Vijesti - Desetljeće izložbenoga projekta „Hrvatski sveci i blaženici u našem narodu“ kod bl. Augustina Kažoti

 

Desetljeće izložbenoga projekta „Hrvatski sveci i blaženici u našem narodu“ kod bl. Augustina Kažoti

Desetljeće izložbenoga projekta „Hrvatski sveci i blaženici u našem narodu“ kod bl. Augustina Kažoti Autor: ika
Objavljeno: 18. 02. 2022 - 23:20

U multimedijalnoj dvorani „Fr. Dominik Barač, OP“ dominikanskoga samostanskog i župnog kompleksa najstarijega hrvatskog blaženika Augustina Kažotića na zagrebačkoj Peščenici u petak 18. veljače otvorena je izložba „Hrvatski sveci i blaženici u našem narodu“ splitske slikarice i kiparice Karin Grenc.

U programu su uz autoricu i likovnog kritičara Stanka Špoljarića te uz glazbeni nastup grupe „Rim“ sudjelovali uime domaćina superior samostana fr. Dominik Kristijan Gerbic s fr. Nikolom Miočem, te nositelji izložbenoga projekta koji putuje po Hrvatskoj rektor Nacionalnoga svetišta sv. Josipa iz Karlovca mons. Antun Sente ml. i predsjednica Udruge za promicanje znamenitih Križevčana „Dr. Stjepan Kranjčić“ Tanja Baran. Ona je i vodila program istaknuvši da tom izložbom Nacionalno svetište sv. Josipa i Udruga „Dr. Stjepan Kranjčić“ daju još jedan svoj doprinos nastojanjima za proglašenje svetim Augustina Kažotića te otvaranje kauze za fr. Dominika Barača. Nakon Peščenice izložba Karin Grenc u ožujku će biti postavljena na Hrvatskom katoličkom sveučilištu u Zagrebu, a novi izložbeni ciklus „Hrvatski sveci i blaženici u našem narodu“, koji priprema zadarska akademska slikarica Iris Mihatov Miočić, započet će na otvorenju 14. Dana hrvatskih svetaca i blaženika 26. svibnja 2022. u Križevcima.

Otvorenjem izložbe Karin Grenc obilježeno je cijelo desetljeće kako izložba „Hrvatski sveci i blaženici u našem narodu“ dolazi k bl. Kažotiću i dominikancima na Peščenicu. Izložbom, naime, koju svake godine oblikuje drugi hrvatski sakralni slikar ili kipar, svih trinaest godina postojanja započinju Dani hrvatskih svetaca i blaženika u Križevcima. Ta se izložba, u suradnji Križevčana s nositeljem projekta Galerijom „Laudato“ prvih godina postavljala samo na manifestaciji u Križevcima te u galeriji „Laudato“ u Zagrebu, a od 5. Dana hrvatskih svetaca i blaženika 2013., koji su bili obilježni izložbom Maje Vidović, izložba se postavlja i na Peščenici. Tadašnji dominikanski provincijal, a današnji peščenički prior fr. Anto Gavrić predložio je da se izložba otvara na blagdan zaštitnika umjetnika dominikanca Beata Angelica 18. veljače, i s tom se tradicijom nastavilo cijelo desetljeće, bez obzira na to što je nositelj izložbe u međuvremenu postalo Nacionalno svetište sv. Josipa iz Karlovca, a i promijenile su se redovničke postave u Hrvatskoj dominikanskoj provinciji i samostanu bl. Augustina Kažotića.

Izložba se nakon Peščenice 2013. počela postavljati u drugim hrvatskim sredinama, pozivi dolaze sa svih strana pa umjetnički prikazi hrvatskih duhovnih velikana danas gostuju na petnaestak hrvatskih i bosanskohercegovačkih adresa. Projekt je prerastao u trajan izložbeni niz i najveći likovni poduhvat koji je u suvremenosti iznjedren iz suradnje laika i klerika Katoličke Crkve u Hrvatskoj, a sa željom boljeg poznavanja i intenzivnijeg štovanja hrvatskih svetaca i blaženika. Projekt prati bogat katalog izložbe, a odnedavno i knjižica „Hrvatski sveci i blaženici – životopisi, molitve, likovni prikazi“ urednice Tanje Baran.

 
 
Poveznice:
Povratak na sve vijesti
 

Najave događanja

 
Studijski dani za početnu formaciju

28. veljače - 23. svibnja 2024.

Studijsko-rekreativni dan za redovničke pripravnice

Krk, 23. svibnja 2024.
Prijave do: 23. travnja 2024.

Stručni skup za više redovničke poglavarice

4. - 5. lipnja 2024. (Zagreb, Slavoljuba Bulvana 4)
Tema: Posvećeni život pred izazovima zlostavljanja
Voditelji: s. Dijana Mihalj MVZ, don Đuliano Trdić i don Tomislav Kutleša
Prijave do: 4. svibnja 2024. 

Susret HBK i HRK

Zagreb, 5. lipnja 2024.

Susret poglavarica mjesnih zajednica

7. - 9. lipnja 2024. (Livno - BiH, Savezne Republike Njemačke 5)
Tema: Autoritet u Kristovu duhu
Voditelj: p. Mirko Nikolić SJ
Prijave do: 7. svibnja 2024.

Redovnički dani

Split, 20. - 21. rujna 2024.
Dubrovnik, 21. rujna 2024.
Zagreb, 27. - 28. rujna 2024.
Rijeka, 5. listopada 2024.
Đakovo, 5. listopada 2024.
Tema: Ususret Svetoj godini: pomireni s Bogom i međusobno

Skupština HRK

9. - 10. listopada 2024.

Seminar za medicinske sestre redovnice

Đakovo, 11. - 13. listopada 2024.
Tema: Ususret Svetoj godini - u molitvi, pokori i djelima milosrđa
Voditelj: br. Jakov od Križa (Milić) OCD
Prijave do: 11. rujna 2024.

Izdavaštvo

„Ecclesiae Sponsae Imago“
„Ecclesiae Sponsae Imago“
Nedjelja Dobroga Pastira 2022.
Nedjelja Dobroga Pastira 2022.
Vijesti 4 (2023.)
Vijesti 4 (2023.)
Posvećeni život (2020)
Posvećeni život (2020)
Zlatni jubilej naše Konferencije
Zlatni jubilej naše Konferencije
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)

Linkovi