Vijesti - Dubrovnik: Održano predavanje „Rad sa ženama, žrtvama obiteljskog nasilja, u domu „Sv. Ana – Rijeka“

 

Dubrovnik: Održano predavanje „Rad sa ženama, žrtvama obiteljskog nasilja, u domu „Sv. Ana – Rijeka“

Dubrovnik: Održano predavanje „Rad sa ženama, žrtvama obiteljskog nasilja, u domu „Sv. Ana – Rijeka“ Autor: ika
Objavljeno: 26. 11. 2021 - 12:47

U povodu obilježavanja Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama Povjerenstvo za ravnopravnost spolova Dubrovačko-neretvanske županije organiziralo je predavanje pod naslovom „Rad sa ženama, žrtvama obiteljskog nasilja, u domu sv. Ana Rijeka“ koje je održala s. Benedikta Nina Krapić iz Rijeke.

Predavanju su nazočile predstavnice Caritasa Dubrovačke biskupije te Obiteljskog savjetovališta koje djeluje u njegovom sastavu. Biskupijski Caritas partner je u provedbi projekta Josipov dom, punog naziva „Osiguravanje sustava podrške za žene žrtve nasilja i žrtve nasilja u obitelji – Josipov dom“ kojim će se osigurati trajno sklonište za žene žrtve obiteljskog nasilja s područja Dubrovačko-neretvanske županije.

O najbvažnijim izazovima na koje je nužno obratiti pozornost u komunikaciji sa ženama žrtvama nasilja govorila je s. Benedikta Nina Krapić, na primjeru riječkog doma u kojem i sama radi te je sudionicima predstavila istine i zablude koje se tiču problema nasilja u partnerskim odnosima.

Govorila je o svijetu žrtava nasilja te velikoj ulozi koju djelatnici tzv. sigurne kuće imaju u njihovom kretanju „ispočetka“ pri čemu je najvažnije imati razumijevanja i biti im podrška.

Na interaktivnom predavanju bili su i članovi Povjerenstva za ravnopravnost spolova i Županijskog tima za sprječavanje i borbu protiv nasilja nad ženama Dubrovačko-neretvanske županije koji su sastavljeni od predstavnika županije, županijskih vijećnika, Centra za socijalnu skrb, Zavoda za javno zdravstvo, županijskog i općinskog suda, udruga civilnog društva, Sveučilišta u Dubrovniku i predstavnika medija.

„Iskustva Doma „Sv. Ana“ vrijedan su izvor informacija kako za privremeno sklonište za žene žrtve obiteljskog nasilja, tako i za projekt ‚Josipov dom‘ kroz koji će 2023. biti osigurano trajno sklonište za žene žrtve obiteljskog nasilja s područja Dubrovačko-neretvanske županije“, zaključila je voditeljica županijskog upravnog odjela Nina Skurić.

Predstavnice Caritasa Dubrovačke biskupije sljedećeg dana susrele su se sa s. Benediktom, pri čemu su razmijenile iskustva i savjete za djelovanje skloništa, promotivne materijale te pregledale monografiju koju je Sklonište „Sveta Ana“ izdalo povodom 30. godišnjice svojeg djelovanja.

 
 
Poveznice:
Povratak na sve vijesti
 

Najave događanja

 
Redovnički dani

Split, 16 -17. rujna 2022.
Dubrovnik, 17. rujna 2022.
Zagreb, 23-24. rujna 2022.
Rijeka, 24. rujna 2022.
Slavonski Brod, 8. listopada 2022.

Susret za medicinske sestre redovnice

Međugorje, 7. - 9. listopada 2022. godine
Tema: Posvećeni život u promjeni epohe. Vjernost i vjerodostojnost
Voditelj: fra Mario Knezović
Prijave do: 2. rujna 2022.
 

Skupština HRK

12. - 13. listopada 2022. godine u Samostanu hercegovačkih franjevaca (Avenija Gojka Šuška 2, Zagreb)

Izdavaštvo

Nedjelja Dobroga Pastira 2022.
Nedjelja Dobroga Pastira 2022.
Dar vjernosti
Dar vjernosti
Vijesti 4 (2021.)
Vijesti 4 (2021.)
Posvećeni život (2020)
Posvećeni život (2020)
Zlatni jubilej naše Konferencije
Zlatni jubilej naše Konferencije
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)

Linkovi