Vijesti - Deseta obljetnica škole za novakinje

 

Deseta obljetnica škole za novakinje

Objavljeno: 27. 01. 2004 - 22:05

Na poziv Hrvatske Unije viših redovničkih poglavarica, povodom desete obljetnice osnivanja Škole za novakinje, u crkvi sv. Vinka Paulskog kod sestara Milosrdnica u Frankopanskoj ulici u Zagrebu, služena je misa zahvalnica. Sveta misa je započela u 16 sati, a predvodio ju je kardinal Josip Bozanić.

U propovijedi kardinal Bozanić istaknuo je da je svijet potreban svjedočenja, ali svjedočenja koje je donio Isus Krist po Evanđelju. "Vi ste u školi Isusa Krista, u školi Njegova Evanđelja, u školi, u kojoj želite produbiti svoju vjeru i svoje znanje i svoje poslanje u Crkvi", rekao je kardinal i dodao: "To je itekako potrebno u ovom svijetu, jer smo pozvani da suvremenim jezikom i kulturom, kojom se izražava ovaj svijet, i mi objasnimo svoje znanje i svoje poslanje u Crkvi i u svijetu." Kazao je i da su svi kršćani pozvani na svetost, a redovnice da žive život mjesne i konkretne Crkve tamo gdje se nalaze i gdje djeluju. Na sv. misi nazočile su vrhovne voditeljice i provincijalne poglavarice različitih Družbi, naše učiteljice novicijata i sestre koje su pohađale školu za novakinje. To svečano Euharistijsko slavlje uljepšale su svojim pjevanjem novakinje sestara Milosrdnica.

Kako slavlja ne završavaju tako brzo, tako je bilo i s ovim. Bogati program, koji je slijedio nakon Euharistijskog slavlja, održan je u sportskoj dvorani sestara Milosrdnica, na kojemu je sudjelovao i kardinal.

Program je započeo pozdravom č. M. M. Blage Bučunga i s. M. Emile Barbarić predsjednice HUVRP. Sestre novakinje svih Družbi su otpjevale "Himnu novakinja", koju je napisala i uglazbila s. Tihana Strancarić SMI. Uslijedilo je izvješće s. M. Leticie Marić o radu škole za sestre novakinje od 1994. do danas, uz prezentaciju.

Šećer za kraj bila je "Salve Regina", koreografija sestara novakinja i pjesma "Krist na žalu". Ni tu još nije bio kraj, jer je uslijedio domjenak, kojeg su priredile sve redovničke zajednice grada Zagreba, zajedničko druženje, upoznavanje, igra, pjesma, šala…

Kroz ovaj susret više smo upoznale druge redovničke zajednice i međusobno podijelile različita iskustva.

Pozdravni govor s. M. Emile Barbarić, predsjednice HUVRP

U nizu većih i manjih obljetnica koje u posljednje vrijeme radosno i zahvalno slavimo, dospjeli smo i do jedne mlade ali nama vrlo drage obljetnice koju slavimo zahvalna i ponosna srca: Desetu obljetnicu škole za novakinje!

Mlada škola, namijenjena mladim i poletnim sestrama, ali korijeni duboki čiji će plodovi dozrijevati kako sad tako i u dalekoj budućnosti. Iskustvo je već pokazalo da je imalo smisla zakoračiti u ovaj smjeli plan ostvarenja škole namijenjena isključivo redovničkim novakinjama, pripravnicima u raznim družbama diljem Hrvatske. Tako se već u raznolikosti redovničkih karizmi i poslanja, na jedinstvu istih korijena oblikuje duh poslanja u našoj Crkvi i našoj Domovini. HUVRP odavna je imala viziju takve škole, a njezino je ostvarenje uslijedilo u teškim danima domovinskoga rata, u naoko nimalo povoljnom vremenu, ali Bog koji i po neravnim crtama ravno piše odabrao je pravi trenutak. Bio je to znak da redovništvo živi od nade ili kako zgodno prof. Ivan Golub zapisa: "redovnice su spomenici budućnosti".

Tadašnja predsjednica Unije, s. M. Goreti Krznar i voditeljica odgojne Komisije, s. M. Slavka Sente, potaknule su ostvarenje ovoga projekta, a više su ga poglavarice s puno razumijevanja prihvatile i podržale. Institut za teološku kulturu laika, koji je tada djelovao na Kaptolu 31, ustupio je svoje prostorije, pa ih je blagopokojni kardinal dr. Franjo Kuharić 19. siječnja 1994. godine blagoslovio i otvorio za rad Škole za novakinje.

Pedesetak profesora naših teoloških i drugih učilišta velikodušno se, unatoč brojnim obvezama, uključilo u rad Škole za novakinje, tako da su novakinje gotovo iz cijele Hrvatske na jednom mjestu mogle stjecati znanje i upijati dugogodišnje iskustvo praktičnoga življenja teoloških istina, a predavači, posebno redovnici, bili su i prikladni sugovornici za iskustvo redovničkoga života. I to je jedna od bitnih okosnica ove škole, o čijoj će nam desetogodišnjoj povijesti i programu podrobnije reći s. M. Leticija Marić.

