Vijesti - Duhovna obnova redovnica đakovačke i vinkovačke regije

 

Duhovna obnova redovnica đakovačke i vinkovačke regije

Duhovna obnova redovnica đakovačke i vinkovačke regije Autor: ika
Objavljeno: 26. 11. 2022 - 22:30

Duhovnu obnovu uz početak nove liturgijske godine redovnice đakovačke regije imale su u petak, 25. studenoga, a sutradan, 26. studenoga u prostorima vinkovačke Župe sv. Ćirila i Metoda svoju duhovnu obnovu imale su i redovnice vinkovačke regije.

I jednima i drugima predavanje „Kako će to biti? – Čuđenje žene pred Božjim planom“ održao je vinkovački župnik vlč. Mario Brkić.

Posvjestio je da duhovno se obnavljati ne znači na prvom mjestu nešto raditi, nego zastati, biti tu gdje jesi i prepustiti se Bogu koji djeluje. Istaknuo je nadalje da je važno ući u proces duhovne obnove upravo takvi kakvi jesmo i dopustiti Bogu da nas iznenadi. Zaustaviti se i misliti samo na svoj odnos s Bogom, dopuštajući Bogu da ulazi u moju nutrinu makar i kroz pukotine. Stavimo li odnos s Bogom na prvo mjesto, dopustimo li mu da uđe u naše srce, sve postaje drugačije. Bog ima načina kako ući i ne čeka da budemo savršeno spremni. Dolazi iznenada. Zar je svijet bio spreman za Isusov dolazak? Zar je Marija bila spremna, potaknuo je na promišljanje vlč. Brkić.

Nakon uvodnih misli govorio je o važnost poziva i zadatka na koji ih Bog poziva, o važnost ustrajnosti na tom putu, jer ih Bog doista treba da svjedoče njegovu prisutnost u ovome svijetu. „Dragocjeni smo mu i kad nas drugi kritiziraju i ocrnjuju, i kad ne priznaju i ne potvrđuju vrijednost onoga što radimo zbog bilo kojeg razloga. Činjenica ostaje da nas je Bog izabrao i on zna zašto“, rekao je. Tumačeći vrlo jednostavno i životno evanđeoski odlomak o Naviještenju, istaknuo je Božju novost na koju poziva: život u radosti, život bez straha i život u intimnoj povezanost s Bogom koji dolazi spasiti nas, ne od drugih, nego od grijeha.

Redovnicama je naglasio kako su svojim odazivom u redovnički stalež pokazale da doista surađuju s Božjim planom za njihov život, bez obzira na slabosti i nesavršenosti koje sami kod sebe vide. „Nakon odaziva na Božji poziv i dalje smo ostali obični ljudi, ali izabrani za posebno poslanje. Ljudima je lakše prihvatiti našu ljudskost nego li izabranost, no na nama je pridobiti ih makar i našom ljudskošću – sposobnostima i talentima kojima nas je Bog obdario, a onda im navijestiti Božju uzvišenost, ljepotu Božje istine, Božjeg kraljevstva. Kad se osjećamo slabima, nespremnima, kad čeznemo za potpunim predanjem Bogu, znajmo se prepustiti Bogu koji djeluje, jer naše zvanje Božji je dar i Božji posao“, rekao je vlč. Brkić, potaknuvši sve na ustrajnost u služenju Bogu, na jasan i autentičan život, jer makar nije bez teškoća, makar nije uvijek jednostavno, prelijepo je ustrajati u služenju Bogu, u potpunom predanju, kao što je to činila Djevica Marija.

Susreti su završili euharistijskim klanjanjem i molitvom Večernje hvale Božanskoga časoslova.

 
 
Poveznice:
Povratak na sve vijesti
 

Najave događanja

 
Studijski dani za početnu formaciju

4. listopada - 21. prosinca 2023. 

Adventska duhovna obnova

17. prosinca 2023. u 15.30 sati
Crkva BDM Majke Crkve i sv. Maksimilijana Kolbea (Tomaševa 22, Zagreb - Trnovčica)
Tema: Ususret Svetoj godini - u molitvi, pokori i djelima milosrđa
Voditeljica: s. Nela Gašpar FDC

Stručni skup za djelatnike vjerskih vrtića

2. ožujka 2024. (Vrhovec 29, Zagreb)
Tema: Suodnos duhovnosti, riječi i pokreta
Prijave do: 2. veljače 2024. 

Korizmena duhovna obnova

17. ožujka 2024. u 15.30 sati

Susret HBK i HRK

Zagreb, 5. lipnja 2024.

Redovnički dani

Split, 20. - 21. rujna 2024.
Dubrovnik, 21. rujna 2024.
Zagreb, 27. - 28. rujna 2024.
Rijeka, 28. rujna 2024.
Đakovo, 5. listopada 2024.

Skupština HRK

9. - 10. listopada 2024.

Izdavaštvo

„Ecclesiae Sponsae Imago“
„Ecclesiae Sponsae Imago“
Nedjelja Dobroga Pastira 2022.
Nedjelja Dobroga Pastira 2022.
Vijesti 2 (2022.)
Vijesti 2 (2022.)
Posvećeni život (2020)
Posvećeni život (2020)
Zlatni jubilej naše Konferencije
Zlatni jubilej naše Konferencije
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)

Linkovi