanku Mariju Vrgoč; s. Lovorku Jukić, poglavarice naših zajednica, kao i sve nam drage sestre. Drago nam je da je danas ovdje među nama, u ime gradonačelnika, gospodin Pavo Cindrić, predsjednik Gradskoga vijeća, kao i Maja Muškić, referentica za protokol i informiranje. Posebno nam je drago da su s nama ravnateljice i predstavnici prijateljskih vrtića: Dječjega vrtića Đakovo iz Đakova, Dječjega vrtića Zvrk iz Đakova, Katoličkoga dječjeg vrtića Eden iz Vinkovaca, te Podružnice našega Vrtića iz Zagreba. Dragi gosti su nam danas ovdje i svi bivši djelatnici našega vrtića, kao i bivši polaznici – naša bivša vrtićka djeca.

Osim što su animirali pjevanje za vrijeme mise, djeca su nam, zajedno sa svojim odgojiteljicama, pripremila program kojim će nam prikazati kako izgleda jedan dan u našem vrtiću.“

Nakon programa, s. Valerija Široki, provincijalna poglavarica, pozdravila je sve prisutne i  zahvalila je djelatnicama i djeci. S. Rahela zatim je pročitala čestitku s. Hijacinte Hoblaj, prve ravnateljice Vrtića te prisutnim bivšim djelatnicima i djelatnicama Vrtića uručila prigodne uspomene u obliku stalka sa svijećom, uz riječi zahvale: „A svih ovih 25 godina ne bi bilo, da nije bilo vrijednih, zauzetih i Bogom nadahnutih odgojiteljica, ravnateljica, spremačica, kućnih majstora. Danas želimo svima njima reći jedan veliki „Hvala“ za sav trud i svu ljubav uloženu u odgoj djece i rad Vrtića. Pozvali smo sve bivše djelatnike i sestre koje su radile u Vrtiću, no svi, nažalost, nisu mogli doći. Pročitati ćemo sada sva njihova imena, te molim one koji su ovdje da mi se pridruže ovdje na pozornici. Kao mali znak zahvalnosti darovat ćemo im svijećnjak s ugraviranim imenom vrtića. Hvala što ste svojim radom pomogli da svjetlo Kristovo živi u našem Vrtiću, te da ga zajedno prenosimo djeci koju je Gospodin povjeravao našemu odgoju. Sav naš rad bio je radi djece. Radi njih 740, koliko ih je tijekom 25 godina boravilo ili sada još trenutno boravi u našem Vrtiću. Pozvali smo 25 bivših montessorijanaca, te ih molim da dođu sada na pozornicu ili ovdje ispred, da ih vidimo, kako su stasali i narasli. Draga naša djeco, neka vas u životu i dalje prati Božji blagoslov i zaštita Majke Božje u čijem se mjesecu svibnju nalazimo.“ Nakon priredbe slijedio je domjenak na Ljetnoj terasi Centra Amadea.

 
 
Poveznice:
Povratak na sve vijesti
 

Najave događanja

 
Škola formacije za odgojitelj(ic)e

31. srpnja - 5. kolovoza 2022., Lužnica
Tema: Biti autentičan/na odgojitelj/ica
Voditelji: s. Danijela Anić, Josip Bošnjaković, Marinko Pehar
Prijave do: 1. srpnja 2022.
Cijena: 2.000,00 kn

Redovnički dani

Split, 16 -17. rujna 2022.
Dubrovnik, 17. rujna 2022.
Zagreb, 23-24. rujna 2022.
Rijeka, 24. rujna 2022.
Slavonski Brod, 8. listopada 2022.

Susret za medicinske sestre redovnice

Međugorje, 7. - 9. listopada 2022. godine
Tema: Posvećeni život u promjeni epohe. Vjernost i vjerodostojnost
Voditelj: fra Mario Knezović
Prijave do: 2. rujna 2022.
 

Skupština HRK

12. - 13. listopada 2022. godine u Samostanu hercegovačkih franjevaca (Avenija Gojka Šuška 2, Zagreb)

Izdavaštvo

Nedjelja Dobroga Pastira 2022.
Nedjelja Dobroga Pastira 2022.
Dar vjernosti
Dar vjernosti
Vijesti 4 (2021.)
Vijesti 4 (2021.)
Posvećeni život (2020)
Posvećeni život (2020)
Zlatni jubilej naše Konferencije
Zlatni jubilej naše Konferencije
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)

Linkovi