Vijesti - Dan Hrvatske karmelske provincije

 

Dan Hrvatske karmelske provincije

Dan Hrvatske karmelske provincije Objavljeno: 19. 03. 2013 - 10:19

Hrvatski karmelićani svečano su 19. ožujka proslavili svetkovinu sv. Josipa, zaštitnika svoje provincije. Koncelebriranu euharistiju u sjedištu provincije u zagrebačkim Remetama predvodio je provincijal dr. o. Vinko Mamić. Polazeći od srodnosti Svečeva iskustva s aktualnim iskustvima ljudi, dr. Mamić je u homiliji približio lik sv. Josipa: "Odlazeći u vječnost svetac sa sobom nosi biljeg proživljenih iskustava te se prepoznaje u sličnim iskustvima današnjih ljudi".

Sveti Josip iskusio je strah pred brakom zbog nesigurnosti pred događajima koji su ga nadilazili. To iskustvo straha čini ga bliskim današnjim mladima koji se boje cjeloživotnih odluka. Premda su uzroci straha kod Josipa i kod današnjih mladih različiti, i danas je potrebno čuti isto ohrabrenje koje je Josip čuo od Boga: "Ne boj se!" Nadalje, Josip je doživio poniženje zbog siromaštva i nemogućnosti da svojoj obitelji osigura doličan smještaj, doživio je gubitak posla i iskustvo kretanja od nule. U sličnoj situaciji danas se nalaze mnogi i opet im je, kao i Josipu, potrebno osluhnuti "Ne boj se!" i krenuti dalje. Sv. Josip proživio je i strah za Isusa pred Herodovim progonom. Danas mnogi roditelji osjete strah pred pogubnim utjecajem okoline na vlastitu djecu. Sv. Josip je proživio i tjeskobu oca odgojitelja: Isus mu je, ostajući u jeruzalemskom hramu i iznoseći mu razloge svoga ostanka, učinio i rekao ono što nije očekivao. Tu je Josipovo iskustvo blisko iskustvu današnjih roditelja pred neočekivanim ponašanjem svoje djece. "Budući da je Josip proživio spomenute strahove i tjeskobe, on nas ne osuđuje u našim strahovima i tjeskobama", istaknuo je dr. Mamić, "nego prepoznaje sebe u našim iskustvima te nas razumije i pomaže". Zato ga trebamo moliti za zagovor. Štoviše, sv. Josipa možemo moliti za zagovor u svim situacijama, kako ističe sv. Terezija Avilska, predlažući ga kao posvemašnjeg zagovornika.

Kod hrvatskih karmelićana svetkovinu sv. Josipa obogatio je i početak postulature za četvoricu njihovih kandidata. Dvojica kandidata započeli su postulaturu u Remetama, a dvojica u Krku. Jedan od njih je iz Bugarske. Ondje karmelski redovnici iz hrvatske provincije djeluju već skoro deset godina. (ika)

 
 
Poveznice:
Povratak na sve vijesti
 

Najave događanja

 
Seminar za medicinske sestre redovnice

Ludbreg 8-10. listopada; voditelj: mons. Bože Radoš; tema: Gospodine, daj da ozdravim

Izdavaštvo

Dar vjernosti
Dar vjernosti
Vijesti 1 (2021)
Vijesti 1 (2021)
Nedjelja Dobroga Pastira 2021.
Nedjelja Dobroga Pastira 2021.
Posvećeni život (2020)
Posvećeni život (2020)
Zlatni jubilej naše Konferencije
Zlatni jubilej naše Konferencije
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)

Linkovi