Vijesti - Drinske mučenice i Europski dan sjećanja na žrtve totalitarnih i autoritarnih režima

 

Drinske mučenice i Europski dan sjećanja na žrtve totalitarnih i autoritarnih režima

Drinske mučenice i Europski dan sjećanja na žrtve totalitarnih i autoritarnih režima Autor: ika
Objavljeno: 22. 08. 2021 - 10:49

Tribina u povodu Europskog dana sjećanja na žrtve totalitarnih i autoritarnih režima: fašizma, nacizma i komunizma održana je 22. kolovoza nakon večernje mise u crkvi Sv. Frane u Šibeniku.

Budući da su među nebrojenim žrtvama tih zločinačkih režima i brojni hrvatski svećenici i redovnice zadatak je upravo Crkve da govori o njima a vjernicima posvijesti koliko je zla u totalitarnim stavovima i isključivostima. Tema je ove godine bila mučeništvo pet časnih sestara Družbe kćeri Božje ljubavi, poznate pod zajedničkim nazivom Drinske mučenice prema mjestu stradanja a čija se deseta obljetnica beatifikacije obilježava ove godine.  

Družbu je 1868. u Beču osnovala Majka Franziska Lechner, a želja joj je bila da članice Družbe budu službenice i oruđe neizmjerne Božje ljubavi. Na hrvatskom govornom području sestre su prisutne od 1882., a baza im postaje Sarajevo odakle razvijaju svoje djelovanje i uspostavljaju svoje područje djelovanja u Bosni i Hrvatskoj. Ta višenacionalna Družba dobila je i svoju potvrdu svetosti upravo preko međunarodne zajednice pet sestara iz samostana „Marijin dom“ na Palama pored Sarajeva. Sestre su pretrpjele užasan teror od strane četnika koji su ih izmasakrirali i bacili u rijeku Drinu. Blaženima su proglašene 24. rujna 2011. godine u Sarajevu.

Program je ove godine održan u nedjelju 22. kolovoza u crkvi Sv. Frane nakon slavlja večernje svete mise. Sudjelovalo je sedam sestara iz Družbe kćeri Božje ljubavi, kojoj su pripadale i Drinske mučenice. Sestre i sve okupljene je pozdravio domaćin fra Ivan Bradarić koji je uveo u temu i obrazložio povod održavanja tribine. „Zlo jednako kao i dobro djeluje preko čovjeka. Sve ovisi o našem izboru i opredijeljenosti. Iako je čovjek stvoren na sliku Božju, a to znači da je pozvan živjeti uronjen u ljubav Božju, njegova sloboda ga često okrene na krivu stranu. Potrebno je prepoznati užasnu i razarajuću moć zla koje se u svijetu uselilo po čovjekovu grijehu. Ta je moć zastrašujuća kada se ujedini, a to nam najbolje potvrđuju upravo totalitarni režimi komunizma, nacizma i fašizma, kao i brojni autoritarni režimi. Svjedoci smo kako u svijetu u kojemu danas živimo nije potpuno iščezlo ovo zlo nego djeluje i danas preodjeveno doduše u neke druge nazive i ideologije“, rekao je fra Ivan.  

O mučenicama je govorila vicepostulatorica s. Ozana Krajačić, koja je opisala životni put sestara, njihovu karizmu i zauzetost u pomaganju najpotrebnijima ne radeći pri tome nikakve razlike i prioritete u nacionalnom i vjerskom smislu. Osobito su bile teške ratne godine Drugoga svjetskoga rata ali su sestre ostale nepokolebljive i bez straha nastavile svoju službu. Bez ikakvog razloga i povoda četnici su samostan sestara opljačkali i spalili a sestre su bile odvedene u Goražde gdje su, da bi sačuvale svoju čast i redovničko dostojanstvo skočile kroz prozor i jako se ozlijedile pri padu. Njihovu smrt su zapečatili razjareni četnici nanoseći im smrtonosne udarce nožem nakon čega su ih bacili u rijeku Drinu 15. prosinca 1941. Četiri sestre su četnici mučki ubili u Goraždu a s. Berchamu su strijeljali tjedan dana nakon toga. „Sestre su na najizvrsniji način posvjedočile svoje zvanje i poslanje kao i naziv Družbe postavši prave kćeri ljubavi, ljubeći Krista u svakom čovjeku“, zaključila je s. Ozana, istaknuvši kako su sestre ubijene isključivo iz mržnje kao pripadnice drugoga naroda i druge vjere, a čega su one bile potpuno svjesne prinoseći tu žrtvu iz ljubavi prema Bogu i čovjeku.

O duhovnom zvanju i o karizmi i životu sestara danas svjedočila je s. Marija Beroš. Sestre su otpjevale nekoliko pjesama u čast svojim susestrama Drinskim mučenicama. Susret je završen molitvom blaženim Drinskim mučenicama za proglašenje svetima.

 
 
Poveznice:
Povratak na sve vijesti
 

Najave događanja

 
Susret za medicinske sestre redovnice

Međugorje, 7-9. listopada 2022. 
Tema: Posvećeni život u promjeni epohe. Vjernost i vjerodostojnost
Voditelj: fra Mario Knezović OFM
Prijave do: 2. rujna 2022.
 

Redovnički dani

Slavonski Brod, 8. listopada 2022.

Skupština HRK

12. - 13. listopada 2022. godine u Samostanu hercegovačkih franjevaca (Avenija Gojka Šuška 2, Zagreb)

Škola za novakinje

Zimski semestar 2022/2023
13. listopada - 23. prosinca 2022.

Adventska duhovna obnova

11. prosinca 2022.

Susret sestara s privremenim zavjetima

Đakovo, 28-30. travnja 2023.
Tema: Sequela Christi: redovnički zavjeti
Voditelj: o. Srećko Rimac OCD

Redovnički dani

Split, 22-23. rujna 2023.
Dubrovnik, 23. rujna 2023.
Zagreb, 29-30. rujna 2023.
Rijeka, 30. rujna 2023.
Đakovo, 7. listopada 2023.

Izdavaštvo

Nedjelja Dobroga Pastira 2022.
Nedjelja Dobroga Pastira 2022.
Dar vjernosti
Dar vjernosti
Vijesti 4 (2021.)
Vijesti 4 (2021.)
Posvećeni život (2020)
Posvećeni život (2020)
Zlatni jubilej naše Konferencije
Zlatni jubilej naše Konferencije
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)

Linkovi