Ovom prigodom svim profesorima, kao i svima koji su se zalagali za ostvarenje i održanje ovoga projekta, u ime HUVRP od srca zahvaljujem. Ova je škola očit primjer da se uz dobru volju, nužno jedinstvo i uporan rad, mogu ostvariti mnogi vrijedni projekti i zaživjeti i živjeti kao bitne sastavnice izgradnje pojedinaca, redovničkih i vjerničkih zajednice kao i društva u cjelini. Duboko sam uvjerena da su sve sestre koje su se školovale u ovoj školi stekle ne samo znanje nego i osvjedočenje po kojemu će moći odgovornije i zauzetije, s jednom novom zrelošću, svjedočiti poruku spasenja u svome apostolskom poslanju.

Stoga, drage sestre novakinje, polaznice ove škole, od srca vam čestitam i radujem se s vama. Neka vas dubina teološke misli zahvati i oduševi onim žarom koji će uvijek iznova u vama ražarivati plamen Božje ljubavi i osvjetljavati vaš svagdan i sve njegove izazove. Neka vas Duh Božji vodi i daje da se naučena teologija pretače u život i postaje potka njegova tkanja.

Svima koji su se založili za ovaj projekt od srca hvala, a one koji su nam već prethodili u vječnosti neka Gospodin obdari vječnim mirom da nas zagovaraju pred licem Svevišnjega.

Osobito hvala sestrama Milosrdnicama koje su Školu, dok je bila u selilaštvu, jedan lijepi period velikodušno udomljavale, a danas su nam svoje prostore otvorile i za slavlje.

Svima vama, dragi sudionici ove proslave i uvaženi gosti, od srca čestitam 10. obljetnicu škole i želim da se uvijek radujemo pomacima u vjeri, nadi i ljubavi.

 
 
Poveznice:
Povratak na sve vijesti
 

Najave događanja

 
Vijećanje redovničkih odgojitelja

23. - 25. veljače 2023., Ludbreg 
Tema: Radost i nada u posvećenom životu
Voditelji: Taras Barščevski, Maja Jakšić
Prijave do: 23. siječnja 2023. 

Stručni skup za djelatnike vjerskih vrtića

11. ožujka 2023., Samostan hercegovačkih franjevaca (Avenija Gojka Šuška 2, Zagreb)
Tema: Suradnja kao put jačanja zajedništva - življena vjera u svakodnevici

Korizmena duhovna obnova

26. ožujka 2023. u 15.30 sati, Crkva sv. Leopolda Mandića (Ulica sv. Leopolda Mandića 41, Zagreb)
Tema: Ispit savjesti
Voditelj: fra Slaven Brekalo OFM

Škola formacije za odgojitelj(ic)e

10. - 14. travnja 2023., Marijin dvor (Lužnički odvojak 3, Zaprešić)
Tema: Biti autentičan/na odgojitelj/ica
Voditelji: s. Danijela Anić ASC, Josip Bošnjaković, Marinko Pehar
Prijave do: 31. ožujka 2023.
Cijena: 2.000,00 kn (€ 270)

Susret provincijalnih poglavarica

21. - 23. travnja 2023., Marijin dvor (Lužnički odvojak 3, Zaprešić)
Voditelj: o. Jeronim Adam Marin 

Susret sestara s privremenim zavjetima

28. - 30. travnja 2023., Samostan Milosrdnih sestara sv. Križa (Kralja Tomislava 22, Đakovo)
Tema: Sequela Christi: redovnički zavjeti
Voditelj: o. Srećko Rimac OCD
Prijave do: 28. ožujka 2023.

Susret sestara koje vrše poslanje unutar samostana

26. - 28. svibnja 2023. 
Marijin dvor (Lužnički odvojak 3, Zaprešić)
Tema: Božji spasenjski dolazak i čovjekovo "danas"
Voditeljica: s. Silvana Fužinato SCJ

Susret HBK i HRK

1. lipnja 2023. u sjedištu HBK (Ksaverska cesta 12a, Zagreb)

Hodočašće vrtića Zagrebačke metropolije

 3. lipnja 2023., Marija Bistrica

Redovnički dani

Split, 22-23. rujna 2023.
Dubrovnik, 23. rujna 2023.
Zagreb, 29-30. rujna 2023.
Rijeka, 30. rujna 2023.
Đakovo, 7. listopada 2023.

Seminar za medicinske sestre redovnice

6. - 8. listopada 2023., Duhovni centar Gospe Karmelske (Šetalište Dražica 2, Krk)

Izborna skupština HRK

11. - 12. listopada 2023., Samostan hercegovačkih franjevaca (Avenija Gojka Šuška 2, Zagreb)

Izdavaštvo

Nedjelja Dobroga Pastira 2022.
Nedjelja Dobroga Pastira 2022.
Dar vjernosti
Dar vjernosti
Vijesti 1 (2022.)
Vijesti 1 (2022.)
Posvećeni život (2020)
Posvećeni život (2020)
Zlatni jubilej naše Konferencije
Zlatni jubilej naše Konferencije
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)

Linkovi