Vijesti - Desetljeće izložbenoga projekta „Hrvatski sveci i blaženici u našem narodu“ kod bl. Augustina Kažoti

 

Desetljeće izložbenoga projekta „Hrvatski sveci i blaženici u našem narodu“ kod bl. Augustina Kažoti

Desetljeće izložbenoga projekta „Hrvatski sveci i blaženici u našem narodu“ kod bl. Augustina Kažoti Autor: ika
Objavljeno: 18. 02. 2022 - 23:20

U multimedijalnoj dvorani „Fr. Dominik Barač, OP“ dominikanskoga samostanskog i župnog kompleksa najstarijega hrvatskog blaženika Augustina Kažotića na zagrebačkoj Peščenici u petak 18. veljače otvorena je izložba „Hrvatski sveci i blaženici u našem narodu“ splitske slikarice i kiparice Karin Grenc.

U programu su uz autoricu i likovnog kritičara Stanka Špoljarića te uz glazbeni nastup grupe „Rim“ sudjelovali uime domaćina superior samostana fr. Dominik Kristijan Gerbic s fr. Nikolom Miočem, te nositelji izložbenoga projekta koji putuje po Hrvatskoj rektor Nacionalnoga svetišta sv. Josipa iz Karlovca mons. Antun Sente ml. i predsjednica Udruge za promicanje znamenitih Križevčana „Dr. Stjepan Kranjčić“ Tanja Baran. Ona je i vodila program istaknuvši da tom izložbom Nacionalno svetište sv. Josipa i Udruga „Dr. Stjepan Kranjčić“ daju još jedan svoj doprinos nastojanjima za proglašenje svetim Augustina Kažotića te otvaranje kauze za fr. Dominika Barača. Nakon Peščenice izložba Karin Grenc u ožujku će biti postavljena na Hrvatskom katoličkom sveučilištu u Zagrebu, a novi izložbeni ciklus „Hrvatski sveci i blaženici u našem narodu“, koji priprema zadarska akademska slikarica Iris Mihatov Miočić, započet će na otvorenju 14. Dana hrvatskih svetaca i blaženika 26. svibnja 2022. u Križevcima.

Otvorenjem izložbe Karin Grenc obilježeno je cijelo desetljeće kako izložba „Hrvatski sveci i blaženici u našem narodu“ dolazi k bl. Kažotiću i dominikancima na Peščenicu. Izložbom, naime, koju svake godine oblikuje drugi hrvatski sakralni slikar ili kipar, svih trinaest godina postojanja započinju Dani hrvatskih svetaca i blaženika u Križevcima. Ta se izložba, u suradnji Križevčana s nositeljem projekta Galerijom „Laudato“ prvih godina postavljala samo na manifestaciji u Križevcima te u galeriji „Laudato“ u Zagrebu, a od 5. Dana hrvatskih svetaca i blaženika 2013., koji su bili obilježni izložbom Maje Vidović, izložba se postavlja i na Peščenici. Tadašnji dominikanski provincijal, a današnji peščenički prior fr. Anto Gavrić predložio je da se izložba otvara na blagdan zaštitnika umjetnika dominikanca Beata Angelica 18. veljače, i s tom se tradicijom nastavilo cijelo desetljeće, bez obzira na to što je nositelj izložbe u međuvremenu postalo Nacionalno svetište sv. Josipa iz Karlovca, a i promijenile su se redovničke postave u Hrvatskoj dominikanskoj provinciji i samostanu bl. Augustina Kažotića.

Izložba se nakon Peščenice 2013. počela postavljati u drugim hrvatskim sredinama, pozivi dolaze sa svih strana pa umjetnički prikazi hrvatskih duhovnih velikana danas gostuju na petnaestak hrvatskih i bosanskohercegovačkih adresa. Projekt je prerastao u trajan izložbeni niz i najveći likovni poduhvat koji je u suvremenosti iznjedren iz suradnje laika i klerika Katoličke Crkve u Hrvatskoj, a sa željom boljeg poznavanja i intenzivnijeg štovanja hrvatskih svetaca i blaženika. Projekt prati bogat katalog izložbe, a odnedavno i knjižica „Hrvatski sveci i blaženici – životopisi, molitve, likovni prikazi“ urednice Tanje Baran.

 
 
Poveznice:
Povratak na sve vijesti
 

Najave događanja

 
Susret HBK i HRK

2. lipnja 2023. u sjedištu HBK (Ksaverska cesta 12a, Zagreb)

Hodočašće vrtića Zagrebačke metropolije

 3. lipnja 2023., Marija Bistrica

Redovnički dani

Tema: Duhovnost pustinje za obnovu Bogu posvećenog života
Split
, 22-23. rujna 2023.
Dubrovnik, 23. rujna 2023.
Zagreb, 29-30. rujna 2023.
Rijeka, 30. rujna 2023.
Đakovo, 7. listopada 2023.

Seminar za medicinske sestre redovnice

6. - 8. listopada 2023., Duhovni centar Gospe Karmelske (Šetalište Dražica 2, Krk)

Izborna skupština HRK

11. - 12. listopada 2023., Samostan hercegovačkih franjevaca (Avenija Gojka Šuška 2, Zagreb)

Izdavaštvo

Nedjelja Dobroga Pastira 2022.
Nedjelja Dobroga Pastira 2022.
Dar vjernosti
Dar vjernosti
Vijesti 1 (2022.)
Vijesti 1 (2022.)
Posvećeni život (2020)
Posvećeni život (2020)
Zlatni jubilej naše Konferencije
Zlatni jubilej naše Konferencije
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)

Linkovi