Vijesti - Dan Majke Marije Krucifikse Kozulić

 

Dan Majke Marije Krucifikse Kozulić

Dan Majke Marije Krucifikse Kozulić Objavljeno: 29. 12. 2014 - 22:23

U samostanskoj kapeli Družbe sestara Presvetog Srca Isusova na Pomeriju u Rijeci u ponedjeljak 29. prosinca obilježen je Dan Majke Marije Krucifikse Kozulić. Misno slavlje predvodio je fra Zlatko Šafarić. Na misi su sudjelovali volonteri Socijalne samoposluge, članovi Franjevačkoga svjetovnog reda kojima je Riječka Majka suzaštitnica, a fra Zlatko duhovnik.

Euharistija znači "zahvala" te smo Bogu zahvalni za primjer, poticaj i zagovor službenice Božje Marije Krucifikse Kozulić, rekao je na početku propovjednik. Bogu trebamo biti zahvalni za ljude koji su čuli Božji poziv da činimo dobro. Vi ste se uključili u rad sa siromašnima. To je najljepši i najdublji poziv koji nam je Isus dao u evanđelju, poručio je volonterima.

"Ti ljudi pomažu fizički, ali potrebitima daju i riječ utjehe, osmjeh i susretljivost. Ustrajni su u dobru i važno je zahvaliti tim ljudima u kući koja je izvor službe prema potrebitima u ovom gradu." Članovi Franjevačkoga svjetovnog reda osjetili su potrebu društva i angažirali su se, ne samo u vjeri, nego i osjećaju prema čovjeku, rekao je propovjednik.

Karizma Marije Krucifikse Kozulić i ideje koje počivaju na evanđelju, proširile su se u ovom gradu. Stoga je potrebno moliti za više onih kojima će ona biti uzor u pomaganju potrebitima, a sve na veću slavu Božju i na korist grada u kojemu živimo, zaključio je fra Zlatko.

Riječka Majka i sama je bila franjevačka trećoredica i usrdno se brinula za siromahe u Rijeci što je i poslanje volontera Socijalne samoposluge "Kruh sv. Elizabete". Sudjelujući na misama kod sestara Presvetog Srca Isusova na Pomeriju i slušajući o životu i nastojanjima Majke koja je i sama često bila pritisnuta materijalnim nedaćama, povjerili smo Socijalnu samoposlugu njezinu zagovoru, rekli su volonteri. Tim povodom s crticama iz života utemeljiteljice Družbe govorila je postulatorica kauze s. Dobroslava Mlakić.

Svakog 29. u mjesecu je Dan Majke Marije Krucifikse Kozulić u svim našim zajednicama, a na to potičemo i sve vjernike. To je dan spomena na njezino preminuće, kada posebno molimo za njezino proglašenje blaženom i na sve nakane i potrebe svih njezinih štovatelja te onih koji se posebno preporučamo. Riječka Majka je deset godina djelovala u Trstu, kao aktivna trećoredica Udruge Kćeri presvetog Srca Isusova koju je osnovao kapucin fra Arkanđeo iz Camerina. U Trstu je donijela odluku: "Služit ću Gospodinu dovijeka, ali u siromašnima. Slijedit ću Isusa i na Kalvariji", rekla je s. Dobroslava.

Službenica Božja Marija Krucifiksa Kozulić od 1889. je nastavila s pastoralnim, karitativno-socijalnim i odgojnim radom u Rijeci kao laikinja i ravnateljica riječkoga ogranka Udruge. Godine 1895. osnovala je karitativnu ustanovu "Zavod Presvetog Srca Isusova za siromašnu djecu i mladež" u kojem je otvorila sirotište, dječji vrtić, radionice ručnoga rada i oratorij.

U Rijeci danas djeluju Dječji vrtić "Mima", Ženski učenički dom Marije Krucifikse Kozulić, Družba i samostan sestara Presvetog Srca Isusova te Postulatura. Vi djelujete u ovom gradu u kojem je Majka Marija Krucifiksa bila začetnica Caritasa, brige za siromašne svake vrsti. Hvala vam što ste ju s pravom odabrali za svoju drugu zaštitnicu, u kojoj itekako možete naći uzor za svoj život i djelovanje, zaključila je s. Dobroslava. (ika)

 
 
Poveznice:
Povratak na sve vijesti
 

Najave događanja

 
Susret za medicinske sestre redovnice

Međugorje, 7-9. listopada 2022. 
Tema: Posvećeni život u promjeni epohe. Vjernost i vjerodostojnost
Voditelj: fra Mario Knezović OFM
Prijave do: 2. rujna 2022.
 

Redovnički dani

Slavonski Brod, 8. listopada 2022.

Skupština HRK

12. - 13. listopada 2022. godine u Samostanu hercegovačkih franjevaca (Avenija Gojka Šuška 2, Zagreb)

Škola za novakinje

Zimski semestar 2022/2023
13. listopada - 23. prosinca 2022.

Adventska duhovna obnova

11. prosinca 2022.

Susret sestara s privremenim zavjetima

Đakovo, 28-30. travnja 2023.
Tema: Sequela Christi: redovnički zavjeti
Voditelj: o. Srećko Rimac OCD

Redovnički dani

Split, 22-23. rujna 2023.
Dubrovnik, 23. rujna 2023.
Zagreb, 29-30. rujna 2023.
Rijeka, 30. rujna 2023.
Đakovo, 7. listopada 2023.

Izdavaštvo

Nedjelja Dobroga Pastira 2022.
Nedjelja Dobroga Pastira 2022.
Dar vjernosti
Dar vjernosti
Vijesti 4 (2021.)
Vijesti 4 (2021.)
Posvećeni život (2020)
Posvećeni život (2020)
Zlatni jubilej naše Konferencije
Zlatni jubilej naše Konferencije
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)

Linkovi