Vijesti - Dominikanac Jozo Čirko gostovao na Verbumovu “Susretu s autorom” u Splitu

 

Dominikanac Jozo Čirko gostovao na Verbumovu “Susretu s autorom” u Splitu

Dominikanac Jozo Čirko gostovao na Verbumovu “Susretu s autorom” u Splitu Autor: ika
Objavljeno: 27. 10. 2015 - 13:48

U Verbumovoj Knjižari sv. Frane u Splitu 27. listopada gost programa "Susret s autorom" bio je dominikanac o. Jozo Čirko, voditelj VIS-a Dominik s kojim je objavio nosače zvuka "S Bogom u glavi" i "Dominiče, dobri oče", a s kojima uoči 800. obljetnice Dominikanskog reda priprema novi dvostruki nosač zvuka. Na susretu Čirko se prisjetio svojih glazbenih početaka kada je još u rodnim Rašeljkama, malom mjestu pokraj Tomislavgrada, uzastopno tri godine pobjeđivao na školskom natjecanju "Prvi glas škole". Kako je otkrivena ta njegova sklonost i talent za glazbu u srednjoj školi pohađao je klavir, a sam je naučio svirati gitaru koju je kasnije i u VIS-u Dominik dugo svirao, prije nego li je prepustio mjesto mlađim generacijama.

Rođen je u Rašeljkama 1973. godine, odakle odlazi na studij teologije i na trećoj godini studija odlučuje se za svećenički poziv i pristupanje Dominikanskom redu. Njegov interes za glazbu osobito je došao do izražaja u daljnjem njegovu radu, kako na zagrebačkoj Peščenici, gdje je pri župi osnovao vokalni sastav Osvit koji i danas djeluje, tako osobito u petnaest godina djelovanja u crkvi i samostanu Sv. Dominika u Splitu gdje sve ove godine vodi i koordinira župski zbor, VIS Dominik za mlade te VIS Gospine Ruže za ministrante, što zajedno uključuje četrdesetak aktivnih župljana. Taj vid pastorala na osobit način dotiče i oblikuje mlade koji se u crkvi i samostanu osjećaju kao kod kuće, a što je primarno splitskim dominikancima, istaknuo je Čirko. Zanimljivo je i da je VIS Dominik zahvaljujući neumornom radu kako voditelja Čirka, tako i članova, osim uspješnih albuma ostvario i niz gostovanja u inozemstvu poput onoga u Chicagu, Njemačkoj, Francuskoj, Makedoniji, Albaniji. Njihov najuspjeliji projekt dosad svakako je objava nosača zvuka "Dominiče, dobri oče" u suradnji sa splitskim zvijezdama poput Olivera Dragojevića, Dražena Zečića, Meri Cetinić, Giuliana, Zorice Kondže, grupe VIVA, Dalmatina, VIS-a Dominik, Doris Dragović i Marijana Bana. Ovaj je nosač zvuka objavljen u nakladi od 5000 primjeraka i gotovo je rasprodan. Objavljen prigodom 40 godina djelovanja VIS-a Dominik, potvrda je važnosti ustrajnog djelovanja na ovome polju, o čemu svjedoči i niz mladih koji su prošli kroz taj sastav i koji premda više ne sudjeluju u njegovu radu, rado prate sva nova događanja. 

Osim po radu s mladima, ovaj je dominikanac poznat i po velikom entuzijazmu, energičnosti i nesebičnosti zahvaljujući kojima već 15 godina radi i s velikim brojem ljudi u potrebi, siromašnima, beskućnicima i ovisnicima, pomažući im na različite načine u procesu rehabilitacije, na duhovnoj i materijalnoj osnovi. Taj interes prema potrebitima, osobito onima koji su na marginama društva otkrio je rano. Za vrijeme studija pokušavajući proniknuti u razloge života na rubu i mogućnostima pružanja pomoći takvima, tražio je odgovore najprije među vršnjacima, u skupinama poput skinheadsa, punkera, pristupajući im iskreno u razgovoru i družeći se s njima. Osjetljivost za rubne teme dovela ga je do toga da se temom utjecaja droga na psihofizičko zdravlje pozabavi u okviru diplomskog rada, a po završetku studija, podržavajući ga u brizi za potrebite, provincijal ga je uputio na godinu dana u Madrid gdje dominikanci imaju kuću za prihvat i rehabilitaciju beskućnika. Po povratku u Hrvatsku poslan je na službu u splitsku župu sv. Dominika u samom središtu grada gdje susret s potrebitima – beskućnicima, ovisnicima o drogi te kocki i klađenju – postaje dio svakodnevice. Razlog je to što se o. Jozu Čirka gotovo svakodnevno može vidjeti u obilasku kolodvora i drugih mjesta gdje su potrebiti. To je jedan od razloga zašto je u Splitu poznat kao "dobri duh" koji neće proći pokraj onih od kojih je većina okrenula glavu zbog straha, srama, prezira itd. Na "Susretu s autorom", kojim je moderirala Jelena Hrgović, Čirko je istaknuo da je kao kod beskućnika tako i kod ostalih zajednička jedna stvar – svi su potrebni drugoga, bližnjega, zato ga se često može sresti u neformalnim razgovorima i druženjima s različitim ljudima koji su u potrebi. I kako je Čirko istaknuo: "Ljudska duša je kao balon, ako se ne ispuše u jednom trenutku će jednostavno puknuti". Zato je svakome čovjeku potreban drugi, bližnji, kojemu može povjeriti ono što ga tišti. 

Čirko je jedan od protagonista dominikanskog projekta "Evanđelje na djelu" kojim se ostvaruje pomoć potrebitima, što uključuje materijalnu, ali i duhovnu pomoć. 

Govoreći o problemu ovisnosti, istaknuo je kako njegovo iskustvo rada s ovisnicima pokazuje kako se gorim problemom pokazuje ovisnost o kocki i klađenju, nego ovisnost o drogama, jer je ovisnik o drogi uglavnom svjestan svoje ovisnosti, dok je ovisnik o kocki teško ili nikako ne priznaje. Upravo stoga potrebno je govoriti o problemu ovisnosti o kocki i klađenju kako bi se osvijestilo koliko je to velik problem i koliko može biti razoran za pojedinca, ali i cijele obitelji. 

Ustrajnost i entuzijazam ovoga neumornoga dominikanca kako u radu s mladima, tako posebno s beskućnicima i ovisnicima nesumnjivo pokazuje kako je to težak put, ali vrijedan nasljedovanja jer u drugome ponajprije vidi čovjeka.

 
 
Poveznice:
Povratak na sve vijesti
 

Najave događanja

 
Studijski dani za početnu formaciju

Zimski semestar 2022/2023
13. listopada - 23. prosinca 2022.

Adventska duhovna obnova

11. prosinca 2022. u 15.30. sati, Samostan hercegovačkih franjevaca (Avenija Gojka Šuška 2, Zagreb)
Tema: Djelo milosrđa - uvredu oprostiti
Voditeljica: s. Krista Mijatović SCSC

Dan posvećenog života

2. veljače 2023., Bazilika sv. Antuna Padovanskog u 19.00 sati (Sveti Duh 31, Zagreb)

Vijećanje redovničkih odgojitelja

23. - 25. veljače 2023., Ludbreg 
Tema: Radost i nada u posvećenom životu
Voditelji: Taras Barščevski, Maja Jakšić
Prijave do: 23. siječnja 2023. 

Stručni skup za djelatnike vjerskih vrtića

1. ožujka 2023., Samostan hercegovačkih franjevaca (Avenija Gojka Šuška 2, Zagreb)
Tema: Suradnja kao put jačanja zajedništva - življena vjera u svakodnevici

Korizmena duhovna obnova

26. ožujka 2023. u 15.30 sati, Crkva sv. Leopolda Mandića (Ulica sv. Leopolda Mandića 41, Zagreb)
Tema: Ispit savjesti
Voditelj: fra Slaven Brekalo OFM

Škola formacije za odgojitelj(ic)e

10. - 14. travnja 2023., Marijin dvor (Lužnički odvojak 3, Zaprešić)
Tema: Biti autentičan/na odgojitelj/ica
Voditelji: s. Danijela Anić ASC, Josip Bošnjaković, Marinko Pehar
Prijave do: 31. ožujka 2023.
Cijena: 2.000,00 kn (€ 270)

Susret provincijalnih poglavarica

21. - 23. travnja 2023., Marijin dvor (Lužnički odvojak 3, Zaprešić)
Voditelj: o. Jeronim Adam Marin 

Susret sestara s privremenim zavjetima

28. - 30. travnja 2023., Samostan Milosrdnih sestara sv. Križa (Kralja Tomislava 22, Đakovo)
Tema: Sequela Christi: redovnički zavjeti
Voditelj: o. Srećko Rimac OCD
Prijave do: 28. ožujka 2023.

Susret sestara koje vrše poslanje unutar samostana

26. - 28. svibnja 2023. 
Marijin dvor (Lužnički odvojak 3, Zaprešić)
Tema: Božji spasenjski dolazak i čovjekovo "danas"
Voditeljica: s. Silvana Fužinato SCJ

Susret HBK i HRK

1. lipnja 2023. u sjedištu HBK (Ksaverska cesta 12a, Zagreb)

Hodočašće vrtića Zagrebačke metropolije

 3. lipnja 2023., Marija Bistrica

Redovnički dani

Split, 22-23. rujna 2023.
Dubrovnik, 23. rujna 2023.
Zagreb, 29-30. rujna 2023.
Rijeka, 30. rujna 2023.
Đakovo, 7. listopada 2023.

Izborna skupština HRK

11. - 12. listopada 2023., Samostan hercegovačkih franjevaca (Avenija Gojka Šuška 2, Zagreb)

Izdavaštvo

Nedjelja Dobroga Pastira 2022.
Nedjelja Dobroga Pastira 2022.
Dar vjernosti
Dar vjernosti
Vijesti 1 (2022.)
Vijesti 1 (2022.)
Posvećeni život (2020)
Posvećeni život (2020)
Zlatni jubilej naše Konferencije
Zlatni jubilej naše Konferencije
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)

Linkovi